Info

Građani se najviše žale na postupanje službenika Granične policije BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odbor za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je za devet mjeseci ove godine primio 105 žalbi, a najveći broj žalbi odnosi se na postupanje policijskih službenika Granične policije BiH.

Ukupno 93 žalbe zaprimljene su na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH, sedam žalbi na rad i postupanje policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te pet žalbi na rad i postupanje policijskih službenika SIPA-e.

U naznačenom periodu, kako su iz te institucije naveli, Odbor za žalbe građana na sjednicama je razmatrao 98 žalbi i izvještaja nadležnih policijskih agencija, među kojima je i 15 žalbi na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH, koje su zaprimljene krajem 2022. godine.

– Žalbe podnesene na rad i postupanje policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i SIPA-e uglavnom se odnose na neprofesionalno postupanje i zloupotrebu službenog položaja – kazali su za Fenu iz Odbora za žalbe.

Kada je riječ o žalbama na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH, te se žalbe većinom odnose na dužinu čekanja na graničnim prijelazima.

– Građani se žale na način vršenja graničnih kontrola i provjera, neprofesionalno postupanje, neprimjerena i neprofesionalna komunikacija policijskih službenika prilikom vršenja službenih radnji, isticanje državnih obilježja na prelazima, prelazak državne granice maloljetnih lica s važećim pasošem, lični sukobi, te u manjem obimu žalbe koje imaju elemente koruptivnog djelovanja policijskih službenika – pojašnjavaju iz Odbora.

Od ukupnog broja razmatranih žalbi utvrđena je osnovanost u 14 predmeta, i to u tri predmeta protiv policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te u 11 predmeta po žalbama protiv policijskih službenika Granične policije BiH.

U svim slučajevima provedeni su, odnosno pokrenuti disciplinski postupci. Odbor za žalbe građana prati okončanje svih postupaka, i zahtijeva od nadležnih policijskih agencija informacije o ishodu stegovnih postupaka koji obvezno moraju sadržavati podatke o vrsti i visini stegovnih sankcija, ukoliko je ista izrečena.

U devet slučajeva Odbor za žalbe građana vratio je izvještaje nadležnim policijskim agencijama s uputama o dostavljanju dodatnih informacija i izvođenju dodatnih dokaza, nakon čega su predmeti ponovno razmatrani.

U dva slučaja Odbor je izdao preporuke rukovodstvu nadležnih policijskih agencija o mjerama koje je potrebno poduzeti da bi se otklonile određene nepravilnosti, a koje su uočene na temelju žalbi građana.

U jednom slučaju Odbor je zatražio suspenziju policijskog službenika, jer su prema ocjeni članova Odbora bili ispunjeni zakonski uvjeti za istu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno