Kultura

Galerija Preporod Zenica: Posjeta Novom Pazaru i Tutinu i realizovana radionica za djecu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija “Preporod” Zenica uspostavila saradnju sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem i na zvaničnom sastanku s predjednicom dr. Misalom Pramenković i ostalim članovima Bošnjačkog nacionalnog vijeća Novi Pazar dogovorena je saradnja.

Prvi vid saradnje realizovao se tokom narednog vikenda kroz radionicu za učenika na temu bosanski ćilim. Članovi Galerije “Preporod” Zenica realizovali su dvije radionice “Bosanski ćilim “za učenike osnovne i srednje škole u Novom Pazaru i Tutinu.

Učenici su imali priliku da kroz interaktivni čas razgovaraju i saznaju o bosanskom ćilimu, te da naučeno pretoče u crteže bosanskih ćilima.Prvobitno su učenici koristili bojanke Zemaljskog muzeja Sarajevo ,a potom su imali priliku da nacrtaju svoje bosanske ćilime većeg formata.

Na radionicama je učestvovalo 12 učenika osnovne škole iz Novog Pazara i 8 učenika srednjih škola iz Tutina.

Radovi nastali na radionicama biće izloženi u školama .Pored sastanka s Bošnjačkin nacionalnim vijećem i realizacije radionica, članovi Galerije “Preporod”su imali priliku  , uz gostoprimstvo i ljubaznost domaćina obići znamenitosti Novog Pazara i Tutina , upoznati se s kulturom i tradacijom ovih krajeva,ali i saznati o položaju Bošnjaka u Sandžaku.Nastavak saradnje očekuje se iduće godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno