Naše

Grad Zenica šest mjeseci bez ugovora o odvozu smeća, od jula se čeka na potpisivanje već pripremljenog Ugovora !?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Početkom jula ove godine Gradsko vijeće je dalo saglasnost na produženje ugovora sa kompanijom ALBA iz Berlina za zajedničko preduzeće, te za obavljanje komunalnih usluga u Gradu Zenica. Prema informacijama koje su saopćene na sjednici Gradskog vijeća, ranije ove godine, početkom aprila, istekao je prethodni 20-godišnji Ugovor.

Tim povodom, redakcija Zenicabloga je 11. septembra (prije 19 dana) uputila Pismeni upit, u skladu sa odredbama Zakona o slobodi pristupa informacijama, koji ćemo javno objaviti u nastavku. Od Gradske uprave je zatraženo da nama i građanima Zenice odgovori na nekoliko pitanja, obzirom da do danas nije javno objavljeno da je Ugovor potpisan, odnosno produžen.

Dolje navedeni tekst, na Memorandumu u elektronskoj formi, ponovili smo 17.09. na oficijelni email sa kojeg mediji uredno dobijaju informacije, koje i naš portal redovno objavljuje.

Naglašavamo da, prema važećem Zakonu o slobodi pristupa informacijama BiH i FBiH, rok za odgovaranje od strane institucija države do 15 dana, te da su u suprotnom predviđene i kaznene odredbe i novčane kazne.

Nezvanično, saznajemo da je u Gradskoj upravi zadužen jedan zvaničnik da odgovori na naša pitanja, ali do ponedjeljka uvečer, 30.09., u 19.30, odgovor nije stigao na našu adresu. Zašto je na šest veoma jednostavnih pitanja potrebno da se pripremi odgovor čak tri sedmice, nije nam poznato. Osim, eventualno, kad pročitate šta smo upitali Gradsku upravu.
________________________________________________________________________________
Pitanja koja smo postavili nadležnim u Gradskoj upravi:
1. – Da li je zakazan termin potpisivanja novog Ugovora?
2. – Ukoliko jeste, za kad?
3. – Ukoliko nije, da li postoje prepreke o kojima javnost nije obavještena, obzirom da je posljednja javna informacija da je Vijeće dalo saglasnost na Prijedlog Ugovora, što implicira da su svi detalji već usaglašeni?
(Link: http://www.zenica.ba/aktuelnosti/vijesti/vijesti-detaljno/news/gradsko-vijece-zenica-podrzan-nastavak-saradnje-grada-zenica-i-albe-zenica-u-pruzanju-komunalnih-usluga/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=83a1e7c656fc1bdbeb96f1d3bbffe92d)
4. – Možete li nam pojasniti na osnovu čega preduzeće ALBA Zenica u ovom trenutku obavlja komunalnu djelatnost u Gradu, uključujući naplatu računa, fakturisanje obaveza građanima i Gradu, itd…. ?
5. – Ukoliko se komunalna djelatnost odvija na osnovu nekog produžetka Ugovora, Aneksa ili slično možete li pojasniti našim čitaocima na koji vremenski period je postojeći Ugovor (Ugovori) produžen (pet mjeseci je od isteka prošlog Ugovora), te ko je ovlašten i na koji period da produžuje postojeće stanje?
6. – Da li se produženjem postojećeg/postojećih Ugovora Grad, Budžet, odnosno posredno i građani, u povoljnijem, istom ili lošijem statusu u odnosu na Ugovor koji tek treba potpisati, odnosno da li nam produženje Aneksima donosi dobro/isto/štetu?
_________________________________________________________________________________

Mostar, ljeto 2019. Bilo je potrebno samo nekoliko dana neodvoženja smeća. Svjedoci smo haosa na ulicama Mostara zbog problema sa odvozom smeća na deponiju Uborak, svakodnevno čitamo slične probleme širom regiona.

U Zenici imamo prilično dobro riješenu Regionalnu deponiju, solidan aranžman i prilično čist grad.

Sve to može doći u pitanje bukvalno preko noći, jer svaki dan eventualnog prekida odvoženja smeća značilo bi istovremeno tone i tone smeća na ulicama Grada. Dobra volja Gradonačelnika, višemjesečni pregovori i podrška vijećnika uprkos višegodišnjim “nesporazumima” na relaciji Grad-Vijeće, izgleda nisu bili dovoljni.

Gdje “zapelo”, u Gradu nam nisu odgovorili. Pisali smo i upravi “ALBE”, te dobili kratak odgovor da i “oni čekaju termin zakazivanja potpisivanja novog Ugovora”, dok na ostala pitanja nisu odgovorili, kazavši da se obratimo Gradskoj upravi, što smo i učinili, dvaput, bezuspješno.

Posljednje što nam treba jeste da i njemački poslodavci, većinski vlasnici u mješovitoj komunalnoj firmi, počnu “razmišljati da odu”, kao što proteklih mjeseci to čine upravljačke strukture u zeničkom ArcelorMittalu. Njihovo zaustavljanje obavljanja komunalnih djelatnosti, a što kako saznajemo imaju potpuno pravo jer od ponoći ponovno nemaju na snazi ni validan Aneks produžetka Ugovora značilo bi bukvalno komunalni kolaps Grada.

To zato, ALBA Zenica u ovom gradu ne odvozi samo smeće, nego brine o potpunom komunalnom redu. Prema našim saznanjima, ALBA od ponoći ponovno obavlja djelatnost “na riječ”, a ćutnja odgovornih iz komunalnih službi grada “podgrijava” te nezvanične informacije.

Naime, ALBA i Zenica su tek 23.septembra, nakon više od tri mjeseca nepostojanja bilo kakvog ugovora ili aneksa, potpisali Aneks – produžetak ranijeg Ugovora, kojim su definirani poslovi do 30.09. u ponoć, što znači da već 1.oktobra ALBA ponovno radi – na riječ!

Obzirom da je u više navrata do sada, aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović morao brinuti “tuđe brige” i uzimati stvari u svoje ruke, zbog sporosti i/ili nesposobnosti nekih saradnika ili potčinjenih, za očekivati je da to učini i ovaj put, obzirom da je on i potpisnik budućeg Ugovora sa ALBA Zenica i ALBA Berlin. Ono što bi nas radovalo jeste da uskoro mediji dobiju informaciju o datumu potpisivanja Ugovora, te time izbjegnemo “mostarski scenarij”.

Z.B.

U nastavku vam donosimo foto galeriju nekih od aktivnosti ALBA-e u ovom gradu, fotografisanih na djelu u 2019. godini



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno