Zenica

Od sutra skraćeno trajanje časova u dijelu zeničkih osnovnih i srednjih škola

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osnovne i srednje škole u Zenici, koje se zagrijavaju putem sistema daljinskog gradskog grijanja, od ponedjeljka pa do daljnjeg, skratit će trajanje nastavnog časa sa 45 na 30 minuta, odluka je ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Spahije Kozlića. Ova odluka se odnosi na one škole koje su na “gradskom grijanju”, nemaju svoj vlastiti ili kombinovani sistem obzirom da gradsko grijanje.

Sama privremena odluka je plod neprovođenja tuđih odluka, jer i pored Odluke Gradskog vijeća i najava da će ove godine grijanje krenuti 1., a ne 15. oktobra, kao i jako loše meteorološke situacije, koja je evidentna već nekoliko dana.

On dodaje da, koliko ima informaciju, u ostalim gradovima nema problema s grijanjem školskih prostorija.

– Imamo nekoliko škola u kojima je u toku izmjena stolarije pa sam dao dozvolu da nastavni proces organiziraju u skladu s mogućnostima. Imamo i situaciju u Prvoj osnovnoj školi Zavidovići, gdje je u toku zamjena kotlovnice, odnosno prelazak sa grijanja na ugalj na grijanje na pelet. Ministarstvo je osiguralo novac za zamjenu kotlovnice, ali izvođač radova kasni. Vidjet ću kakav će zahtjev uputiti direktor te škole, ali i njima ćemo dati saglasnost da nastavni proces organizuju prema mogućnostima – reako je Kozlić.

-Ovu odluku sam donio zbog zaštite zdravlja djece i osoblja škola. Odluka će se primjenjivati sve dok sistem centralnog grijanja u Zenici ne bude u funkciji, odnosno dok škole ne bude adekvatno zagrijane. Pisana obavijest školama će biti dostavljena sutra ujutro, rekao je Kozlić. Na upit Zenicabloga da li će slična odluka biti donesena i za fakultete Univerziteta Zenica, ministar Kozlić nam je odgovorio da će ta odluka biti donesena nakon sutrašnjih konsultacija sa rektorom UNZE.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno