Zenica

Geopa: saopćenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Geopa: saopćenje –  Poštovani sugrađani Grada Zenica, Provodeći projekat „Salonitni krovovi Grada Zenica udruženje GEOPA je, tragajući za zatvaranjem finansijske konstrukcije projekta, uspostavilo kontakte sa ERBD-om, tačnije sa timom u projektu GEFF koji je podržan od strane ERBD-a.

Kao nevladinoj organizaciji predstavljen nam je projekat GEFF i pozvani smo da ispred civilnog društva damo doprinos u njegovoj implementaciji. To je jedan projekat provođenja mjera energijske efikasnosti kao poticajna mjera kojom se podržavaju procesi rekonstrukcije stambenih objekata kroz mjeru utopljavanja, izmjene stolarije i gradnju energetskih objekata ( kolektora za toplu vodu, fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije, nabavka kotlova za centralno grijanje). Da bi neki kućni savjet ili pojedinacaplicirao na kreditna sredstva projekta GEFF potrebno je da kroz projekat provođenja mjera energijske efikasnosti provede najmanje dvije tehnologije (npr. Utopljavanje i zamjena stolarije) i da je kreditno sposoban. Nakon provedenog projekta, prema uslovima koje je definisala ERBD, komercijalna banka (u našem slučaju Sparkasse banka) izvrši povrat 20-35% od ukupne investicije.

Da bi javnosti bilo jasnije o čemu se radi pokazat ćemo kroz jedan primjer zgrade na 4 sprata i dva ulaza (dva kućna savjeta) u kojoj se nalazi 20 stanova.

U zgradi je dvadeset etažnih vlasnika, a kreditna sredstva bi se podizala na rok otplate od 5 godina. Tehnologija utopljavanja i postavljanja fasade koštala bi cce 50.000 KM + tehnologija zamjene ulaznih vrata sa stubišnom stolarijom 7.000-8.000 KM ovisno od veličine otvora na zgradama. Kod ovog slučaja kreditno zaduženje bi iznosilo 58.000 KM. Rata za svakog etažnog vlasnika na mjesečnom nivou bila bi 56 KM, a ukupan povrat nakon provedenog PROJEKTA bio bi 20.300 KM. To bi značilo da bi na svaki od  računa etažnih vlasnika bilo vraćeno cce 1.015 KM)

Za sve ostale detalje projekta GEFF, iskazivanje interesa eventualnog učešća kako pojedinaca (vlasnika privatnih objekata) tako i kućnih savjeta stambenih zgrada možete se obratiti na naš e-mail : [email protected] ili na telefon 032-245-666



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno