Politika

Galijašević za Hayat: Vlada ZDK nije ništa uradila, nešto slično desit će se i u drugim kantonima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je pala Vlada Zeničko-dobojskog kantona!

Novu većinu čine SDA, DF, NES, SBB i tri samostalna zastupnika. Oni u Skupštini ZDK imaju 20 zastupnika, i to SDA ima 11, DF tri, SBB dva i NES jednog, dok su samostalni zastupnici koji su se pridružili novoj većini Ivo Tadić koji je napustio HDZ, te Alen Kapković i Amela Granić koji su bivši članovi Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

Nova većina formirana je nakon raspada stare usljed problema između SDP-a i Bh. inicijative-Kasumović Fuad, ali i unutarstranačkih trzavica. Tu “raspadnutu” većinu činili su još DF i NES, koji su ušli i u novu, te HDZ, NiP i Naša stranka.

Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA, komentirao je za naš portal aktuelna dešavanja u tom kantonu.

-Poslije formiranja ove nove većine i ulaska u procedure – izglasavanje nepovjerenja Vladi, ovo je bio drugi korak. Dakle, na prvoj Skupštini je bilo razgovora o dnevnom redu i danas je ocijenjeno da Vlada nije ispunila očekivanja, da nije radila dobro, i danas je nova većina izvršila smjenu Vlade. Doneseni su zaključci da se skrene pažnja Vladi da ne radi ono što je radila u posljednja dva dana odnosno donosila preko 40 odluka. Dakle, trebaju biti tehnička Vlada. Žurili su strašno, potrošeno je puno novca… Mi ulazimo vjerovatno za nekih sedam kada kada bi se trebala održatio nova sjednica i na kojoj će se imenovati mandatar. Tada će se doći i do novih imena u Vladi ZDK. Tako će Vlada započeti rad. Cijenim da će konstituisanje nove Vlade ZDK biti u sljedećih sedam do deset dana – kazao nam je Galijašević.

Bilo je neminovno, dodaje on, da će se ovo desiti.

-Vlada je bila sastavljena od sedam stranaka. Bilo je neminovnoda ta Vlada padne jer je sačinjena od mnogo stranaka. Nisu pokazali ništa. Zaustavili su sve projekte koje je ranija Vlada započela, sve su zaustavili, ništa nisu uradili. I eto šta im se desilo – konstatuje naš sagovornik.

Siguran je da će sudbinu vladajuće većine uskoro zadesiti sudbina ZDK i u drugim dijelovima Federacije BiH, pa i na državnom nivou.

-Vjerujem da je ovo kritična tačka do koje smo došli. Došlo je do raskrinkavanja „šuplje priče“ aktuelnih većina i vidjelo se da nemaju ni koncepta. Očekujem da će se i u ostalim kantonima desiti nešto slično, pa i na državnom i federalnom nivou – kazao je u razgovoru za portal Hayat.ba Miralem Galijašević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno