Zenica

Grad Zenica i Agencija ZEDA partneri na projektu “Iskorak- partnerstvo za nova radna mjesta”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U aprilu ove godine, Grad Zenica i Agencije ZEDA su u ime Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Zenica zajedno sa ostalih 19 lokalnih partnerstava potpisali ugovor o realizaciji projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je da osigura kreiranje i sprovedbu programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada od strane lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Od novih 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH se očekuje da uspješno razviju lokalne inicijative za zapošljavanje, te omoguće obuku i prekvalifikaciju za najmanje 1600 nezaposlenih osoba. Očekuje se da će najmanje 600 osoba biti zaposleno nakon obuke.

 LPZ LPZ Zenica čine Grad Zenica, Agencija ZEDA i Općina Breza, JU Služba za zapošljavanje ZDK – biro rada Zenica i BIRO rada Breza,  JU Srednja mješovita škola „MLADOST“ Zenica, JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica, Omladinsko udruženje REAKTIV Zenica, te preduzeća Orlando-Samel-Namještaj d.o.o. Zenica; Boha d.o.o Zenica; Bega-komerc d.o.o. Zenica, Braća Karić d.o.o. Zenica i AREL d.o.o. Zenica.

Uspostavom međuopćinskog partnerstva je započela implementacija projekta pod nazivom „iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta“ kojim se nastoji direktno poboljšati inkluzivna poduzetnička infrastruktura i povećati broj novoosnovanih biznisa na području grada Zenice i općine Breza.

Ukupan budžet ovog projekta iznosi 479.214,14, a planirano je da projekat traje u periodu od marta 2022. do decembra 2023. godine, od čega 312.932,80 KM predstavljaju grant sredstva Evropske unije, a 166.281,34 KM je sufinansiranje članica LPZ-a.

Planirano su slijedeće projektne aktivnosti:

  • Obuka i dodjela sredstava za pokretanje novih biznisa
  • Adaptacija prostora i nabavka opreme za CNC kabinet u JU Srednja industrijska škola i Srednja mješovita škola
  • Provođenje radionica za aktivno zapošljavanje i prezentacija programa prekvalifikacije
  • Provođenje GYB (Get Your Business), SYB (Start Your Business) i IYB (Imrove Your Business) obuka
  • Dodjela podsticajnih sredstava za najuspješnije poslovne ideje kao i registracija biznisa i slično.

 

Sve informacije o ovom projektu i toku projektnih aktivnosti moći ćete pratiti putem službenih stranica Grada Zenica (www.zenica.ba), Općine Breza (www.breza.gov.ba), Agencije ZEDA (www.zeda.ba) kao i putem medija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno