Info

Građani BiH zabrinuti zbog prisutnosti GMO proizvoda

Građani BiH zabrinuti zbog prisutnosti GMO proizvoda
Građani BiH zabrinuti zbog prisutnosti GMO proizvoda
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani BiH zabrinuti zbog prisutnosti GMO proizvoda- Građani BiH zabrinuti su zbog genetski modificiranih (GMO) proizvoda i njihove prisutnosti na domaćem tržištu. Pokazalo je to istraživanje stavova i mišljenja potrošača o genetski modificiranoj (GMO) hrani za ljude i životinje koje je za GIZ provelo Udruženje za zaštitu potrošača Tuzla.

Većina od više od 1.000 intervjuiranih ispitanika je protiv genetskog inženjeringa u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Oko 90 posto intervjuiranih je spremno da plati više za hranu bez utjecaja GMO-a.

Većina sudionika istraživanja vjeruje da lokalno proizvedena hrana nije genetski modificirana. Istraživanje je pokazalo da bh. građani imaju nedostatak informacija i znanja o GMO proizvodima, čak i u kategoriji mlađih ispitanika i studenata.

Prva od tri prezentacije rezultata istraživanja organizirana je prošle sedmice na informativnom skupu u Tuzli, koji su organizirali Agencija za sigurnost hrane BiH, Udruženje za zaštitu potrošača Tuzla, Dunav Soja Inicijativa i GIZ projekt “Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije”.

Na skupu se razgovaralo o važnosti teme i trenutnoj situaciji s genetski modificiranim organizmima (GMO) u BiH.

Predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete informirali su sudionike skupa o tome da halal standard ne dozvoljava prisustvo GMO-a u proizvodima.

Osnovni cilj tih prezentacija je jačanje svijesti o trenutnoj situaciji s GMO proizvodima na bh. tržištu. To podrazumijeva i novonastalu situaciju u vezi s legalizacijom uvoza GMO proizvoda i namjeru vlada da se u BiH implementira sistem označavanja za proizvode koji ne sadrže GMO.

– Označavanje proizvoda, koji ne sadrže GMO, predstavljat će veliki korak naprijed u slobodi izbora za bh. potrošače – navode iz Njemačke vladine organizacije GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit.

Za juni ove godine, u Banja Luci i Mostaru, planirani su informativni skupovi i prezentacije rezultata istraživanja.

vijesti.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno