Biznis

Godina rada fabrike BAUMY uokviru ALMY grupacije

Godina dana upješnog rada fabrike „Baumy“ – U Zavidovićima se uskoro očekuje pokretanje nove fabrike boja i lakova, koja će proizvoditi pod okriljem domaćeg brenda nazvanog „Baumy“.

Naime, zenička kompanija Almy je 27. aprila prošle godine realizirala zamisao da pokrene proizvodnju palete proizvoda boja i fasada, te praškastih proizvoda u svojim pogonima u Industrijskoj zoni na Ekonomiji u Zavidovićima. Nakon godinu dana vrlo uspješnog rada prve Baumy fabrike, uskoro se na istom lokalitetu očekuje otvaranje i fabrike uljanih boja i lakova.

Prvobitnu zamisao da proizvode za potrebe vlastite operative proširili su namjeravajući da iskoriste potencijale vlastite maloprodajne mreže. U postojećoj fabrici praškastih proizvoda Baumy u Zavidovićima, koja je opremljena najsavremenojom opremom i mašinama, danas radi dvadesetak radnika. Trenutno izrađuju dvadesetak proizvoda evropskog kvaliteta. Proizvodnja je potpuno automatizirana, a svaki proizvod ima certifikate.

„Osnovni ciljevi naše kompanije su razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Shodno tome, u protekloj godini smo uposlili 20-tak novih radnika u novootvorenoj fabrici boja, fasada i praškastih materijala pod brendom Baumy. Sa zadovoljstvom kažemo da i ove godine nastavljamo putem uspjeha, tako što je u izgradnji i nova fabrika za proizvodnju boja za metal i sadolina za drvo, također pod brendom Baumy, koja će osigurati još radnih mjesta u Zavidovićima“ kaže Alen Seferović, rukovodilac sektora marketinga u kompaniji Almy Zenica.

baumy1g3

Jedina ovakva firma u centralnoj BiH dokaz je da uvozno ne mora uvijek značiti i kvalitetnije. Prije svega kvalitetom, za vrlo kratak period uspjeli su izraditi čuven brend Baumy i ući u sve veće tržne bau centre u BiH. Kao još jedna od potvrda kvaliteta, na prošlogodišnjem Generalnom bh sajmu ZEPS 2014nagrađeni su za kolekciju praškastih proizvoda, ljepila i maltera iz brenda Baumy.

„Naša misija i vizija je da proizvodimo kvalitetne proizvode, da tržište osvajamo kvalitetom i da kupci prepoznaju kvalitet. Obzirom da smo još uvijek početnici u ovom poslu, da gradimo brend Baumy, vrlo smo zadovoljni rezultatima ostvarenim u prvoj godini poslovanja. Ondje gdje smo dobili priliku ući na tržište i u tržne centre, kupci su prepoznali kvalitet, zadovoljni su i naručuju robu ponovo“ zadovoljno će Adnan Kubat, prodajni predstavnik u kompaniji Almy.

Kažu da u prodajne bau centre kupci nerijetko dođu sa napisanim imenom „Baumy“ kao preporukom majstora. Pod ovim brendom trenutno se proizvode boje za zidove i fasade, dekorativni završni malteri, impregnacije, cementna ljepila, mašinski malteri i estrisi, mase za izravnavanje i fug mase, te razrjeđivači. Od pakovanja pa do većeg dijela sirovina, trude se koristiti gotovo sve domaće najkvalitetnije materijale, a uvoze samo ono što je nemoguće naći u BiH. Očita „dobra namjera“ kompanije je da „zaokruži“ proizvodnju svih potrebnih materijala za izgradnju.
Osim pomenute palete proizvoda brendirali su i program četki za bojenje i valjaka za krečenje.

„Obzirom da imamo svoju građevinsku operativu, svaki proizvod koji je izašao sa trake prvo je naša operativa testirala proizvod a mi smo , naravno, usavršavali. Kad bi primjetili primjetili da smo kvalitet doveli do savršenstva, proizvode smo pustili u serijsku proizvodnju“ dodaje Kubat.

Proizvode Baumy još uvijek ne izvoze, ali planiraju. Obzirom da se dobar glas daleko čuje, u kompaniji Almy, odnosno fabrici Baumy, kažu da su dobili ponude za poslovnu saradnju iz Makedonije, Albaije i Crne Gore.

Kako ističe Dženita Šarić, tehnolog fabrike boja i praškastih materijala Baumy u Zavidovićima, uz pogone kapaciteta 10 do 15 hiljada tona praškastih proizvoda godišnje proizvodnje i 2.000 tona tečnog „programa“, prednost su vlastiti kamenolom i drobilično postrojenje za preradu krečnjaka.

„Treba naglasiti da su svi proizvodi visokih ekoloških standarda prihvatljivosti, a da su pogoni „zatvorenog“ tipa, odnosno da ne postoje otpadne materije ili voda van kruga proizvodnje. Svaka praška se vraća u proizvodni proces“ kaže tehnologinja Šarić, dodajući da će i novi pogon boja i lakova imati najmoderniju opremu i ispunjavati najviše standarde.

Fabrika Baumy djeluje kao dio građevinsko-proizvodno-trgovinske kompanije koja pod krovnim brendom „Almy“ zapošljava više od 300 radnika u Zenici, Vranduku, Nemili, Zavidovićima…

Impozantna referenc lista
Brojni su objekti širom BiH na kojima su fasade brenda Baumy, a ovom prilikom ističemo da su to i nova zgrada Ekonomij i Prava Univerziteta u Zenici, zatim renovirani dio Mašinskog fakulteta, zgrada u zeničkom naselju Brist, koju gradi firma „Kalvarija Cop“ iz Viteza, te hostel Mirsen u Sarajevu i hotel Park u Vogošći.

„Unesite malo boje u svoj život“ – BAUMY
www.baumy.ba 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem