Kultura

Foto+video: turski film Mustang

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto+video: turski film Mustang – Firma „Tropik film & video“ najavljuje početak bh. distribucije filma ” MUSTANG“, turske režiserke Deniz Gamze Erguven.

Dobitnik Srca Sarajeva za najbolji film 2015, MUSTANG je snažna priča o ženskoj emancipaciji u modernoj Turskoj ispričana iz ženske perspektive. U jednom selu na sjeveru Turske, Lale i njene četiri sestre se na povratku kući iz škole nevino igraju sa dječacima. Navodna pretjerana intimnost njihove igre izaziva skandal sa nesagledivim posljedicama. Porodični dom djevojčica polako se pretvara u zatvor, školu zamjenjuju instrukcije iz kuhanja i domaćinstva, počinju se ugovarati brakovi. Vođene zajedničkom željom za slobodom, pet sestara se suprotstavlja ograničenjima koja su im nametnuta.

Film je bio nominovan za Oskara 2016. u kategoriji Najboljeg filma na stranom jeziku, a osvojio je i brojne filmske nagrade. Nominovan čak 35 puta, a osvojio je 23 filmske nagrade na brojnim festivalima.

Ovu izvrsnu dramu moći ćete pogledati od četvrtka 10. marta u sljedećim BH kinima: „Meeting Point“ Sarajevo, „Ekran“ Zenica i „Dolly Bell“ Andrićgrad.

MUSTANG

 U kinima od 10. marta 2016.

 Režija:           Deniz Gamze Ergüven

Uloge:            Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Elit Iscan, Tugba Sunguroglu, Ilayda Akdogan

Žanr:              drama

Scenario:      Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour

Trajanje:        97 minuta

 Početak je ljeta. Udaljeno selu na sjeveru Turske, Lale i njene četiri sestre na povratku  kući iz škole zabave se u nevinoj igri s nekim momcima. Nemoralnost njihove igre pokreće skandal koji ima neočekivane posljedice.

Porodična kuća postepeno se pretvara u zatvor; poduka o stvaranju porodice i kućnim poslovima zamjenjuje obrazovanje, a i brakovi se počinju ugovarati. Pet sestara koje dijele zajedničku strast za slobodom, pronalazi načine kako prevaziđu ograničenja koja im se nameću.

Ovaj film je priča o demonizaciji ženske seksualnosti i nemoći žene, a režiserka se ne fokusira na tradiciju, već donosi uzbudljivu priču o mogućnosti bunta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno