Sudske klupe

Franji Pravdiću ukinuta zatvorska kazna

Podijeli ovu vijest:

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo je presudu kojom je Franjo Pravdić osuđen na 11 godina zatvora, te donio odluku da se postupak protiv njega ponovo vodi pred Kantonalnim sudom u Zenici, saopćila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

“Žalba Pravdića se djelimično uvažava, pa se presuda Kantonalnog suda u Zenici ukida i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje”, navodi se u rješenju Vrhovnog suda FBiH. Kantonalni sud u Zenici je Pravdića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u decembru 2013. osudio na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenog u Žepču.

PROČITAJTE I:   Zbog pokušaja ubistva sjekirom: KT ZDK zatražilo pritvor za osumnjičenog Zeničanina

Pravdić je bio osuđen da je 5. augusta 1993. ubio dvojicu zarobljenika u osveti za ubijenog brata. Odbrana je tražila da se presuda preinači, odnosno da se Pravdić oslobodi optužbe ili da se presuda ukine, tvrdeći da je osuđena pogrešna osoba zbog pogrešne istrage i pogrešnih predodžbi.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010