Kultura

FOTO+VIDEO: U subotu premijera predstave “Prodani smijeh”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO+VIDEO: U subotu premijera predstave “Prodani smijeh” – Bosansko narodno pozorište Zenica svoju 68. umjetničku (pozorišnu i koncertnu) sezonu počinje premijernom izvedbom predstave „Prodani smijeh“ u režiji Darka Kovačovskog, nastaloj prema istoimenom romanu Jamesa Krüssa. Bosansko narodno pozorište Zenica svoju 68. umjetničku (pozorišnu i koncertnu) sezonu počinje premijernom izvedbom predstave „Prodani smijeh“ u režiji Darka Kovačovskog, nastaloj prema istoimenom romanu Jamesa Krüssa.

Na konferenciji za medije, održanoj u petak, 22. septembra/rujna u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, medijima su se obratili direktor Hazim Begagić, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske predstave Miroljub Mijatović, reditelj Darko Kovačovski i glumice i glumac iz ansambla predstave Sabina Kulenović, Ermina Kurevija i Siniša Vidović.

Direktor Begagić je na održanoj konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo povodom nastupajuće premijerne izvedbe kojom BNP otvara svoju 68. umjetničku sezonu. Begagić je istakao da je Bosansko narodno pozorište jedino u regionu, koje više od šezdeset sezona gaji tradiciju produkcije predstava za djecu i mlade, naglasivši da je to u početku bilo Pionirsko pozorište, zatim Dječija scena, te je nakon toga osnovana današnja Dječija, omladinska i lutkarska scena, gdje je, također, zastupljen segment i lutkarske predstave. U proteklih deset godina, „Prodani smijeh“ je četvrta lutkarska predstava.

Begagić se, također, zahvalio ansamblu predstave na čelu sa rediteljem i rukovodiocem DOL scene i poželio uspješan početak nove sezone, ističući da u ovoj sezoni svi posjetitelji BNP-a mogu očekivati raznovrstan repertoar.  Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović je istakao da saradnja sa rediteljem Darkom Kovačovskim u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica nije novina, jer je reditelj prethodno vodio radionice u Zeničkom pozorištu, te je ova saradnja iznjedrila lutkarsku predstavu u kojoj će zasigurno uživati svi posjetitelji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Mijatović je, također, naglasio da će publika uz sutrašnju premijernu izvedbu imati priliku da posjeti izložbu lutki, koja je priređena u Maloj galeriji. Reditelj Darko Kovačovski se zahvalio ansamblu predstave i rukovodstvu BNP-a i DOL scene, istaknuvši važnost ove saradnje zbog prijateljske atmosfere pri samom radu i realizaciji ovog projekta, što je prema mišljenju Darka Kovačovskog jedan od najvećih snova koje reditelj ima kada počinje da radi na realizaciji novog projekta.  Glumica iz ansambla predstave, Sabina Kulenović je povodom konferencije za medije izjavila kako je imala sreću da je prva predstava koju je radila bila, zapravo, predstava za djecu „Dječak s ključem oko vrata“.

Također, Kulenović se zahvalila na uspješnoj saradnji i pozvala sve generacije da dođu i uživaju u ovoj pozorišnoj čaroliji.  Svoje zadovoljstvo su istakli i glumica i glumac Ermina Kurevija i Siniša Vidović, te, također, pozvali sve da pogledaju predstavu „Prodani smijeh“.  U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Anđela Ilić, Zlatan Školjić, Sabina Kulenović, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

Scenegrafiju, kostimografiju i izradu kostima potpisuje Nađa Vasileva, a za scenski pokret je bila zadužena Snežana Vidović.

Predstava „Prodani smijeh“ je nastala u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u saradnji sa 57. internacionalnim teatarskim festivalom MESS Sarajevo. Svoju premijernu izvedbu predstava će imati u subotu, 23. septembra/rujna sa početkom u 19 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“, a prva reprizna izvedba je rezervisana za nedjelju, 24. septembar/rujan u 11 sati. Ova predstava će svoje izvođenjue u okviru Malog MESS-a imati 08. oktobra/listopada, također, u BNP-u.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno