Zenica

Grad Zenica i UNICEF u BiH potpisivanjem memoranduma ozvaničili saradnju

Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica i UNICEF u BiH potpisivanjem memoranduma ozvaničili saradnju- Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan potpisali su danas Memorandum o razumijevanju za unapređenje sistema socijalne i dječije zaštite sa ciljem prevazilaženja posljedica pandemije virusa Covid-19.

Socijalna zaštita koja se definira ovim Memorandumom podrazumijeva integrisani pristup za prevazilaženje ekonomskih posljedica pandemije virusa Covid-19, prevashodno kroz saradnju Centra za socijalni rad, Biroa rada, civilne zaštite, kao i ostalih relevantnih pružalaca socijalnih usluga na lokalnom i kantonalnom nivou.

Saradnja će se zasnivati na multidisciplinarnom i međusektorskom pristupu, koji podrazumijeva zajedničko prikupljanje podataka i mapiranje potreba, definiranje prioritetnih ciljnih grupa korisnika, te razvoj i implementaciju inovativnih projekata za podršku socijalnom poduzetništvu, integriranom vođenju slučaja i boljoj pripravnosti Centra za socijalni rad da odgovori na potrebe u vanrednim situacijama.

“Ovo je projekat koji će gledati u razne sektore, koji se vežu za mlade i djecu. Glavni okvir u sklopu kojeg se projekat radi je sektor socijalne i dječije zaštite. Jedna od aktivnosti koja će se raditi u okviru projekta je socijalno preduzetništvo. Ranjive grupe i mladi će razvijati određene ideje koje će se finansirati kroz ovaj projekat. Projekat će putem grantova podržati lokalne zajednice i lokalna rješenja. Druga aktivnost u projektu se tiče uvođenja integrisanog vođenja slučajeva, gdje će se osigurati da se određena prava iz domena socijalne zaštite u saradnji sa drugim sektorima unaprijede. Posljednja aktivnost u projektu je smanjenje rizika od katastrofa. Radi se o komponenti koja se najvećim dijelom odnosi na jačanje kapaciteta Centra za socijalni rad za bolju pripremu za rad u kriznim situacijama”, izjavila je predstavnica UNICEF-a Rownak Khan.

Projekat se, osim u Zenici provodi u još devet lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da se Gradska uprava rado uključuje u sve projekte čiji je cilj dobrobit građana Zenice.

“Prije svega, zahvalan sam UNICEF-u što je Grad Zenicu izabrao kao jedinicu lokalne samouprave u kojoj će prvo formalizovati saradnju. Našoj javnosti je poznato da sarađujemo s mnogim međunarodnim organizacijama. U sklopu ovog projekta biće formirane dvije radne grupe, koje će provoditi projektne aktivnosti. Fokus je na socijalnoj zaštiti ranjivih kategorija i mladih”, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno