Info

Glas privrednika: Smanjite namete

Ova godina biće jako teška, kako za bh. privrednike, tako i za predstavnike vlasti na svim nivoima u koju su oči uprte. Očekuje se bolja poslovna klima, veća društvena odgovornost, smanjenje poreskih opterećenja na privredu, pokretanje proizvodnje, otvaranje radnih mjesta, napredovanje na putu prema EU, te bolji penzioni i sistem socijalne zaštite koji će biti održiv.

FISKALNA I PARAFISKALNA OPTEREĆENJA

Dobra vijest koja ide u prilog privrednicima je svakako i prijedlog da se na čelu Vlade FBiH nađe Fadil Novalić, čovjek iz privrede koji razumije suštinu problema.

Novalić je već najavio neke od mjera na kojima će raditi ako se nađe na čelu ove institucije, a one se odnose na zaustavljanje rasta javne potrošnje, oslobađanje od obaveza na plaću prve dvije godine za novouposlene, uz zadržavanje postojećih uposlenih, pojednostavljenje obračuna obaveza na plaće, smanjenje troškova administracije…

Direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić za eKapija.ba kaže kako bi se pojedini problem riješili nova vlast u BiH, odnosno vlade svih nivoa, trebale bi da ponude, prije svega, jeftinije kredite za investiranje i praćenje proizvodnje, poticaj izvoza, smanjenje poreza i doprinosa, izmjenu carinskih tarifa i pravila porijekla.

Smatra kako ključni problem za realni sektor predstavljaju ogromna fiskalna i parafiskalna opterećenja.

Prema pokazateljima u prosjeku, ukupna poresko opterećenje u BiH iznose 69 posto procenata dok evidentirana parafiskalna opterećenja iznose 5,4 posto. Stoga je jasno da sa ovakvim opterećenjima privredni subjekti nemogu biti konkurentni a to predstavlja ključnu prepreku za ulaganja u BiH. Privatne kompanije u BiH plaćaju tolike namete državi da više ni same ne mogu da “pohvataju” gdje njihov novac odlazi.

“Problematično je i to što se poslodavcu vrlo malo vraća od onoga što uplati državi. Nameti su djelimično utjecali na gašenje brojnih firmi, ali i nemogućnost plasmana roba”, ističe Hasić, pojašnjavajući kako je sa reformom parafiskalnih opterećenja nužno uporedno sprovesti poresku reformu, reformu javnog sektora i reformu penzijsko invalidskih fondova i to odmah nakon formiranja novih vlada kako bi se dobili zakoni koji će stimulisati privrednike i proizvesti dugotrajne efekte.

ELIMINISATI NAPLATU – VIŠE TAKSI ZA JEDNU USLUGU

Kao jedna od preporuka novoj vlasti je i neophodno donošenje posebnog zakona kojim bi se utvrdilo koji sve parafiskalni nameti mogu da se uvedu u određenom vremenskom periodu kao i da se odrede maksimalni iznosi za svaki pojedinačni namet čime bi se obezbedila predvidivost i ujednačenost uslova poslovanja na teritoriji jedinstvenog ekonomskog prostora BiH. Na taj način vršila bi se kontrola uvođenja bilo kog parafiskalnog nameta na nivou BiH i ostalih nivoa lokalnih samouprava.

Hasić smatra da bi se prilikom reforme parafiskalnih nameta tebalo krenuti od sljedećih kriterija: eliminisanje naplate više taksi za jednu uslugu, usaglašavanje visine taksi cijeni usluge, ukidanje nameta za koji se ne dobija nikava usluga i efekti-koristi koje privredmici mogu dobiti za određeno opterećenje (usluge koje pruža VTK BiH-promocija izvoza, edukacija privrednih subjekata i drugo).

“Najbolje rješenje je ukidanje najvećeg broja nepotrebnih naknada i sličnih davanja koja se plaćaju za upise, potvrde, dozvole, uverenja, licence, predaju završnog računa, notarske usluge”, dodaje Hasić.

PRIVREDNICI TREBAJU VIŠE REALNOG OPTIMIZMA

Istog razmišljanja su i uspješni bh. privrednici, koji zahvaljujući svojoj matematici se uspjevaju održati, ulagati u nove projekte i otvarati nova radna mjesta. S druge strane postoje i oni koji bi rado njihovim putem, međutim nameti države su omča oko vrata. Stoga zahtjevi privrednika su jasni, smanjite namete pokrenut ćemo investicije, otvarati fabrike, pogone, povećati proizvodnju, prodaju, a samim tim i otvarati nova radna mjesta.

Direktor MS &Wood Muhamed Pilav za eKapija.ba kaže kako rješenje nagomilanih problema vidi u smanjenju javne potrošnje minimalno za 10 posto, povećanju privatne potrošnje(osobne i kompanijske) za 20 posto, rastu BDP-a mininalno pet posto, rast izvoza minimalno 20 post, pojeftininjenju cijene rada smanjenjem opterećenja realnom sektoru 50 posto, smanjenju sive ekonomije na nivo Evropske unije.

Sve ovo bi smatraju privrednici dovelo do boljeg položaja privrednika i otvaradnja radnih mjesta, jer u ovakvom stanju u protivnom kako kaže Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH poslodavci više neće moći da podnesu namete.

“Ako osiguramo nove investicije, nova zapošljavanja i budžet će se puniti”, kaže Čengić, smatrajući kako svi koji vole BiH će učiniti da se ovo stanje mijenja, a ako se to ne desi, dodaje kako smo nažalost birali pogrešne ljude.

Rusmir Hrvić, prvi čovjek AS Group koji proteklih godina pravi odlične rezultate, kupuje propale firme, oživljava proizvodnju, zapošljava radnike, izvozi… kaže kako je za poboljšanje poslovne klime u BiH važno isticanje pozitivne energije, što je po njemu i ključ problema, jer nam nedostaje sve više realnog optimizma.

“Uglavnom preovladava pesimizam. I to se treba mijenjati. Pravci nove vlasti trebaju biti usmjereni na Zakon o radu, kolektivni ugovori i poreze”, kaže Hrvić, ističući kako su poreska opterećenja veliki problem i najveća kočnica novom zapošljavanju i istodobno ogroman balast za očuvanje postojećih radnih mjesta.

Privrednici smatraju kako ozbiljan problem u državi predstavlja i neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada.

Stoga je kako pojašnjava Hasić neophodno da se odmah uđe u reforme obrazovnog sistema i tržišta rada kako bi se omogućio veći stepen prilagođavanja “proizvodnje” obrazovnih profila potrebama tržišta rada i razvoja BiH.

“Bez ozbiljne fiskalne discipline i fiskalne odgovornosti, stanje u našoj zemlji se neće značajnije popraviti ni u 2015. godini”, ističe Hasić.

E. Kokor

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem