Info

“Freedom House”: BiH korumpirana i djelimično slobodna

BiH korumpirana i djelimično slobodna
BiH korumpirana i djelimično slobodna
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Freedom House”: BiH korumpirana i djelimično slobodna- Ionako na niskom nivou, fer izborni procesi i vladavina prava su još i dodatno pogoršani, korupcija je i dalje na visokom nivou, štampa je djelimično slobodna, kao i generalno sama zemlja, navodi se između ostalog u zadnjem izvještaju Organizacije “Freedom House” za Bosnu i Hercegovinu.

Kako se navodi, vlast u BiH postavljena je na lošim temeljima, kompleksna je i neučinkovita u rješavanju problema korupcije, sa uvijek prisutnim tenzijama među političkim liderima.

“Situacija je mnogo gora nego što je prikazano u izvještaju. Čitavo funkcioniranje počiva na sistematskoj diskriminaciji na jednoj, i na drugoj strani na stalnom generiranju konflikata”, ocijenio je Asim Mujkić, analitičar politikolog.

On ističe da ovakvi, iz godine u godinu negativni izvještaji na kraju neće ni dotaći nadležne.

“Priča ‘Freedom Housea’ je iz liberalno demokratskog vrijednosnog kruga, dok naši političari, koji ni na koji način neće biti posramljeni poslije ovoga, pripadaju drugom vrijednosnom sistemu, nacionalšovinističke ideje. Čak mislim da će im intimno biti drago”, kaže Mujkić i dodaje kako su naši političari šampioni neodgovorne politike.

Daleko od toga da je i ostatak svijeta puno bolje prošao… U izvještaju se tako navodi kako su populističke i nacionalističke snage značajno napredovale u demokratskim zemljama tokom 2016. godine, dok su autoritarni režimi bili angažovani u aktima agresije.

U 67 država u svijetu smanjeni su politička prava i građanske slobode, dok je u njih 36 zabilježen napredak. U izvještaju se opisuju glavne demokratije u kojima vlada tjeskoba i neodlučnost, pogotovo nakon referendumske odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, do niza antidemokratskih poteza nove vlasti u Poljskoj, napretka ksenofobičnih nacionalističkih stranaka drugdje u Evropi, i pobjede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima.

Od 195 država u svijetu, njih 87 (45 odsto) su rangirane kao slobodne zemlje, 59 (30 odsto) kao djelimično slobodne, a 49 (25 odsto) kao neslobodne. Među slobodnim državama iz regije su Srbija i Hrvatska, dok su u grupu djelimično slobodnih država iz regiona, osim BiH, svrstani Kosovo, Makedonija i Crna Gora.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno