Zabava

Galija – Vranduk 15.08. u 20h

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Subota: grupa Nešo/Galija u tvrđavi Vranduk. „Koncert za pamćenje“. Forum Građana VRANDUK, povodom proslave svog rođendana, organizuje u Vranduku muzičku manifestaciju pod nazivom „KONCERT ZA PAMĆENJE“.  Naime, za subotu, 15.avgusta 2015. u 20 sati, predviđeno je gostovanje u Vranduku grupe Galija iz Niša, veoma poznate grupe sa prostora bivše Jugoslavije, čiji je osnivač i frontmen legendarni Neša Galija (Nenad Milosavljević 1954).

-Uz prelijep ambijent Vrandučke tvrđave i hitove ove jako poznate i popularne grupe garantuju odličan provod -, kažu u Forumu građana Vranduk.
Inače, stari grad Vranduk sastoji se od citadele – prostora za nekoliko stotina posjetilaca, velike i male kule, te ostataka zidina, koje su opasavale središte srednjovjekovnog grada. Zidine ovog starog srednjovjekovnog, bosanskog grada, će u subotu odzvanjati rockom.

Na nedavno održanoj 49. Gitarijadi u Zaječaru na kompleksu Feliks Romulijana (krajem jula 2015.god. nap.a.), Nenad Milosavljević poznatiji kao Neša Galija primio je ključeve grada i zasvirao je na otvaranju nekoliko svojih hitova.
Pjevač i frontmen grupe Galija Nenad Milosavljević novi je Rokonačelnik ovogodišnje Gitarijade, koja je održana u Zaječaru. Muzičaru iz Niša organizatori najstarijeg rok festivala u Evropi su na svečanom otvaranju uručeni ključevi grada o kojima se morao starati do zatvaranja na kome je i zasvirao i svoje najveće hitove.
“Nagrada koju sam večeras dobio je nešto slično kao i naša pobeda na Gitarijadi daleke 1978, kada nismo ni bili svesni šta će nam se dešavati u narednih 40 godina. Ključevi će služiti da mi zvone i stvaraju neku muziku u narednom periodu i do završetka moje karijere. Zaječar i Gitarijada je naša sudbina”, kazao je Neša u Zaječaru.

Nešto o Galiji i Neši:
Vjerujemo da jemali broj osoba na prostoru bivše Jugoslavije koja ne zna barem jednu pjesmu grupe Galija. Čak i ako mislite da ne znate niti jednu njihovu pjesmu, na prvi zvuk nekih od njihovih hitova reći ćete: „Pa znam ja ovu pjesmu“.
Ova grupa spada među one grupe koje su preživjele sve nesretne događaje iz prošlosti i ostala je omiljena na svim prostorima bivše nam države. Njihovi hitovi, kao što su Dodirni me, Stare trube, Kotor, Da li si spavala i mnogi drugi, preživjeli su i nadživjeli sve ono što se dogodilo i ostali su himne svih onih koji vole kvalitetnu muziku.
Februara 1978.godine su na Zaječarskoj gitarijadi osvojili epitet najbolje grupe gitarijade, pokupili gotovo sve nagrade i krenuli putem kojim i dan danas koračaju.
Na pitanje u jednom intervjuu: „Koja rock grupa s područja BiH i bivše Jugoslavije je po Vama ostavila najviše traga na rock sceni i izvodite li, njima u čast, neke njihove pjesme na svojim svirkama“?- Neša je odgovorio:

– U ono vreme kada je rok muzika nastajala na ovim prostorima istakle su se četiri škole: Sarajevska, Zagrebačka, Beogradska i nešto manje Makedonska. Svaka od ovih škola se razlikovala po nekim specifičnostima, što je ceo ovaj kulturni ešalon činilo neobično bogatim i raznovrsnim. Tako su se odvojile nekoliko grupa koje su ostale nedodirljive i dan danas, jer je njihovo stvaralaštvo bilo toliko bogato i upečatljivo da im vreme nemože ništa.
Smatram da su Indexi i Bijelo Dugme, kao predstavnici Sarajevske škole, zapravo formirali taj BiH stil. Zagreb je više naginjao popu tako da tu i nema neke rok muzike, jedini koji se spravom mogu nazvati rok grupom je Azra, koja je ujedno ponela epitet naj intelektualnim bendom tu posebno mislim na Štulića koga smatram najvećim rok pesnikom.
Beograd je dao Smak, Riblju čorbu, EKV, Yu grupu, Bajagu sa njegovim instruktorima. Tu bi posebno istakao Boru Đorđevića kao tvorca posebne vrste tz.ulične poezije kao posebnog jasno definisanog pravca u rok poeziji…
Makedonija je dala Leb i sol. Sa posebnim naglaskom na etno motive u rok muzici, mada mislim da je Yu grupa prva započela sa tim etno motivima implementiranim u rok muziku, što je kasnije i sam Bregović često koristio u svojim pesmama na sličan način.
Ako pažljivo razmislite shvatićete da je samo ovaj, jako uzan krug nabrojanih bendova, raznovrsniji i autentičniji od svega što se u poslednjih 30 godina stvorilo na ovim prostorima. A da ne proširujemo spisak sa jednim Balaševićem, S vremena na vreme, Atomskim skloništem, Kerberom…
Samo na osnovu ovoga se može videti koliko je duhovno bila bogata ona zemlja koja se zvala Jugoslavija, koliko kvalitativnih dešavanja je bilo po svim nivoima i naravno, a koliko smo siromašni danas.
Diskografski debi grupe Galija – album „Prva plovidba“ objavljen je 1979. godine. Tokom tri decenije diskografske aktivnosti (1979 – 2009) grupa Galija objavila je trinaest studijskih albuma, jedan živi album, pet kompilacija (ukupno devetnaest albuma) i dva singla – sve u saradnji sa PGP RTB, odnosno kasnije sa PGP RTS, kao jedina rok grupa na našim prostorima koja nikada nije menjala svog izdavača.
Neša Galija priprema novi, četrnaesti Galijin studijski album, dvadeseti album u ukupnoj Galijinoj diskografiji. Trideset godina diskografije i dvadeset albuma. Plovidba još uvek traje.

Zato nemojte propustiti ovaj događaj koji se, nažalost, ne dešava često u našem okruženju.
Svoje ulaznice možete kupiti u tvrđavi VRANDUK, Irish pub Stari Sat i ljetna pozornica Hemingway, broj mjesta je ograničen.
Sve ostale informacije i rezervacije možete dobiti na broj tel.062 508 268
START-20,00h
ULAZ-10,00 KM

Ekrem Imamović za Zenicablog

erette54



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno