Januar

Da će 2022. godina biti burna dalo se nasluti već krajem 2021. godine godine, kada je u sarajevskom naselju Pofalići nasred raskrsnice ubijen Mehmed Meša Ramić, za čije ubistvo i pomaganje nakon njega se trenutno sudi Amelu Jašareviću koji se tereti za ubistvo u saizvršilaštvu pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju. Osim njega, za ubistvo Ramića sumnjiči se i Adel Kabaš, zvani Dasta, koji je nakon pucnjave pobjegao i sve od tada nalazi se u bjekstvu, kako se pretpostavlja van granica BiH. Za njim je u januaru raspisana međunarodna Interpolova potjernica.

Već u januaru 2022. godine ubijen je Ramićev najbolji prijatelj Kenin Lukač, a ubijen je upravo u neposrednoj blizini Ramićeve kuće. Po svemu sudeći, radilo se o nastavku obračuna u kojem je ubijen Ramić. Ubijeni Lukač neposredno prije ubistva imao je obračun sa osobama bliskim odbjeglom Kabašu, a zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu s ovim ubistvom nekoliko dana kasnije uhapšeni su Kabašev brat Asmir Murtović, te Vedad Višnjić i Sead Adilović.

SAZNAJEMO

U pucnjavi na Pofalićima ubijen najbolji drug nedavno ubijenog Mehmeda Ramića

Nekoliko eksplozija koje su se tokom godine dogodile u ugostiteljskim objektima u sarajevskim naseljima Otoka i Pofalići također se dovode u vezu sa sukobom ovih suprotstavljenih grupa.

U januaru su konačno počeli i konkretni pomaci u slučaju ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a nakon što se krajem decembra 2021. godine Tužilaštvu predao osumnjičeni Aleksandar Macan. Nakon toga raspisana je međunarodna potjernica za njegovim kumom Savom Marinkovićem, koji je kasnije izručen Bosni i Hercegovini iz Njemačke, te je uhapšen i treći osumnjičeni za ovo krivično djelo Marko Trifković Žižan, koji se nalazio u pritvoru KPZ-a Zenica.

Nedavno je protiv njih trojice konačno i potvrđena optužnica, kojom su, nakon četiri godine istrage koja je u pojedinim fazama tapkala u potpunom mraku, optuženi da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu.

OBJAVLJENI DETALJI

Ubistvo policajaca: Pročitajte kompletnu optužnicu Tužilaštva KS protiv Marinkovića, Macana i Trifkovića

U januaru je izrečena i konačna presuda Suniti Hindić za ubistvo mostarskog ugostitelja Nine Ivankovića. Nju je Vrhovni sud FBiH osudio na šest godina robije, a nakon što je dvaput ukinuo presude Kantonalnog suda u Mostaru, kojim je dvaput bila osuđena na tri i po godine i održao pretres pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda. Proglašena je krivom da je 4. oktobra 2019. u objektu “Vila Ivanković” u naselju Buna, nakon svađe, hicem iz pištolja ubila vlasnika tog objekta Ninu Ivankovića, sa kojim je bila u ljubavnoj vezi. Hindić je sve vrijeme tvrdila da nije imala namjeru ubiti Ivankovića, te da se radilo o ubistvu iz nehata.

Zabilježeni su i prvi veći navijački neredi u Mostaru, a koji su se nastavili tokom cijele godine.

Pala je i prva veća zapljena droge u 2022. kada je na području više gradova po nalogu Tužilaštva BiH privedeno 19 osoba i zaplijenjeno oko 400 kilograma marihuane. Radilo se o akciji kodnog naziva “Staza”, a među uhapšenima je bilo i ovlaštenih službenih lica. Uhapšeni su osumnjičeni za organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom. Oduzetu marihuanu ova grupa je prokrijumčarila iz Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama iz zemalja regiona.

Februar

Početkom februara potvrđena je optužnica u predmetu “Transporter” protiv sedam osoba iz USK zbog rasturanja narkotika. Prije nekoliko dana po ovoj optužnici izrečena je presuda kojom je šest optuženih – Asmir Ogrešević, Mujo Ogrešević, Eldin Prošić, Danis Prošić, Sanel Sović i Adnan Kličić – osuđeno na ukupno 25 godina i deset mjeseci zatvora.

Nakon 12 godina provedenih iza rešetaka, Đorđe Ždrale, poznati kriminalac iz Istočnog Sarajeva, pušten je iz zatvora u Vojkovićima. Ždrale je pušten nakon što mu je Sud BiH objedinio dvije pojedinačne kazne i izrekao mu jedinstvenu kaznu. Umjesto 20, odležao je 12 godina. Ždrale je 2010. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog teškog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS. Mauzer je ubijen 7. juna 2000. godine u Bijeljini.

POTVRĐENO FAKTORU

Đorđe Ždrale pušten na slobodu

Krajem februara je na Županijskom sudu u Splitu Oliver Knezović pravomoćno oslobođen za ubistvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića u neredima koji su se dogodili 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu. Suđenje Knezoviću najprije je započeto u BiH, ali postupak je prebačen u Hrvatsku jer Knezović ima prebivalište u Zagrebu. Optužnica je potvrđena, a onda je slučaj odlukom Vrhovnog suda delegiran u Split, koji ga je oslobodio krivnje za ubistvo, a proglasio krivim za izazivanje opće opasnosti, zbog čega je osuđen na četiri godine zatvora.

Mart

Sredinom marta u Sarajevu je pucano na Mateja Živkovića, člana Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH. Živković je u pucnjavi zadobio teške tjelesne povrede zbog čega je zbrinut i jedno vrijeme bio zadržan na liječenju u sarajevskom Kliničkom centru. Prema nekim nepotvrđenim informacijama, Živković je putem telefona dobijao prijeteće poruke, ali on, navodno, nije znao ko mu ih šalje i zbog čega. Na Živkovića je nepoznata osoba pucala i mjesec ranije na gotovo istom mjestu gdje je ranjen 16. marta, ali on tada nije pogođen. Tek nakon što je drugi put pucano na njega, dodijeljena mu je policijska zaštita. Slučaj se i dalje vodi kao neriješen.

Nekoliko dana kasnije u Prijedoru je hicem u potiljak likvidiran načelnik krim-policije PU Prijedor Radenko Bašić. Nakon višemjesečne istrage ovog slučaja, nedavno je podignuta i pred Sudom BiH potvrđena optužnica protiv Dalibora Railića, Aleksandra Miljatovića i Igora Repajića zbog organizovanog kriminala i teškog ubistva Bašića. Prema optužnici, motiv likvidacije koju je prema navodima iz optužnice organizovao Railić bilo je “otežana preprodaja droge na području Prijedora i šire, a za šta je on okrivio Bašića”.

POTVRĐENA OPTUŽNICA

Otkriven motiv likvidacije policijskog načelnika: Railić organizovao ubistvo Bašića jer mu je otežao prodaju droge

Railić je preko Repajića upoznao Miljatovića, kojem je za ubistvo ponudio 50.000 eura. Kritičnog dana Miljatović je pratio i prišao sa leđa Bašiću kod pješčanog mosta preko kanala u prijedorskom naselju Pećani. Iz pištolja Crvena zastava kalibra 7,65 mm ispalio jedan metak u potiljak Bašića uzrokujući mu povrede od kojih je preminuo na mjestu događaja.

April

Početkom aprila krenula su i prva hapšenja povezana sa dešifrovanim komunikacijama iz Sky i Anom aplikacija. Iz Tužilaštva BiH je tada saopćeno da se radi o akcijama Transporter i Storage, te da se hapse osumnjičeni za više teških krivičnih djela, neovlašten promet većih količina opojne droge kokain, uključujući i učestovanje u naručenom ubistvu jedne osobe, koje je realizovano na području Banje Luke, a izvršeno je na način organizovanih egzekucija između pripadnika grupa organizovanog kriminala. Također je rečeno da se osumnjičeni dovode u vezu i sa naručiocima i počiniocima teškog ubistva Radenka Bašića.

Uslijedila je i akcija “Ira” u sklopu koje je SIPA, zajedno sa MUP-om RS-a uhapsila ukupno 18 osoba. Među uhapšenima je bio i Željko Radovanović zvani Krečo, jedan od najbližih saradnika Ljubana Ećima. Iz Tužilaštva BiH saopćili su naknadno kako među uhapšenim osobama ima i nosilaca pravosudnih funkcija, kao i da su tokom istrage prikupljeni dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima grupa organiziranog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama.

Krajem aprila izrečena je i pravosnažna presuda za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića u novembru 2019. godine u Brčkom. Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dokazalo je optužbe protiv Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića, koji su osuđeni na ukupno 110 godina zatvora za teško ubistvo, kojem su prethodili otmica te agresivno i bezobzirno mučenje žrtve.

PRAVOSNAŽNA PRESUDA

Otmičarima i ubicama Edina Zejćirovića 110 godina zatvora

“Pao” je i Miloš Nikolić, pratilac ministra za za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučiča, zbog sumnje da je trgovao opojnom drogom spid. On je mjesecima bio meta Tužilaštva BiH koje je, u saradnji sa hrvatskim kolegama iz USKOK-a, angažiralo prikrivene istražitelje koji su u nekoliko navrata od njega kupovali spid. Posljednji “simulirani otkup” obavljen je kada su hrvatski policajci, za potrebe istrage, od Nikolića otkupili 10 kilograma spida. Akcija je provođena mjesecima i nosila je oznaku “Dijamant”.

Maj

Početak maja obilježilo je još jedno teško ubistvo. U Velikoj Kladuši je ubijen Eldin Ćerimović, svjedok saradnik iz predmeta “Eskobar”. Ćerimović je ubijen 3. maja u jutarnjim satima na putu prema poslu u jednoj proizvodnoj hali, gdje je radio kao čuvar. Tijelo Ćerimovića pronašao je slučajni prolaznik u naselju Gradine, nekoliko kilometara od Velike Kladuše, te o tome obavijestio policiju. Ubijeni Ćerimović je ranije, u više navrata, prijavljivao Tužilaštvu USK prijetnje koje je dobijao od određenih osoba.

MUP USK

Predmet “Eskobar”: Objavljene potjernice za odbjeglim Muzaferovićem, Kokićem i Balićem

U predmetu Eskobar, koji se odnosi na pronalazak ogromne plantaže marihuane sa oko 8.000 sadnice kod Velike Kladuše, nedavno su pred kantonalnim sudom u Bihaću izrečene presude kojom su Murat Dizdarević, Armin Sefić i Nermin Balić osuđeni na po pet i po, dok je Almir Pehlić dobio šest godina zatvora. Svi su proglašeni krivim za nedozvoljenu proizvodnju i promet opojnih droga. Zbog istih krivičnih djela raspisane su i potjernice za Dinom Muzaferovićem (1986), rođenim u Velikoj Kladuši, Ognjanom Kokićem, rođenim 1982. godine u Sarajevu, te Edinom Balićem, rođenim 1984. godine u Velikoj Kladuši.

Javnost je nekoliko dana kasnije ostala u šoku nakon što je potvrđena i javno objavljena optužnica protiv trojice pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kojom ih tereti za zlostavljanje u službi, a koje je za posljedicu imalo smrt 37-godišnjeg Adnana Hadžagića iz Sarajeva. Optužnica je potvrđena protiv policajca Kemala Hrve, koji se tereti da je kao službena osoba u obavljanju službe drugog zlostavljao i nanio mu lakše tjelesne povrede, dok su policajci Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi da su drugom nanijeli teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo, kao i drugog zlostavljali nanijevši mu teške povrede i duševne patnje.

Krajem maja objavljeno je da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo istragu za ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića. To su saopćili advokat Ifet Feraget, Muriz Memić i Davor Dragičević, dodavši da su ova dva predmeta prioritet u radu kako im je rečeno na sastanku sa tada vršiocem dužnosti glavnog državnog tužioca Milankom Kajganićem.

ČEKA IZRUČENJE SRBIJI

Sud udovoljio molbi Darka Eleza: Izrečena mu jedinstvena kazna od 20 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine udovoljio je zahtjevu Darka Eleza i objedinio mu dvije pojedinačne kazne izrčene pred sudovima u Istočnom Sarajevu i pred Sudom BiH, te
mu izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. Eleza je Sud BiH, na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, osudio na 15 godina zatvora zbog teških krivičnih djela počinjenih u okviru organizovane kriminalne grupe, poznatog kao predmet “Lutka”. Optužnica u predmetu “Lutka” teretila ga je za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine. Sud u Istočnom Sarajevu ga je, s druge strane, 2004. godine osudio na pet godina i osam mjeseci zbog ubistva. Kasnije je udovoljeno njegovom zahtjevu da kaznu izdržava u Srbiji, gdje je prebačen početkom septembra.

Juni

Mjesec juni obilježilo je nekoliko teških ubistava koja su se dogodila u relativno kratkom periodu.

Tako je 4. juna na području Kotor Varoši 60-godišnji Zdravko Raca sa osam hitaca ubio svoju rođenu sestru Mirjanu Vagner (72). Motiv za ovo ubistvo navodno su bili neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Raca je zbog ovog ubistva pred banjalučkim Okružnim sudom osuđen na 20 godina zatvora. Presudi je prethodilo priznanje optuženog pred Vijećem banjalučkog Suda.

Samo dan poslije u fotokopirnici u Zenici pronađena su tijela muškarca i žene. Tijela su pronađena u fotokopirnici No 8, a ispostavit će se da se radi o ubistvu i samoubistvu. Vlasnik fotokopirnice, ubio je dugogodišnju radnicu, nakon čega je počinio samoubistvo. Tijela su satima bila u fotokopirnici, a uočio ih je slučajni prolaznik koji je odmah pozvao policiju. Motivi ovog teškog zločina nisu poznati.

KANTONALNI SUD ZENICA

Hodžiću 16 godina zatvora za svirepo ubistvo Nade Radulović kod Visokog

Nekoliko dana poslije, u porodičnoj kući u mjestu Maurovići kod Visokog pronađeno je tijelo 65-godišnje Nade R. Tokom uviđaja pronađeni su tragovi koji su ukazivali na nasilnu smrt, uzrokovanu nanošenjem više ubodnih rana hladnim oružjem, odnosno nožem u predjelu grudnog koša i vrata.

Radeći na rasvjetljavanju događaja, pripadnici krim-policije, u saradnji sa policajcima PS Visoko, došli su do operativnih saznanja da se u vezu s ovim ubistvom može dovesti Muamer H (1975) iz Visokog. On je lociran i uhapšen, nakon čega je ispitan u prisustvu branioca, prilikom čega je priznao izvršenje krivičnog djela.

Muamer i Nada su se poznavali odranije i nisu bili u rodbinskoj ili ljubavnoj vezi. Kritične večeri su, navodno, zajedno sjedili i pili alkohol, da bi u jednom trenutku između njih izbila svađa. Tada ju je Muamer nožem napao i usmrtio, nakon čega je pobjegao. Krajem novembra Kantonalni sud u Zenici osudio ga je na 16 godina zatvora.

Vedad Gadžun iz Bilješeva kod Kaknja ubijen je 11. juna na vikendici u tom mjestu. Zbog ovog ubistva policija je na području Sarajeva isti dan uhapsila N. Gadžuna i Š. H., koji se terete za ubistvo u saizvršilaštvu. Kako je neposredno nakon hapšenja osumnjičenih saopćilo Tužilaštvo ZDK, terete se da su po prethodnom dogovoru, s namjerom da ga ubiju nabavili i pripremili automatsku pušku, iz kojeg je osumnjičeni Š. H. u njega ispalio najmanje tri metka, od kojih ga je jedan pogodio u grudni koš, drugi u donji dio trbuha, te treći u predjelu krstačne kosti, uslijed čega je oštećeni preminuo na mjestu.

Samo nekoliko dana nakon toga, Kakanj je potresao još jedan strašan zločin. Emiru Šehagić, penzionisanu profesoricu bosanskog jezika iz tog grada ubio je njen sin Armin, koji je, kako se moglo čuti, imao psihičkih problema. Nakon ubistva majke, pokušao se ubiti skokom u rijeku Bosnu, ali su ga spasili građani koji su to vidjeli, nakon čega je prebačen u bolnicu.

Juli

Početkom jula Kantonalni sud u Sarajevu osudio je na dvije godine zatvora Benjamina Spahovića, jer je automobilom teško povrijedio maloljetnog pješaka, sina bh. oskarovca Danisa Tanovića, Orhana. Presuda je izrečena nakon što je Spahović sa Tužilaštvom KS potpisao sporazum o priznanju krivnje.

AKCIJA “REZ”

Policija hapsi u Sarajevu i Neumu: Privedeno sedam osoba, među osumnjičenima i Elvis Keljmendi

Nekoliko dana kasnije, policija Kantona Sarajevo, zajedno sa pripadnicima MUP-a HNK, provela je akciju kodnog naziva “Rez”. Akcija je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH, a jedan od osumnjičenih koji je tada uhapšen bio je i Elvis Keljmendi.

Osim njega, uhapšeni su i Slobodan Tomanić, Harun Babić, Anel Sejfović, Ajlin Ahmić, Amer Pehlić i Kulašević Armin. Nakon krim-obrade Tužilaštvu su predati Keljmendi, Sejfović i Ahmić, a kako je saopćilo Tužilaštvo, terete se da su počinili krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi s međunarodnim krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i drugim krivičnim djelima.

Polovinom jula Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Benedija Đukanovića na 40 godina, a Rodoljuba Gajića na 20 godina zatvora zbog teškog ubistva Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića. Istom presudom optuženi Emilio Baldo je oslobođen krivice. Osuđeni Đukanović i Gajić dužni su da porodici ubijenog Krunića isplate 100.000 maraka na ime duševne boli. Krunić i njegov član osiguranja Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša.

August

Početkom augusta još jedno teško ubistvo potreslo je BiH. U pucnjavi u mjestu Gorica kod Gruda dvojica muškaraca su ubijena, dok je jedan teško, a drugi lakše ranjen. Ubijeni su Mate Grizelj (34) i Velimir Bušić (60), poznati biznismen i vlasnik grudskog Vebuscha, a teško ranjenom muškarcu je jedna noga amputirana u SKB Mostar.

Zločin se dogodio na tradicionalnoj zabavi koja se održavala povodom proslave sv. Stjepana u župi Gorici-Sovići. U kafiću Zmaj je došlo do svađe, nakon čega je napadač Jozo Jasak otišao po automatsku pušku kalašnjikov te pucao po više osoba od čega je dvije odmah ubio, a dvije ranio.

LUKAČ GA SMIJENIO

Ko je Nedeljko Lubura, inspektor MUP-a RS-a koji je uhapšen danas u Banjoj Luci

Nastavljena su i hapšenja na osnovu podataka iz famozne Sky aplikacije. Na osnovu tih komunikacija početkom augusta uhapšen je Nedeljko Lubura (47), inspektor u MUP-u RS-a i Bojan Roguljić (42), sin biznismena Slavka Roguljića. Oni su uhapšeni zbog sumnje u njihovu umiješanost u skrivanju odbjeglog Crnogorca, koji je u gepeku ušao u BiH, iako je na potjernici Interpola. Na teret im se stavljaju krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem osoba, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Polovinom augusta pred Vrhovnim sudom FBiH Edvin Avdić (28) iz Goražda, optužen da je u sarajevskom naselju Stup prije tri godine iz pištolja ubio svoju djevojku Sumejju Dedović (25), pravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 14 godina i dva mjeseca. Djevojci je, prema presudi, nakon kraće prepirke, pucao u čelo. Osuđeni Avdić je inače bio svjedok Tužilaštva u predmetu “Dženan Memić”.

SEDMA GODINA OD STRADANJA

Slučaj “Dženan Memić”: Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Burzić, Ćosića, Ćate…

Par sedmica nakon što je Avdić presuđen, obznanjeno je i zvanično da je pokrenuta nova istraga u “slučaju Memić”, a kojom su obuhvaćeni bivša glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić, bivši tužilac Meris Ćato, bivši komesar MUP-a KS Vahid Ćosić, saobraćajni vještak Ševal Kovačević, policajci Sakib Kremo i Nurija Mehić te više NN osoba.

Još jedan teški zločin potresao je javnost, ovoga puta u Tuzli. U naselju Ljepunice u štali su nađena tijela starijeg bračnog para. Ispostavilo se da je Ilija (81) Josipović iz pištolja ubio svoju suprugu Janju (76), a potom presudio i sebi.

Septembar

Početkom septembra svoj pravosudni epilog dobio je zločin iz maja 2021. godine u Brčkom. Tridesetosmogodišnji Aladin Biser osuđen je nepravomoćno na 19 godina
zatvora zbog ubistva Fethije Mihmića počinjeno u maju prošle godine. Tužilaštvo je dokazalo navode iz optužnice kojom ga tereti da je udarcima tvrdim predmetom u glavu, po ramenima i rukama, iz koristoljublja ubio obrtnika Fethiju Mihmića. Optuženom je stavljeno na teret da je s ciljem da zadrži prevarno pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio ubistvo Mihmića.

U septembru su krenule i prve presude sarajevskim policajcima uhapšenim u akciji “Dar 1”. Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim pet policijskih službenika Jedinice za saobraćaj MUP-a KS zbog krivičnih djela primanja dara i drugog oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od po jedne godine i stovremeno im je zabranjeno bavljanje poziva, aktivnosti ili funkcije policijskog službenika u
trajanju od pet godina.

POTVRĐENA OPTUŽNICA

Konačno rasvijetljena smrt starice na Ilidži: Amina joj u kafu sipala narkotike usljed čega joj je stalo srce

Krajem mjeseca Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivom Aminu Omeragić zbog krivičnih djela razbojništvo zbog kojeg je osuđena na tri godine zatvora i prouzrokavanje smrti iz nehata za što joj je izrečena zatvorska kazna od četiri godine. Prvostepeno je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i 11 mjeseci.

Amina Omeragić se tereti da je 7. novembra 2016. godine u popodnevnim satima došla do stana u vlasništvu 85-godišnje Maide Gogalija u ulici Edhema Eke Džubura u općini Ilidža. Lažno se predstavljajući da je poznaje ušla je u stan oštećene koja joj je napravila kafu u koju je optužena krišom stavila neutvrđenu količinu lijeka Klozapin od kojeg je Gogalija nedugo nakon toga umrla. Iz stana oštećene uzela je dva zlatna prstena, jedan zlatni lančić i oko 200 KM.

ROČIŠTE ŠMRKU

Tužiteljica: “Šef sarajevskog podzemlja” Arnautović za 20 godina zaradio 1.000 KM; Advokat: Nije mu nađen ni gram droge

Nastavljena su hapšenja u sklopu istraga proizašlih iz dešifrovane Sky aplikacije. Policija hapsi Admira Arnautovića Šmrka i pretresa njegovu imovinu. Na teret mu stavljaju organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga, neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom, te proizvodima vojne opreme i pranje novca.

Slijedi hapšenje i pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Prašovića, kojeg terete za saradnju s osobama iz krim-miljea. Prašoviću na teret stavljaju krivična djela povreda tajnosti postupka, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela i pronevjera u službi.

Oktobar

Ove aktivnosti intenziviraju se u oktobru, kada MUP Kantona Sarajevo hapsi i Adija Nukića, koji je pod istragom u predmetu kodnog naziva “Rez”, zajedno sa Elvisom Keljmendijem i drugim osumnjičenim osobama, a tereti se za organizovani kriminal neovlašten promet opojnih droga, povezanih sa više drugih teških krivičnih djela.

Hapse i Šmrkovog saradnika Adnana Maglića, za kojim je ranije raspisana potraga, ali i njegovog advokata Zlatka Ibrišimovića, kojeg sumnjiče za organizovani kriminal u vezi s pranjem novca.

Istovremeno je uhapšen još jedan inspektor u MUP-u Kantona Sarajevo Amer Selak, kojem se na teret stavlja krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi, povreda tajnosti postupka i pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

IZVRŠENI I PRETRESI

Nakon hapšenja: MMA borac i poduzetnik Denis Stojnić predat Tužilaštvu BiH

Predzadnji dan oktobra uhapšen je i poznati ugostitelj i MMA borac Denis Stojnić. Njemu je na teret stavljeno primanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Nekoliko dana kasnije, u akciji “Rapotor” uhapšeni su poznati muzičar Danijel Dado Džafić, Mirnes Oglečevac, Sabina Bostandžija i Duško Kraljević. Kako je potvrdilo Tužilaštvo BiH, uhapšeni su zbog sumnje da su se na teritoriji BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja kontinuirano bavili neovlaštenom međunarodnom kupoprodajom, transportom, posredovanjem i isporukom opojnih droga kokain, marihuana i spid, kao i drugim krivičnim djelima. I ove aktivnosti nastavak su operacija u predmetima sa dešifrovanim aplikacijama Sky i Anom.

Još jedan užasan zločin potresa Tuzlu: Salko Mehmedović u tuzlanskoj ulici Maršala Tita iz vatrenog oružja ubio je svoju suprugu, a potom pucao u sebe. Preminuo je nešto kasnije u UKC-u Tuzla.

Novembar

Mjesec novembra definitivno je obilježila prvostepena presuda u predmetu “Dženan Memić”. Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine izrečenom 24. novembra, Zijad Mutap, Alisa Ramić, ranije Mutap, policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović oslobođeni su optužbi.

Tužilaštvo BiH optužene je teretilo da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić sa Ilidže Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih je preminuo.

SUD BIH

Optuženi u slučaju Memić oslobođeni od optužbi

Na teret su im stavljena krivična djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza. Prema optužnici, oni su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Uslijedio je niz negativnih reakcija na ovakvu presude i svojevrsna hajka na društvenim mrežama i u medijima na predsjedavajućeg Sudskog vijeća u ovom predmetu sudiju Branka Perića.

Krajem mjeseca u Dubaiju je “pao” i Edin Gačanin Tito, osoba o kojoj se godinama izvještavalo kao o vođi velikog narkokartela kojeg terete za prebacivanje tona narkotika iz Južne Amerike u Evropu. Ovaj muškarac bh. porijekla, označen je kao jedan od “top 50 igrača” na svijetu u trgovini narkoticima.

Decembar

Prvi dan dcembra objavljeno je da je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine konačno izrekao pravomoćnu presudu kojom je Adnana Šeraka osudio na četiri godine zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Dženanu Džaki, zatvoreniku u KPZ-u Zenica, usljed kojih je preminuo u augustu 2013. Vrhovni sud FBiH presudu je izrekao nakon što je pred Vijećem tog suda održan glavni pretres, a nakon ukidanja dvije nepravomoćne presude koje je Šeraku izricao Kantonalni sud u Zenici, a kojim je oba puta bio osuđen na sedam godina zatvora.

Podižu se i optužnice za narkokriminal i ubistvo načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića, ali i za ubistvo sarajevskih policajaca Šehovića i Vujinovića.

ROČIŠTE U SUDU BIH

Tužilaštvo: “Šefica” Jelena organizovala grupu koja je bez naloga vršila inspekcijske “kontrole”, a sve za vlastitu korist

Konačno, nakon niza medijskih napisa, pripadnici SIPA-e hapse službenike Uprave za indirektno oporezivanje Jelenu Majstorović, rođenu 1978. u Prnjavoru, Radenka Popovića, rođenog 1967. u Prijedoru i Stevu Savića, rođenog 1983. u Banjoj Luci.

Saopćeno je da su pod istragom zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. CIN je ranije objavio tekst o tome da pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

Sud BiH krajem decembra izriče presudu kojom je Elvisa Salčinovića, Tonija Hamidovića, Luku Hrustića, Kenana Frndića i Božidara Trišića proglasio krivima i osudio na ukupno 33 godine zatvora zbog međunarodne trgovine ljudima, pranja novca, davanja dara, te davanja i primanja mita, te ih osudio na ukupno 33 godine zatvora.

PRVOSTEPENA PRESUDA

“Kralju džeparoša” Salčinoviću i njegovoj ekipi 33 godine zatvora za međunarodnu trgovinu ljudima

Njima se sudilo pred Sudom BiH po optužnici koja ih tereti da su od 2012. do 2015. godine, kao organizovana kriminalna grupa, učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Francuske, gdje su ih primoravali na krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Na podrčju Sarajeva i Sokoca MUP Kantona sarajevo i MUP RS-a provode akciju “Šakal”. Hapsi se više osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga, neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene, pomoć učiniocu nakon krivičnog djela i pranje novca.

Uhapšeni se sumnjiče da su u periodu od 2020. godine do danas, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, neovlašteno trgovali opojnom drogom kokain i to na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Кraljevine Belgije. Ova akcija je rezultat još jedne istrage u kojoj su se koristili podaci dobijeni iz aplikacija Sky i Anom, a u saradnji sa policijskim agencijama Europol i FBI.