Kultura

Galerija „Preporod“ Zenica organizuje izložbu „Kaligrafija u srcu“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica organizuje izložbu „Kaligrafija u srcu“- Na izložbi „Kaligrafija u srcu“ predstavit će se osam mladih kaligrafa iz Sarajeva –Abdulhak Hadžimejlić i Sumeja Hasanović , Jajca – Fikret Čančar,Gračanice –Dženita Tukić,

Donjeg Vakufa –Aida Rahmanović-Đulović , Gornjeg Vakufa –Ermina Čaušević,Kaknja –Ehlimana Pilav i Niša –Aleksandar Stanković ( Srbija).

Biće predstavljeno 35 radova,rađenih tehnikom -rukopisom sulus , diwani i ta’lik .Radovi ,koji će biti predstavljeni rađeni su tehnikama : tradicionalno ispisivanjem kaligrafije s kalemom,

zlatovezom, kaligrafija na slikarskom platnu,tuš na papiru i tempera na papiru.

O kaligrafiji, te  umjetničkom  pogledu na radove , osvrt će dati mladi kaligraf Abdulhak Hadžimejlić.

Abdulhak Hadžimejlić rođen je 1995. godine u Fojnici. Završio je OŠ „Meša Selimović“ u Zenici. Srednju školu je završio u „Karađoz-begovoj medresi“ u Mostaru 2014. godine. Nakon uspješno završene srednje škole studirao je na jednom od 15 najjačih univerziteta u Turskoj, u

gradu Konyi , na „Selčuk Univerzitetu“- na Filozofskom fakultetu, smijer Historija umjetnosti.

U julu 2019. godine je diplomirao, te se vratio u BiH. Arapsku kaligrafiju učio je prvo pred prof. Munibom Obradović od 2011 do 2014.godine, a nakon odlaska u Konyu, sa Ali Kemal Kakanom, kao i vrsnim majstorima i braćom, Seyit Ahmet i Abdurahmanom Depeler od 2015-2019.

godine. Prvu samostalnu izložbu je imao 2013.godine u Mostaru, a učestvovao je i na par zajedničkih izložbi u Mostaru i Konyi.Oženjen je i radi u Sarajevu na Berise Akademiji kao edukator arapske kaligrafije.

Izložbu će otvoriti dekan Islamskog pedagoškog fakulteta,prof.dr.Muharem Adilović.

Kaligrafija (grčki kaligraphia, od kalos=lijepo i graphein=pisati) je umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje. Kaligrafija nastavlja da se razvija u obliku: pozivnica za vjenčanje i pozivnica za događaj, dizajn fonta i tipografiju, originalni dizajn rukotvorenog logoa, vjerske umjetnosti, najave, grafičkog dizajna i naručene kaligrafske umjetnosti, rezanih kamenih natpisa i memorijalnih dokumenata. Također se koristi za rekvizite i pokretne slike za film i televiziju, svjedočenja, potvrde o rođenju i smrti, mape i druga pisana djela.Važnost kaligrafije u historiji kultura je ogromna svuda gdje je prepisivanje svetih tekstova imalo samo po sebi duhovnu vrijednost: na primjer u islamu, gdje je bismillah najčešći kaligrafski oblik. U kineskoj i japanskoj kulturi pisanja je kaligrafija i danas vrlo važna i inspirirajuća. Važnije od čitljivosti je postizanje savršene estetske uravnoteženosti i pokazivanje osjećaja. Mnogi kaligrafi ukazuju na meditativni karakter svog posla: “Mir tog posla ispunjava cijelo biće potpunim zadovoljstvom, u kojem nas vrijeme i prostor, kao obrisano, uopće ne brinu i ne opterećuju (Andreas Schenk).Kako se razvijala civilizacija,tako imamo i razlikujemo:

zapadnu,arapsku,persijsku,indijsku,hebrejsku,kinesku i japansku,te majansku i modernu kaligrafiju.

Pozivamo vas da prisisutvujete otvaranju izložbe “Kaligrafija u srcu” u srijedu,22.9.2021.godine u 18,30 sati na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Izložba se može posjetiti svaki dan od 22.9.-24.9.2021.godine na Islamskom pedagoškom fakultetu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno