Sudske klupe

Građani ne koriste mogućnost da plate pola kazne

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vladin plan da umanjenjem saobraćajne kazne za 50 % ukoliko je vozač plati u roku od deset dana poboljša naplatu saobraćajnih prekrašaja, nije donio željene rezultate, barem u prvih pet mjeseci od stupanja Zakona na snagu.

Od 14. avgusta prošle godine Federacija BiH po ugledu na susjednu Hrvatsku i Srbiju uvela je novi Zakon o prekršajima po kojem vozači koji kaznu za saobraćajni prekršaj plate u roku od deset dana, polovica iznosa im se oprašta, odnosno plaćaju samo 50 posto od već izrečenog iznosa. Cilj novog zakona u kojem se saobraćajnim prekršiteljima oprašta 50 posto iznosa kazne je poboljšanje učinkovitosti naplate i smanjenje broja predmeta koji se zbog saobraćajnih prekršaja godinama vuku pred sudovima.

Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) građani Bosne i Hercegovine državi ukupno duguju oko 100 miliona KM po osnovu neplaćenih saobraćajnih prekršaja. No, čini se da plan Vlade FBiH da poboljša naplatu saobraćajnih kazni ipak nije donio željene rezultate. U zadnjih pet mjeseci (od avgusta 2014. do februara 2015.) naplaćeno je 12 % manje prekršaja nego u istom periodu prošle godine, potvrđeno je za agenciju Patria iz IDDEEA-e.

Od avgusta prošle do februara ove godine vozači u Federaciji su napravili 222.625 prekršaja. Od toga, naplaćeno je 59 % ili 130.611 prekršaja. Tek nešto više od 70 % vozača iskoristilo je mogućnost plaćanja 50 % kazne. U istom periodu godinu ranije, odnosno od avgusta 2013. do februara 2014. vozači u Federaciji su napravili 293.297, ali je naplata kazni u tom periodu bila bolja. Naplaćeno je 71 % izrečenih prekršaja, piše Patria.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno