Zenica

FOTO+VIDEO: Vranduk u jedinstvenoj mreži najljepših sela u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Michael J. Murphy, danas je posjetio tvrđavu Vranduk u blizini Zenice kako bi uručio certifikat Gradu Zenici u okviru projekta “Najljepša sela u BiH”, kojeg provodi Udruženje za razvoj ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini “Alterural” a podržanog od strane USAID-a.

Selo Vranduk je impozantan primjer arhitekture iz srednjovjekovnog perioda, koji ima posebnu kulturnu i historijsku dimenziju. Vrandučka tvrđava, etnološka postavka, stara bosanska kuća i gastronomska ponuda koja sadrži mnoga bh. tradicionalna jela, predstavljaju glavne sadržaje koji oživljavaju duh bogatog naslijeđa i pružaju autentičan doživljaj svim posjetiocima.

Uz ceremoniju uručivanja certifikata, ambasador SAD-a s gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem, otkrio je tablu na ulazu tvrđave koja signalizira posjetiocima da je Vranduk u jedinstvenoj mreži najljepših sela u BiH. Ambasador Murphy istakao je ponos svoje Vlade što podržava projekte poput ovog, te je obećao kontinuiranu podršku BiH u svim segmentima.

Gradonačelnik Fuad Kasumović zahvalio je na priznanju i izrazio nadu u dalju podršku Američke ambasade u razvoju turizma u Zenici.

“Nastavit ćemo podržavati očuvanje ovog dragulja kulturne baštine naše domovine. Muzej grada Zenica izuzetno uspješno sarađuje s brojnim institucijama, čime naš grad postaje središte inspirativnih priča koje obogaćuju naše društvo. Zahvaljujem se Njegovoj Ekselenciji, kao i Vladi SAD-a, na snažnoj podršci koju pružaju našoj zemlji i našim građanima“, istaknuo je gradonačelnik Kasumović.

Inicijativu “Najljepša sela” pokrenulo je 1981. godine francusko udruženje “Najljepša sela u Francuskoj”, s ciljem populariziranja ruralnih naselja kroz čuvanje njihovog naslijeđa i unapređenje ekonomskog potencijala. Krajnji cilj ove inicijative je promocija prirodne i kulturne baštine sela u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o jedinstvenom kulturnom naslijeđu sela.

Očekuje se rekordan broj posjeta tvrđavi Vranduk ove godine, s nadom da će premašiti 20.000 posjetitelja. Pozivamo sve zainteresirane da posjete ovaj dragulj prirode, neosvojivu tvrđavu Vranduk, koja i dalje ponosno čuva svoju historiju.

Za više informacija o inicijativi Najljepša sela Bosne i Hercegovine, posjetite web stranicu www.mbv.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno