Info

FŠCZ: Zabrana rada privatnih stomatoloških ordinacija, izlazak migranata iz centara, najavljena objava imena prekršioca i strožije kazne

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalni štab civilne zaštite donio dvije nove naredbe: zabranjen obilazak i kretanje migranata u centrima i rad stomatoloških ordinacija i laboratorija – Prvom naredbom FŠCZ obustavlja se posjeta i izlazak svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH. Drugom naredbom FŠCZ zabranjuje se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području FBiH i naređuje domovima zdravlja da organizuju pružanje hitnih stomatoloških usluga građanima. Preporučuje se kantonalnim organima za inspekcijske poslove i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova da, u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji, pored prekršajnih mjera koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH i krivične odgovornosti za krivična djela protiv zdravlja ljudi, sprečavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

U cilju sprečavanja širenja korona virusa (COVID-19) danas je u Sarajevu održana šesta vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.

Od ukupno dvije donijete naredbe na današnjoj sjednici FŠCZ prvom se obustavlja posjeta i izlazak svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH.

Drugom naredbom FŠCZ zabranjuje se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području FBiH i naređuje domovima zdravlja da organizuju pružanje hitnih stomatoloških usluga građanima.

Preporučuje se kantonalnim organima za inspekcijske poslove i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova da, u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji, pored prekršajnih mjera koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH i krivične odgovornosti za krivična djela protiv zdravlja ljudi, sprečavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Preporučuje se objavljivanje imena i prezimena kao i mjesta boravka, odnosno prebivališta lica za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu sa izrečenim mjerama izolacije.

Kantonalnim, općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite preporučuje se da sagledaju mogućnost iznalaženja adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju lica koja krše mjere o izolaciji.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno