Info

General Jeleč o radu OSBiH

General Jeleč o radu OSBiH u 2015. godini
General Jeleč o radu OSBiH u 2015. godini

General Jeleč o radu OSBiH u 2015. godini: Spašavali smo ugrožene građane, gasili požare, pružali pomoć… U 2015. godini smo obilježili značajan jubilej – Desetu godišnjicu formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), kao i još jednu značajnu godišnjicu – 15 godina našeg sudjelovanja u operacijama potpore miru u svijetu, istakao je načelnik Zajedničkog štaba (ZŠ) OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč u razgovoru za Fenu.

Sumirajući postignuća koja su obilježila ustroj OSBiH, podsjeća da su OSBiH mlada institucija koja je od osnivanja do danas neprekidno i kontinuirano izrastala i jačala i koja se u proteklom razdoblju razvila u modernu i respektabilnu vojnu snagu prepoznatljivu u regiji pa i u svijetu.

– OSBiH su kao jedinstvena oružana snaga svih naroda u BiH proteklih deset godina profesionalnim i odgovornim izvršenjem zakonom propisane misije i zadaća u zemlji i inostranstvu stekle povjerenje institucija vlasti, stanovništva kao i značajan ugled u međunarodnoj zajednici – naglašava general Jeleč.

Mišljenja je da su OSBiH ostvarile nepredak u gotovo u svim oblastima rada i funkcioniranja koje su tokom proteklih godina obilježili brojni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu, ali i brojna postignuća.

– Visok nivo operativne spremnosti OSBiH su potvrdile realiziranjem brojnih zadaća i u 2015. godini – navodi Jeleč, podsjećajući da je to godina u kojoj je uspješno ostvaren kontinuitet procesa reforme OSBiH u okviru sistema odbrane BiH i uz punu potporu NATO štaba i EUFOR-a u Sarajevu, te da je očuvan stepen operativne sposobnosti OSBiH kroz izvršenje Zakonom o obrani BiH definiranih zadaća – kazao je general.

To je razdoblje koje, istovremeno, karakterizira uspješno izvršenje svih planiranih međunarodnih obaveza i jačanje suradnje, mjesta i uloge OSBiH u procesu daljeg rada i razvoja foruma Američko – jadranske povelje (A-5) i Konferencije načelnika glavnih štabova balkanskih zemalja (B-9) – regionalnih obrambenih inicijativa jugoistočne Evrope, kao i uspješan nastavak sudjelovanja u operaciji potpore miru „Odlučna potpora“ u Afganistanu i mirovnim misijama UN-a u DR Kongo i R Mali.

U 2015. godini realiziran je plan individualne i kolektivne obuke zapovjedništava i postrojbi, kao i vojnih i zajedničkih vježbi s EUFOR-om u BiH te međunarodnih vježbi u inostranstvu i time kroz usvajanje zahtjevnih NATO-normi i standarda povećan stepen interoperabilnosti i kompatibilnosti OSBiH s oružanim snagama zemalja-članica NATO-a.

General Jeleč konstatira da je ostvaren napredak u implementaciji koncepta operativnih sposobnosti (OCC) „gdje su naše deklarirane postrojbe – Pješačka satnija iz sastava 4. pbr. i osam postrojbi razine tima, voda i satnije interrodovskog sastava kroz program obuke uspješno savladale određene razine NATO ocjenjivanja“.

– Kruna uspjeha ovih postrojbi bit će završetak četvorogodišnjeg ciklusa obuke (2017.-2018. godina) kada sve ove postrojbe završe posljednju razinu ocjenjivanja (NEL-2) i time dobiju status borbeno spremnih postrojbi (Combat Ready) što će ih ravnopravno svrstati među certifikovane NATO-postrojbe koje su postigle ili prevazišle visoke NATO-standarde i koje su spremne za sudjelovanje u NATO vođenim operacijama kolektivne sigurnosti u budućnosti – naglašava načelnik ZŠ OSBiH.

Prema njegovim riječima, u 2015. godini je uspješno nastavljena operacija humanitarnog deminiranja u BiH, odnosno realiziranje plana protuminskih akcija u čemu OSBiH sudjeluju s više od 20 posto ukupnih kapaciteta u našoj zemlji.

Pored toga, ostvareno je određeno povećanje stepena sigurnosti te nastavljeno izvršenje 100-postotnih inspekcija na lokacijama skladišta naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava – SiMES-a, čime se sagledava stvarno stanje ukupnih količina naoružanja, SiMES-a i time postiže značajan napredak u rješavanju viškova koji predstavljaju opterećenje,

Uspješno je nastavljen proces podmlađivanja personala OSBiH kao i prijem mladih vojnika i časnika u djelatnu vojnu službu (DVS) iz, u međuvremenu, razvijenog modela odabira i obuke kandidata,

– Ipak, ono što je za OSBiH posebno obilježilo proteklu godinu i gdje je na unutarnjem planu u BiH naša uloga veoma prepoznata je pružanje pomoći i potpore civilnim strukturama vlasti i stanovništvu u različitim kriznim i izvanrednim situacijama. OSBiH su bile angažirane na izvršenju različitih zadaća na teritoriji 33 općine širom naše zemlje tamo gdje je to od nas traženo i gdje je bilo najpotrebnije. Spašavali smo ugrožene građane, materijalna dobra i pružali višestruku pomoć lokalnim zajednicama. OSBiH su u 2015. godini ostvarile značajne rezultate u operacijama gašenja požara, medicinskog evakuiranja zrakom, operacija traganja i spašavanja, izvođenja inžinjerijskih radova u lokalnim zajednicama kao i osiguranje podrške realiziranja različitih kulturnih i sportskih događaja širom BiH – navodi Jeleč.

Prema pokazateljima kojima raspolažu u OSBiH, u 2015. godini je, među ostalim, pronađeno i uništeno 695 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava – NUS-a, a ukupna vrijednost izvedenih inžinjerijskih radova OSBiH u lokalnim zajednicama u BiH ove godine se procjenjuje na više od dva miliona KM.

General Jeleč smatra da su OSBiH vlastitim angažmanom još jednom potvrdile svoje stalno i dugoročno opredjeljenje da će ovu zakonom definiranu zadaću u budućnosti i dalje predano izvršavati u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i mogućnosti, a radi unapređenja općih uvjeta života lokalnih zajednica i svih građana u BiH.

Ocijenio je da su funkcioniranje OSBiH u protekloj godini obilježili brojni izazovi, ali i postignuća, te da su putem kvalitetnog i racionalnog planiranja uspješno realizirane sve postavljene zadaće, odnosno da je uz maksimalno naprezanje raspoloživih materijalnih resursa omogućeno izvršenje svih redovnih i vanrednih aktivnosti.

– Učinili smo sve što je u našoj moći da ograničenja u realiziranju pojedinih logističkih funkcija ne dovedu do zastoja i kašnjenja u opskrbi, održavanju, popuni i zanavljanju materijalno-tehničkim sredstvima (MTS). Moramo biti svjesni činjenice da modernizacija OSBiH i potpuna stabilizacija sistema logističke podrške OSBiH zahtijeva znatno veću i snažniju podršku nadležnih državnih institucija. Imamo još dosta prostora da napredujemo i da budemo još bolji i efikasniji. Uvjeren sam da OSBiH uz pomoć i potporu MOBiH, nadležnih institucija vlasti u BiH i naših partnera i prijatelja iz međunarodne zajednice u budućnosti to mogu uspješno i ostvariti – zaključio je načelnik ZŠ OSBiH, sumirajući postignuća u 2015. godini.

Kada se radi o prioritetima i težišnim zadacima OSBiH za narednu godinu, general Jeleč naglašava da je proces planiranja rada OSBiH u narednoj, 2016. godini već završen i da su definirani težišni zadaci angažiranja.

Najvažnijim je ocijenio – unapređenje kapaciteta za pružanje pomoći civilnim strukturama i stanovništvu u kriznim i vanrednim situacijama kao što su prirodne i druge nesreće i katastrofe u skladu sa zahtjevima civilnih organa, kao i nastavak procesa humanitarnog deminiranja u BiH, odnosno realizaciju plana protuminskih akcija,

Kontinuirani nastavak procesa obuke zapovjedništava i postrojbi OSBiH i nastavak održivog sudjelovanja u operaciji potpore miru „Odlučna potpora“ u Afganistanu čiji je glavni cilj osiguranje stabilnosti zemlje i obuka afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti, također, su u vrhu prioriteta, kao i nastavak sudjelovanja pripadnika OSBiH u UN-ovim mirovnim misijama u DR Kongo i R Mali.

Jeleč navodi da su među prioritetima za narednu godinu – implementacija obaveza iz Partnerskog programa analize i revizije (PARP), Individualnog partnerskog programa (IPP) kao i nastavak implementacije NATO- koncepta operativnih sposobnosti (OCC), te rješavanje viškova i završetak procesa 100-postotne inspekcije lokacija skladišta naoružanja, SiMES-a, kao i unapređenje sistema logističke potpore zapovjedništava, postrojbi OSBiH, podmlađivanje personala kroz prijem novih, mladih vojnika, dočasnika i časnika u djelatnu vojnu službu te jačanje regionalne obrambene suradnje i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH.

– Zadaće su brojne i složene, ali realne i ostvarive. Uvjeren sam da ćemo uspješno, kao i do sada, sve planirano, pravovremeno, organizirano, profesionalno i na najbolji način realizirati u skladu s najvišim vojnim standardima – poručio je načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč u razgovoru za Fenu.

Faktor.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem