Politika

Galijašević: SDA ostvarila izborne ciljeve u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NR: Završeno je konstituisanje vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu. Stranka demokratske akcije predvodi koalicionu većinu koja je nedavno izabrala novu kantonalnu Vladu. Jeste li zadovoljni?

GALIJAŠEVIĆ: Vlada koju sam vodio u prethodne četiri godine uspjela je pokrenuti pozitivne procese i stabilizovati Zeničko-dobojski kanton. To su prepoznali birači, tako da smo bili pobjednici oktobarskih izbora. SDA je ostala najjača politička partija u BiH i u ZDK. Zbog toga je bilo potpuno logično i demokratski da SDA formira većinu, uprkos pokušajima da vlast formiraju stranke koje su gubitnici izbora. Bili smo svjedoci višemjesečnih pokušaja sastavljanja raznih političkih blokova koji su se na kraju raspali. Svjedoci smo raspada i pojedinih novoosnovanih stranaka. Na kraju je SDA kao izborni pobjednik preuzela inicijativu i formirala vlast sa koalicionim partnerima HDZBiH, A-SDA i SBiH.

NR: Veći dio javnosti je očekivao da ćete Vi ostati premijer, ali se to nije desilo. Šta je razlog?

GALIJAŠEVIĆ: Kao neko ko je bio premijer dva i po mandata, smatrao sam da Vladu ZDK moraju preuzeti mlađi ljudi, sa novom energijom i elanom. Izbor SDA je bio Mirza Ganić, koji je izabran za premijera, kao i mladi ministri u koalicionoj vladi. Oni imaju moju punu podršku.
Ja ću svoje političko djelovanje nastaviti na višem nivou vlasti, odakle ću i dalje raditi u interesu građana Zeničko-dobojskog kantona.

MN: Vlada kontinuiteta

NR: Šta su ciljevi nove koalicione vlade u ZDK? Hoće li tu biti promjena?

GALIJAŠEVIĆ: Ovo je vlada kontinuiteta, tako da većih promjena u politici neće biti. Mi vodimo realne politike i nismo skloni avanturizmu. Ono što obećamo i zacrtamo programom, to i uradimo. Insistirat ćemo na finansijskoj stabilnosti, unapređenju poslovnog ambijenta, zapošljavanju, kvalitetnoj socijalnoj politici i zdravstvenoj zaštiti, brizi o boračkim populacijama, izgradnji infrastrukture, istovremeno vodeći računa o ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica. To je bilo opredjeljenje prethodne, a i glavne smjernice programa nove koalicione vlade.

MN: Uoči kongresa

NR: Na jesen će se održati Kongres Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine, nakon čega će se birati i nova rukovodstva općinskih i kantonalnih organizacija. Hoćete li se ponovo kandidovati sa predsjednika KO SDA ZDK?

GALIJAŠEVIĆ: Rezultati SDA na posljednjim Općim izborima pokazali su da smo vodili dobru i efikasnu politiku i da smo uspjeli konsolidovati stranku. Podsjetiću vas da je SDA u ZDK ostvarila najbolji rezultat od svih ogranaka SDA u BiH. U Skupštini ZDK smo osvojili 11 mjesta, jednako kao i u prethodnom mandatu, naš kadidat Šefik Džaferović je izabran za člana Predsjedništva BiH, imamo dva zastupnika u Parlamentu BiH i šest zastupnika u Parlamentu FBiH. SDA je, praktično, ostvarila svoje izborne ciljeve u Zeničko-dobojskom kantonu. S takvim rezultatima očekujemo više i prilikom raspodjele funkcija u Federaciji BiH i na nivou države BiH. Imamo kvalitetne kadrove. Vrijedno smo radili protekle četiri godine i očekujemo da se taj trud adekvatno nagradi i na predstojećem kongresu u vidu više pozicija u organima SDA. Smatram to i svojim ličnim uspjehom tako da ću se sigurno ponovo kandidovati za predsjednika kantonalne organizacije SDA, jer osjećam da još puno mogu dati SDA-u kao i Zeničko-dobojskom kantonu.

NAŠA RIJEČ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno