Info

Globalni indeks mira: BiH nazadovala za pet mjesta, treća smo najnesigurnija zemlja u Evropi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Globalni indeks mira: BiH nazadovala za pet mjesta, treća smo najnesigurnija zemlja u Evropi – Kada se pogleda region od BiH, lošiju ocjenu ima samo Kosovo, koje se nalazi na 92 mjestu, a kada se posmatra Evropa, pored Kosova iza BiH je samo još Turska.

Institut za ekonomiju i mir u SAD-u (IEP) objavio je novu listu Globalnog indeksa mira prema kojem je širom svijeta zabilježen niži nivo mira u odnosu na cijelu proteklu deceniju. Razlog tome su, kako je navedeno, dugogodišnji globalni konflikti koji su i dalje neriješeni kao i činjenica da su SAD i druge svjetske sile suočene s političkom nestabilnosti.

Kada je riječ o BiH, ona je u generalnom poretku zauzela 89. mjesto sa indeksom 2.065, što predstavlja pad za 5 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Kada se pogleda region od  BiH, lošiju ocjenu ima samo Kosovo, koje se nalazi  na 92 mjestu, a kada se posmatra Evropa, pored Kosova iza BiH je samo još Turska.

Slovenija je po pravilu u društvu najboljih pa je zauzela 11. je mjestu, Hrvatska 27. mjesto, Srbija  54., i Crna Gora 58. mjesto.

„Sedam od osam najvećih poboljšanja su u istočnoj Evropi: Makedonija (BJR), Crna Gora, Slovačka, Albanija, Hrvatska i Rumunija. Sve zemlje osim Rumunija bilježe poboljšanje bezbjednosti i sigurnosti; i sve osim Crne Gore koja je doživjela pad u spoljnom sukoba. Za razliku od njih, političke podjele umanjile su spokojstvo zapadne Evrope, posebno u odnosu na rastući nacionalizam- Španija, Velika Britanija, Portugal, Danska, Švajcarska, Francuska, Italija i Njemačka“, navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o najmirnijim zemljama na svijetu, onda prvo mjesto već godinama neprikosnoveno zauzima Island, koji je najmirnija zemlja na svijetu još od 2008. godine. Iza njega su  Novi Zeland, Austrija, Portugal i Holandija.

Najopasnija zemlja na svijetu i dalje je Sirija koja posljednje mjesto na ovoj listi drži već pet godina. Slijede je Afganistan, Južni Sudan, Irak, Somalija, Jemen i Libija.

U Izvještaju su u obzir uzeta 23 indikatora mira raspoređena u tri kategorije: nivo sigurnosti u društvu, domaći i međunarodni konflikt i militarizacija.

Detaljnije informacije možete pogledati na OVOM linku

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno