Info

Građani u FBiH imaju problem s otplatom pola milijarde maraka!

Građani u FBiH imaju problem s otplatom pola milijarde maraka!
Građani u FBiH imaju problem s otplatom pola milijarde maraka!
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani u FBiH imaju problem s otplatom pola milijarde maraka!- Krediti u bankama na području Federacije BiH u prvoj polovini 2016. godine zabilježili su blagi rast, tako da su sa 30. junom iznosili 12 milijardi KM, pri čemu se na stanovništvo odnosi 5,8, a na privatna preduzeća 5,6 milijardi maraka.

Mnogi od njih, a potvrđuju to i najnoviji podaci Agencije za bankarstvo FBiH (FBA), imaju problema s otplatom, iako je učešće nekvalitetnih kredita smanjeno sa 12,9 na 12 procenata.

Ekonomska kriza

Ta kretanja, kako objašnjavaju u Agenciji, rezultat su stanja u realnom sektoru i djelovanja ekonomske krize na privredu i ukupnu ekonomiju u BiH. Od ukupnih kredita plasiranih pravnim osobama, na nekvalitetne se odnosi 15,3 posto ili 940 miliona KM, a za sektor stanovništva oni iznose 8,5 posto ili 499 miliona KM.

Govoreći o ovoj temi, u Udruženju za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“ kažu da su podaci koji pokazuju smanjenje broja kredita u kašnjenju s otplatom u odnosu na 2015. godinu dobar pokazatelj pozitivnih kretanja na finansijskom tržištu.

– Iz naše dosadašnje prakse, glavni razlog pojave zaduženosti kod građana su gubitak posla, umanjena primanja, neočekivani troškovi ili neodgovorno zaduživanje – kažu u Udruženju, koje je s partnerima učestvovalo u projektu uspostave besplatnog savjetovanja o zaduženjima građana u općinama širom BiH.

Lakše plaćanje

Kao praktičan primjer pomoći u Udruženju “U plusu” navode slučaj osobe koja je ostala bez posla. Zbog nedostatka redovnih primanja, otplata kredita dovedena je u pitanje.

– Ta osoba uspijevala je zaraditi nešto novca honorarnim poslovima, ali je zbog neredovnosti i visine tih primanja bilo nemoguće osigurati dovoljno novca za redovnu otplatu. Nakon analize, toj osobi savjetovano je da predloži reprogram kredita i da umanji iznos mjesečne rate. Na ovaj način, unatoč tome što će u konačnici ukupan dug biti veći, bit će prilagođen iznos rate trenutno raspoloživim primanjima – kažu u Udruženju.

Građevinarstvo i poljoprivreda kritični sektori

Već duži period negativan i jak utjecaj ekonomske krize posebno je izražen u nekoliko ključnih sektora, što se vidi iz pokazatelja učešća nekvalitetnih kredita. Sektor građevinarstva, koji u ukupnim kreditima ima nisko učešće od svega 3,3 posto, i dalje ima najveće učešće nekvalitetnih kredita – 19,4 posto. Također, kod sektora poljoprivrede, koji ima najmanje učešće od jedan posto, nekvalitetni krediti imaju visoko učešće od 16,9 procenata.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno