Biznis

Gaming laptop: Vodič za kupovinu u 2019 godini

Gaming laptop: Vodič za kupovinu u 2019 godini – Bez obzira na to kakav gaming laptop tražite, bilo da je na prvom mjestu jačina, brzina ili pak da je cjenovno pristupačan, a opet sa najnovijim hardverskim komponentama unutra, u nastavku teskta donosimo vam preporuke za najbolje laptope za 2019. godinu!

Dok dekstop računari ostaju nadmoćni među mnogim PC igračima, ponekad vam treba nešto malo više pokretno. Laptop za igru ​​je oprema na putu, sa snagom igranja igara veličine koju možete ponijeti sa sobom.

Ali kada kupujete gaming laptop, ne tražite samo specifikacije. Gledajte cijeli laptop, uključujući ugrađenu tastaturu i ekran. Ovdje objašnjavamo sve odluke koje ćete morati donijeti prilikom kupovine gaming laptopa tako da možete dobiti najbolje za svoje potrebe i budžet.

Brzi savjeti za kupovinu gaming laptopa

 • Kupite dobaru grafičku kartu: većina igara zavisi o GPU-u i ne možete ih nadograditi na gaming laptopima. Dobara grafička osigurat će da vaš gaming laptop nekoliko godina igra igre na visokim postavkama.
 • Razmislite o nadogradnji kasnije: Mnogi, iako ne svi, gaming laptopi na sreću omogućuju nadogradnju RAM-a i prostora za pohranu.
 • Izaberite rezoluciju ili brzinu: Najbrži 144Hz ekrani sada imaju rezoluciju od 1920 x 1080, tako da će 4K ekran biti sporiji.
 • Kupite dobru tastaturu: ne želite da igrate igre na nečemu kašastom ili ukočenom.
 • Trajanje baterije vas i neće baš oduševiti: Veoma malo gaming laptopa može trajati 8 sati ili više bez punjenja.

Koju grafičku kartu trebate?

Dok neke igre koriste CPU, većina igara je i dalje vezana za grafičku kartu, tako da je ovo jedna od najvećih odluka koju donosite kada kupujete gaming laptop. U ovom trenutku, većina laptopa dolazi sa Nvidia GeForce GTX ili RTX grafičkim karticama.

Nvidia RTX 20-serijski “Turing” grafičke su napokon ugrađene u laptope, a prvi su upravo plasirani, iako još uvijek ima dosta gaming laptopa sa starijim grafičkim 10 generacije. U međuvremenu, ako tražite dogovore o laptopu za trenutnu generaciju igara, posjetite našu stranicu sa najboljom ponudom.

 • Početni nivo igre: Ako ne morate igrati na najvišim postavkama, možete se odlučiti za GTX 1650, koji će vam omogućiti da igrate većinu igara, iako na srednjim postavkama. GTX 1660 Ti će vam dati malo više snage, a mi generalno mislimo da je to primjetno i vrijedno ulaganja.
 • Mainstream Gaming: Nvidijina GeForce RTX 2060 je dobra kartica koja će vam omogućiti da igrate većinu igara na visokim postavkama. Takođe se smatra minimalnim standardom za virtuelnu stvarnost, tako da je to najniže što bi trebalo da koristite za vaš Oculus Rift ili HTC Vive.
 • VR i visoka podešavanja: RTX 2070 će vam omogućiti da igrate kroz skoro sve na visokim postavkama, dok su RTX 2080 ili RTX 2080 Ti najmoćnije kartice iz 20-serija koje će omogućiti glatko VR i specijalne efekte. Ovo su kartice koje će vam omogućiti da počnete da pumpate efekte kao što je Nvidia Gameworks. Ali sa novom RTX serijom, možete reprodukovati ray-traced video igre i dobiti brže pokretanje slike. RTX 2070 ili RTX 2080 može čak biti dovoljna za igranje igara u 4K.

Ostale specifikacije koje treba da tražite

Iako je grafička karta važna, poželjet ćete biti u potrazi za dobrim CPU-om, dovoljno RAM-a i puno prostora za pohranu.

 • CPU: U zavisnosti od vašeg budžeta, možete dobiti veoma moćan Intel i7 procesor ili neki od novijih AMD ryzen procesora koji možete overclockati kao što je Intel Core i9-8950HK. Također možete pronaći laptope s desktop procesorima. Međutim, većina igara ima više koristi od kvalitetne grafičke karte nego procesora.

  Ako vidite nešto starije od najnovijih Intelovih 8. jezgara (brojevi modela počinju sa 8) ili sa manjom snagom, razmislite o uštedi malo za najnoviji četvorojezgarni ili heksa jezgreni procesor. CPU obično nije moguće nadograditi, tako da ćete jednom birate.

 • RAM: Za igre je potreban veći intenzitet RAM-a, a 8GB je ono što preporučujemo za čak i prosječne zadatke produktivnosti. Ako možete, trebate težiti za 16GB na gaming PC-u. Laptop sa GTX 1050 ili 1050 Ti obično dolazi sa 8GB. Kada dođete do GTX 1060 ili više, neki će doći sa 16GB RAM-a. Ako sada ne možete dobiti laptop sa 16 GB RAM-a, razmislite o njegovoj nadogradnji u bliskoj budućnosti. Memorija se može nadograditi na mnogim gaming laptopima, tako da o ovom možete i kasnije razmisliti.
 • Pohrana: Hard disk ili SSD? Zašto ne oboje? Neki niskobudžetski laptopi će imati samo hard disk (obično 1TB), ali većina laptopa uključuje i mali SSD koji će poslužiti kao boot disk. Nije neuobičajeno vidjeti SSD od 128 GB i HDD od 1TB koji rade u tandemu. Ako možete dobiti veći SSD, možete uočiti smanjenje vremena učitavanja, ali to će vas koštati i malo više novca. Pobrinite se da dobijete brži HDD od 7.200 o / min u odnosu na HDD od 5.400 o / min.

  Kao i memorija, pohrana je često nadogradiva u gaming laptopima. Dakle, ako vam je potrebno više prostora, možete ubaciti HDD od 2TB ili veći.

Kakav ekran trebate tražiti na gamin laptopu?

Ako ne povezujete laptop sa monitorom, ugrađeni ekran će biti jedina opcija na kojoj ćete vidjeti sve svoje igre.

 • Veličina: Većina laptopa ima 15 ili 17-inčne ekrane, iako postoji nekoliko ogromnih laptopa koji imaju 18-inčne panele i pregršt 14-inčnih sistema. Koja veličina vam se sviđa je stvar ličnih preferencija, ali zapamtite da što je veći ekran, veći je i teži laptop.
 • Rezolucija: Nikada nemojte odabrati ništa manje od 1920 x 1080 rezolucije ekrana. Ako imate GTX 1070 ili GTX 1080, možda ćete željeti da razmotrite ekran od 2560 x 1440. 4K (3840 x 2160) ekrani su opcija na nekim gaming laptopima, ali za to vam je potreban RTX 2070 ili RTX 2080, a i dalje ćete možda morati da promjenite neka podešavanja.
 • Brzina osvježavanja: Većina gaming laptopa koje pogledate će imati 1080p rezoluciju i 60Hz prikaz. A za mnoge igrače to je sasvim dovoljno. Zasloni sa većom rezolucijom (2560 x 1440, 3840 x 2160) su lijepi, ali 60Hz je gornja granica. Zato je za neke igrače najbolja opcija 1080p. Neki dobavljači nude Full HD displeje sa bržom, 144Hz frekvencijom osvježavanja, za nesmetano igranje. Naravno, potreban vam je odlična grafička karta tako da ćete igrati na postavkama koje naglašavaju brzinu kadra u odnosu na grafičku vjernost kako bi iskoristili prednost.
 • Nvidia G-Sync i AMD FreeSync: Neki gaming laptopi, posebno na vrhunskom nivou, podržavaju tehnologije koje sinhronizuju ekran s grafičkim karticama, što eliminiše treptanje ekrana i sjene.
 • Izbjegavajte ekrane osetljive na dodir: Iako ekran osetljiv na dodir nije loš, ekran osetljiv na dodir nije poželjan za gaming laptope (uprkos nekim modelima 2-u-1). Oni dodatno crpe bateriju i mogu učiniti ekran previše sjajnim.

Koju tastaturu odabrati?

Ako odaberete tastaturu za početni nivo igre, dobićete tipke sa LED pozadinskim osvetljenjem. Ali ima još mnogo toga za razmatranje:

 • Key Travel: Ovo je način na koji možete pritisnuti taster. Ovo vas može sprečiti da “dignete”, ili pritisnete okvir tastature.
 • Aktiviranje: koliko sile trebate primijeniti na tipku kako biste je pritisnuli. Obično je dovoljno između 65 i 70 grama, što je dovoljno da pruži otpor bez osećaja mekoće.
 • Makro ključevi: Teže je pronaći makro tastere na gaming laptopu nego na tastaturama na radnoj površini, ali to nije nemoguće. Dobar set programabilnih makro tastera će vam omogućiti da jednostavno izvršite najčešće zadatke koje zahtjevaju vaše igre. Proizvođač gaming laptopa obično ima prilagođeni softver za to.
 • Anti-ghosting i n-key rollover: Ovo su dvije karakteristike koje će vas držati na najbolji mogući način u igrama. Anti-ghosting znači da kada kaširate na nekoliko tastera za kombinacije ili izvršite nekoliko akcija, sve će se primjeniti. Dodatno, n-key rollover znači da je svaki ključ nezavisan od ostalih i da će biti registriran bez obzira koje druge tipke su pritisnute.
 • Pozadinsko osvjetljenje: Obični laptopi obezbjeđuju pozadinsko osvjetljenje, to je ili crveno ili bijelo. Najbolje tastature imaju RGB pozadinsko osvjetljenje. Neki to rade po zoni (ili dijelu tastature), dok drugi dozvoljavaju prilagodbu po ključu. Neki čak dozvoljavaju promjenu osvjetljenja u zavisnosti od igre.

Šta imaju u ponudi neki od brendova?

Neki imaju specifične dizajne hardvera koji se ističu, dok se drugi fokusiraju na prilagođeni softver. Evo nekoliko napomena:

Dell – Alienware je ušao u tanku i laganu igru ​​sa Alienware m15, ali je napravio i vlastitu desktop klasu powerhouse sa Alienware Area-51m.

Asus – Asus’s Republic of Gamers brend ima lijep dizajn, uključujući inovativni Zephyrus. Softver ROG Gaming Center dijeli informacije o uređaju, uključujući temperaturu, pohranu i korištenje RAM-a, dok program Aura Core omogućuje prilagođavanje RGB pozadinskog osvjetljenja.

Acer – Acer je poznat po tome što ima pristupačan hardver, i ako nas je oduševio inovacijama poput njegove simpatične Predator 21X linije sa zakrivljenim ekranom i mehaničkom tastaturom. Aplikacija PredatorSense vam omogućava da pratite upotrebu CPU-a i GPU-a i prilagodite brzine ventilatora.

HP – HP linija laptopa idu pod nazivom Omen koji ima klasičan dizajn od nedavno, ali održava estetiku igrača. Njegova aplikacija je Omen Command Center, koja detaljno opisuje upotrebu GPU-a i CPU-a, upotrebu RAM-a i mrežni pojačivač koji vam omogućava da odredite prioritet propusnog opsega.

Gigabyte & Aorus – Gigabyte i njegov sub-brand, Aorus, nude neku raznolikost. Gigabajti imaju tendenciju da budu niži sa više opcija boja, dok su Aorus modeli elegantni i tanki. Bez obzira s kim god krenuli, dobićete Fusion softver za RGB prilagođavanje. Aorus mašine imaju Command and Control za lahko overclockanje.

Lenovo – Lenovo linija za igranje zove se Legion, i nedavno je redizajnirana da bude više minimalistička. Umjesto kreiranja novog softvera, kompanija je promijenila svoju Vantage aplikaciju da bi se fokusirala na CPU, GPU, RAM i HDD informacije, kao i dugme za povećanje brzine ventilatora.

MSI – MSI laptopi često su veliki, crni i crveni, mada je nedavna kompanija Stealth Thin pokazala da može da uradi i nešto manje.
Naravno, uvijek ćete primjetiti zaštitni znak zmaja. MSI uključuje softver Dragon Center, koji je nedavno prošao kroz redizajn. Omogućava nadgledanje sistema, više profila performansi, kontrolu ventilatora i prilagođavanje pozadinskog osvjetljenja tastature.

Origin PC – Ako uzmete Origin, to je vjerojatno zato što želite opcije prilagodbe. Kompanija nudi široku paletu poslova i boja i omogućava vam da izaberete iz niza različitih procesora, GPU-ova i opcija za overclocking.
Također možete dobiti termalne spojeve da bi se stvari ohladile i čak možete odabrati tačan RAM i skladište koje želite.

Razer – Da li je neko spomenuo Chrom? Razer dizajn je jedan od najboljih u ovom poslu i poznat je po RGB osvetljenju. Razer Synapse omogućuje snimanje makronaredbi i postavljanje rasvjete na gaming laptopima i dodatnu opremu.

Samsung – Samsungova Odyssey linija gaming laptopa za igre pokazala se precijenjenom sa izgledom koji kao da je izašao iz Fisher Price kutije. Kao i njegovi konkurenti, Samsung-ov Odyssey kontrolni centar prikazuje statističke podatke o performansama kao što su korištenje CPU-a i GPU-a.

Trajanju baterije?

Kratak odgovor je da ne računate na to da je vaše prijenosno računalo super prijenosno.Ako svoj laptop koristite za igranje igara, morate da držite svoj laptop uključen da biste dobili punu performansu svog GPU-a. A ako to ne učinite, možete vam se posreći ako vaš laptop traje sat vremena igranja.

Suština

Kada kupujete gaming laptop, izaberite onaj koji će trajati nekoliko godina.
Ako to možete priuštiti, kupite barem Nvidia GeForce GTX 1060 za osnovnu podršku za VR, iako će očigledno bolja kartica ponuditi bolje performanse.

Taj izbor je važniji od RAM-a i CPU-a, iako treba obratiti pažnju i na njih.
Pohranu je najvjerovatnije moguće nadograditi, ali više je bolje, jer igre zauzimaju puno prostora. Odlučite da li želite visoke rezolucije ili brže prikaze i razmislite koji softver će vam biti od pomoći, ali shvatite da nećete dobiti veliki vijek trajanja baterije.

Odličnu ponudu sa najboljim cijenama gaming laptopa možete pogledati na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/666-gaming-laptopi

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem