Zenica

Grad Zenica u projektu “Jačanje uloge MZ u BiH”

Jačanje uloge MZ u BiH
Jačanje uloge MZ u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica u projektu “Jačanje uloge MZ u BiH”- Gradska uprava Zenica odabrana je u drugom krugu procesa selekcije prijava na javni poziv za učešće u projektu“Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, čime je postala članica porodice 20 partnerskih jedinica lokalne samouprave i 120 mjesnih zajednica u BiH.

Projekat predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a sprovodit će ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i entitetskim ministarstvima i savezima općina/opština i gradova. Ukupna vrijednost projekta, kojeg podjednako sufinanciraju vlade Švicarske i Švedske, iznosi 14,5 miliona KM, a planirano je da se sprovede do sredine 2019. godine.

Cilj projekta je modernizacija i jačanje uloge MZ kroz povećanje direktnog učešća građana u odlučivanju lokalne uprave, jačanje odgovornosti općinskih vlasti, poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou MZ, a samim tim i unapređenje kvaliteta života građana.

Ovaj projekat bi trebao animirati građane da preuzmu odgovornost i aktivniji angažman u rješavanju svakodnevnih problema i životnih pitanja. Mjesne zajednice trebaju biti polazna tačka gdje će građani BiH artikulirati svoje potrebe vezane za razvoj lokalne zajednice i sudjelovati u procesima donošenja odluka lokalne vlasti koje utječu na njihove živote.

Osnažene mjesne zajednice pružat će efikasne i pristupačne usluge građanima, sa naročitim fokusom na jačanje i uključivanje žena, mladih i drugih marginaliziranih grupa stanovništva u ekonomske, socijalne i političke tokove. Također će se težiti međusobnom povezivanju mjesnih zajednica i partnerstvima sa organizacijama civilnog društva kako bi se oživio demokratski prostor za građanske inicijative.

Obavijest o izboru stigla je 15.06., a potpisivanje memoranduma o razumijevanju sa implementatorom projekta i operativni sastanak zakazan je za 30.06. u Sarajevu, kada će se znati i kojih 6 MZ od ukupno 10 prijavljenih je odabrano za učešće u projektu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno