Zenica

Galijašević: 100 dana Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svi programski zadaci Vlade ZDK-a planirani za prva tri mjeseca njenog funkcioniranja su realizirani, rečeno je na konferenciji za novinare upriličenoj povodom 100 dana njenog rada. Uprkos poltičkoj krizi na federalnom nivou, nije bilo unutarnjih problema u radu Vlade.

Uprkos zatečenom teškom stanju koje su karakterizirali pad povjerenja u institucije, veliki deficit i nelikvidnost, pad investicija i industrijske proizvodnje, te porast nezaposlenosti u prvih 100 dana funkcioniranja Vlada ZDK-a je realizirala zacrtane ciljeve.

Usvojen je budžet, utvrđeni prioriteti plaćanja obaveza, usvojen program mjera štednje. Nelikvidnost koja se mjeri desetinama miliona rješavaće se kreditnim zaduženjem.

Ovih dana će se raspisati međunarodni tender za kreditno zaduženje od 28,5 miliona mislim da će to biti rješavanje problema nelikvidnosti, obaveze smo smanjili sa 54 miliona prema dobavljačima na početku mandata na 40 trenutno”, rekao je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

“Mi ćemo kreditno zaduženje iskoristiti kao jedan vid subvencije i poticaja prema privredi, mi moramo biti svjesni da naša poduzeća se zadužuju po kamatnim stopama od 9,10 i 11% , i to su preskupa sredstva. Kanton ima mogućnost da se zaduži po dosta povoljnijim uvjetima i zato smo išli u to kreditno zaduženje gdje ćemo ta sredstva plasirati direktno u privredu, plaćanje nastalih obveza prema dobavljačima unutar ZDK-a”, kazao je Andrej Kajić, ministar finansija ZDK-a.

Vlada ZDK-a je, uprkos političkoj krizi vladajuće koalicije na federalnom nivou uspješno funkcionirala.

“Imali smo zajedničke političke ciljeve, odnosno zajedničke programske ciljevce koje smo politički podržavali rekao sam da nije bilo preglasavanja. Događaji na nivou Federacije vezano za koaliciju nisu uticali na rad i na koaliciju, na Vladu ZDK-a” dodao je Galijašević.

Ova godina će biti u znaku mjera za stabiliziranje stanja, a u narednoj je moguće očekivati iskorake prije svega u oblasti kapitalnih ulaganja, rečeno je na konferenciji za novinare upriličenoj nakon 100 dana od formiranja Vlade ZDK-a.

(federalna.ba/Federacija danas)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno