Zenica

Grad Zenica pomaže parovima za vantjelesnu oplodnju, specijalisti ističu da je pomoć neophodna

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
S ciljem podrške podizanju nataliteta u društvu, Grad Zenica je pokrenula projekt sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje bračnim parovima bez djece. Iako je u budžetu planirano 20.000 KM, projekt je proširen jer su 22 aplikanta ispunjavalo uslove javnog poziva zbog čega će biti isplaćena sredstva u iznosu od 31.500 KM.

“Prvi smo grad u Zeničko-dobojskom kantonu koji je pokrenuo ovakav projekt i želimo da se tako nastavi i u narednim godinama”, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović i dodao da bi ova problematika “trebala biti u nadležnosti fonda zdravstvenog osiguranja”.

Pomoćnica gradonačelnika Sumea Mujkanović je naglasila da će prvi pokušaj biti sufinansiran do 1.000 KM, drugi do 2.000 KM, a treći i više do 2.500 KM. Ova sredstva uveliko će olakšati parovima borbu za potomstvo s obzirom na to da svaki pokušaj vantjelesne oplodnje košta između 4.500 i 8.000 KM.

Načelnik jedine javne službe za humanu reprodukciju u BiH i specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista humane reprodukcije Ermin Čehić u razgovoru za Klix.ba je kazao da godišnje imaju više od 500 parova koji zatraže pomoć s ciljem stvaranja potomstva.

“Kanton već sedam ili osam godina subvencira troškove naših parova s prostora Zeničko-dobojskog kantona, ali me čudi da 30 posto tih sredstava bude neutrošeno. Oni subvencioniraju jedan cjelokupni postupak u iznosu do 2.000 KM i to naknadno refundiraju, dok grad radi po principu da parovima isplaćuje sredstva samo uz potvrdu da je postupak pokrenut”, kazao je Čehić te dodao da svi ne idu u postupak vantjelesne oplodnje te da se liječe drugim terapijama.

Prema njegovim riječima starost pacijenata utiče na efektivnost vantjelesne oplodnje te da ga zabrinjava da je sve više starijih pacijenata koji traže ovu vrstu pomoći. Razlozi se kriju u kasnijem stupanju u brak, ekonomskim problemima ili da se kasnije odlučuju na roditeljstvo.

“Dobra stvar je što je država usvojila Zakon o pomognutoj oplodnji te će finansirati do pet pokušaja medicinski pomognute oplodnje za određene kategorije i određene dobi. Dugo smo se borili za to, ma da nije dobro što nisu obuhvaćene sve metode koje su danas u svijetu dostupne, ali to je bila cijena da se taj zakon usvoji, što ne znači da se neće moći dopunjavati”, zaključio je Čehić u razgovoru za Klix.ba.

klix.ba


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno