Naše

Gašenje nacionalnog pitanja Bošnjaka u Zenici

Gašenje nacionalnog pitanja Bošnjaka u Zenici
Gašenje nacionalnog pitanja Bošnjaka u Zenici
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gašenje nacionalnog pitanja Bošnjaka u Zenici- Evo, odupirem se navali srkleta, kojeg mi probudi izjava direktora JP „Grijanje“ Zenica, kako je grijanje najvažnije nacionalno pitanje Bošnjaka u Zenici. Tako definišući stanje smrzavanja većeg broja građana Zenice, bez obzira na boju kože i kako i da li se uopće mole Bogu, on je ustvari, po ko zna koji put, samo fingirao, čime pokušava sakriti svoj, i nerad prekobrojno uposlenih u preduzeću na čijem je čelu.

I umjesto da, što je najmanje moguće, svim građanima Zenice, ponavljam svim, bez obzira na nacionalnost, uputi izvinjenje, on koristi govornicu gradskog vijeća da pojasni šta je mislio? Da je mislio išta, ovakvu glupost ne bi prosuo. Još se kao glavni krivac, braniti moralnošću porodice, te odrednicom Bošnjak, kao oznakom pripadnosti naroda. Ma hajte molim vas! Ili je možda mislio na svog tehničkog direktora ???

Nadalje, kao prvi čovjek preduzeća, koje nepunih dvadeset godina samo uredno ispostavlja račune i pozive na sud, po sistemu „radio ne radio, svira ti radio“, ako je ikada trebao da zašuti, onda je to na minus 24. Činjenica je, da se grijemo samo kada su zime blage i temperature se ne spuštaju ispod nule. Činjenica je da se na hiljade građana isključuje, upravo zbog lošeg grijanja, tražeći alternativne načine. Da valja platiti sve, pa i negrijanje, uredno se brine Općinski sud u Zenici. Time se godišnji bilans poslovanja preduzeća uvijek kalemi dugovanjima građana, koji su, kao kod lokalnog lihvara, ma koliko se trudili izmiriti dugove, uvijek dužni. Volio bih da me neko demantuje kada je Općinski sud u Zenici donio presudu u korist građanina ovog grada. Nikad!

Kako pripadam sloju koji svakodnevno susreće sugrađane koji se zovu drugačije, i nisam pretplaćen da im zavirujem u knjižicu vjeroispovjesti, jer mi je dovoljno da me kao moja drugarica Sanja, ili komšija Simo, srdačno pozdrave, upitamo se za zdravlje, malo izjadamo, i svako u svoje ledeno ćoše, dižem glas. Nije li već postalo neprobavljivo vezivati sve i svašta za nacionalno pitanje, a elementarnu ljudsku potrebu svoditi na nivo pećinskog čovjeka? Retorički se umotavati frazama, i time pokazati sav jad đaka koji je prespavao predavanja, ili mu je predavač na političkoj akademiji bio gost iz „tvornice šibica“. Ovo navodim jer se kao na traci ponavljaju govornici čija je pamet na onom levelu „do kadije“ nikako „od kadije“. Takvim razmišljanjem je od rata na ovamo, u Zenici ugašen velik broj preduzeća koja su imala perspektivu da rade i danas. Preduzeća „Zening“ „Izgradnja“ „Dionis“ „21 decmbar“ „Prim“ „Komrad“ „Borac“ „Poljopromet“ „Market komerc“ „Zenica stan“ „Zenica trans“ (teretni saobraćaj op.a) RK „Bosna“ i ovih dana „Metalno“ te nepokradeni dio „Željezare“ gurnuti su u stečaj i dati na upravljanje fosilnim stečajnim upravnicima. Njih nije obezvrijedio i uništio Dodik, niti otkupio za sitnu paru naki tajkun iz Širokog Brijega. Da se razumijemo!
Ovo je mali grad u kojem sve se zna!

Konačno, vrijeme je da nas prestanu maltretirati i izlagati poniženju i uvredama dostojanstva, kakve doživljavamo od menadžera i uprave JP „Grijanje“ Zenica, proteklih godina, a zadnjih dana ponajviše. Nismo se svi školovali u Docu kod Travnika, da nam je sve nerazumno jasno. Ima i onih, koji su pored državnih fakulteta, školovani životom, punim gorčine, nepravde, nepotizma, korupcije, egoizma i drugih gadosti, kakvih se evo nagledasmo od rata do danas kada smo nacionalno osviješteni. Ma nemoj direktore zajebavat’!

Zato predlažem! Da nas nova uprava Grada Zenice na čelu sa gradonačelnikom i vijećem kojim predsjedava Sanja, pošdede daljeg mentalnog zamrzavanja od strane prozvanih iz „Grijanja“ a preduzeće po već ustaljenom principu gurnu u ruke nekom fosilnom ostatku stečajnog upravnika, koji uvijek odnekud iz naftalina se vadi. Stečajni će, kao i predhodno nabrojana preduzeća ugasiti. Prodati nekom skorojeviću i profiteru za sitnu paru, a građani više neće morati plaćati ono čega nema. Potom, u spomenutom preduzeću, provesti mjere detaljnog čišćenja uz one obavezne 3D mjere.

Znam da ću i nakon ove kolumne, preko mog dragog prijatelja dobiti haber, kako su mi poručili da nije dobro to što pišem, pa se navakat ograđujem od krivih navoda. A moja je „krivica“ samo što se bojim Boga, a ne stranačkog vođe, kakvim ga do nebeskh uzvisenja, doživljavaju pošiljatelji poruka.

I da ne ostanem šta dužan direktoru sa početka priče, koji se kupa ispraznom retorikom, i tako mu razbijem sve dileme oko kupanja, evo jedan vic, koji nam ispriča Tale u prošli petak, nakon džume na kahvi.

Kaže, naki čovjek se obratio lokalnom efendiji, k’o biva da mu razjasni, mora li se kupati skroz, nakon jastučenja sa hanumom u ove hladne noći. A efendija mudar, znajući kakav odgovor pitac očekuje, dgovori: „Kad nosiš sepet krušaka i jedna ti ispadne u blato, nećeš zar prati cijeli sepet, već samo onu što se uprljala.“

Helem, ako je pitac i imao dilemu oko kupanja, direktor bi trebao, bez obzira na vanjske minuse i hladnoću radijatora za koju je apsolutno kriv, što prije napustiti poziciju, i potražiti kakvo temeljito kupatilo.
Usr’o je brate i šefa i stanicu!

Piše: Said Šteta

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Zenicabloga.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno