Info

Godišnje se razvede više od 2.000 parova

Stotinu brakova godišnje ne traje ni 12 mjeseci
Stotinu brakova godišnje ne traje ni 12 mjeseci

Godišnje se razvede više od 2.000 parova – Matični uredi u BiH puni su parova koji su s ljubavlju, poštovanjem i nježnošću izgovarali sudbonosno „da“, a nasuprot tome, u isto vrijeme u sudovima je sve više zahtjeva za razvod. Prema podacima s posljednjeg popisa stanovništva u BiH, godišnje se u našoj zemlji odluči razvesti više od 2.000 bračnih parova.

Mladi i stari

Zahtjev za razvod podnose i mladi i stari. Dok je 1950. godine tek jedan posto brakova „pucalo“, danas se taj postotak uvećao više od tri puta i iznosi 3,38 posto. Prema objavljenim podacima, u našoj zemlji u bračnoj zajednici je 2.987.440 građana, od tog broja razvedeno je čak 100.880 parova, od čega u Federaciji BiH 59.553, Republici Srpskoj 38.077, a u Distriktu Brčko 3.250 parova.

Najmanje razvoda imali smo 2008. godine, i to 1.369, a najviše ih je bilo u 2013. i 2014., ukupno 5.295. Od 2.609 brakova u BiH razvedenih u 2013. godini, 107 ih je trajalo kraće od jedne godine, 334 braka trajala su od jedne do dvije godine, 307 je trajalo tri do četiri godine i 1.861 brak trajao je pet i više godina. Uprkos mišljenju o tzv. kriznoj sedmoj godini, najviše je raskinutih bračnih zajednica bilo između desete i četrnaeste godine.

No, ne razvodi se samo “nezrela omladina”, najviše se parova razvodi u dobi između 30. i 39. godine života. Po broju razvoda na prvom je mjestu Sarajevski kanton sa 16.808 razvedenih brakova, a na pristojnoj udaljenosti slijedi ga Tuzlanski kanton, gdje je razvedeno 11.717 osoba.

Najmanje je razvoda bilo u Bosanskopodrinjskom kantonu, 640. O stvarima kroz koje prođu u tom periodu bračni partneri jedva da skupe hrabrosti i pričaju. No, Mensur Peljto, proslavljeni bh. bokser, u izjavi za “Avaz” priznao je da se dva puta razveo. S posljednjom suprugom živio je tri godine, a razveo se 25. novembra 2015.

– Želio sam istinski da starim pored osobe s kojom sam se vjenčao, ali u ljubavi nema pravila. Razveo sam se, život ide dalje. Uprkos svemu, i dalje vjerujem u brak kao instituciju. Postoji period kada se čovjek treba oporaviti, mora proći jedan bolni period, koji je kod mene trajao šest mjeseci… Težak period je iza mene – kazao je Peljto.
Pokušaji mirenja

Advokat Omar Mehmedbašić kaže da bračne parove ljubav najviše drži zajedno, a ako ljubavi nema, onda dolazi do razvoda, koji su mu, u poslu koji obavlja, postali, nažalost, svakodnevica. Navodi da postupci razvoda u većini brakova ne traju dugo.

– Brakorazvodna parnica počinje tužbom ili prijedlogom za razvod braka, ali prije toga bračni parovi koji imaju djecu moraju ići u centar za socijalni rad, da se dogovore kolika će biti alimentacija, o viđanju djeteta, ili čak da se pomire, jer se i to dešava. Ako ne uspije pomirenje, onda centar donese rješenje da nije uspio pokušaj mirenja i tek onda advokat može obaviti svoj dio posla. Razvod je reguliran tarifom, a jeftiniji je nego svadba – istakao je Mehmedbašić.

27,15 posto građana BiH nikada se nije vjenčalo

Prema popisu stanovništva, 27,15 posto građana BiH nikada se nije vjenčalo. Oko 58,88 posto je oženjeno ili udato, 3,38 razvedeno, a 10,59 su udovci ili udovice. Najviše je domaćinstava s dva člana porodice.

avaz.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem