Kultura

Gordana Boban i Nusmir Muharemović proglašeni najboljim na Festivalu glumca BiH u Konjicu

Šesti “Festival glumca BiH” u Konjicu ove godine predstavio je deset profesionalnih kazališnih produkcija i deset pratećih off sadržaja iz Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH

Gordana Boban i Nusmir Muharemović proglašeni su najboljim glumcima šestog izdanja “Festival glumca BiH” koji je sinoć dodijelom nagrada i nastupom grupe Divanhana zatvoren u Konjicu.

Oni su nagrađeni za uloge u predstavi “Ravna ploča”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za kolektivnu glumačku igru prema glasovima publike i odluci Umjetničkog savjeta dodijeljena je ansamblu Albanskog nacionalnog teatra iz Skoplja u predstavi “Bezruki”.

Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji regionalnog programa otišla je u ruke Mie Simonović za ulogu u predstavi “Moćni rendžeri ne plaču”, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad & Sterijinog pozorja, dok je nagrada za najboljeg glumca u istoj kategoriji pripala Goranu Grgiću, glumcu Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb za ulogu u predstavi “Dekorater”, Kazališta “Lectirum” Zagreb.

Za najbolju glumicu u kategoriji mladih proglašena je Marija Đurić za ulogu u predstavi “Tre sorelle”, Centra za kulturu Tivat & Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, a za najboljeg glumca u istoj kategoriji proglašen je Dino Bajrović za ulogu u predstavi “Sjećanje vode”, Otvorene scene Obala & Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Program svečane ceremonije dodijele nagrada vodio je direktor Festivala Benjamin Mušinović, koji je posebice istaknuo važnost zajedničke suradnje regionalnih i bosnaskohercegovačkih institucija i zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji Festivala.

Pored ostalih, Festival su podržali Federalno ministarstva kulture i sporta, Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo obrazvanja, znanosti, kulture i sporta BiH.

“Festival glumca BiH” u Konjicu službeno je zatvorio književnik i glumac Senadin Dino Begtašević, koji je, zahvalivši svim glumcima na sudjelovanju, kazao kako je Konjic tijekom trajanja Festivala živio jednim posebnim ritmom i pritom posebnu zahvalu uputio direktoru Festivala.

Šesti “Festival glumca BiH” u Konjicu ove godine predstavio je deset profesionalnih kazališnih produkcija i deset pratećih off sadržaja iz Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH.

Nagrade festivala – maske konjičkih drvorezbara, za laureate i laureatkinje izradili su konjički drvorezbari brenda “Zanat” i “Rukotvorine”, priopćila je Direkcija “Festival glumca BiH” u Konjicu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem