Info

FOTO+VIDEO: ‘’Projekat se završava, ali moramo nastaviti sa ohrabrivanjem porodice”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kriza izazvana pandemijom COVID-19 dovela je do dodatnog suočavanja sa nizom situacija i novih realnosti svih društvenih i poslovnih segmenta Federacije BiH.

Nastojeći da adekvatno reaguju na različite promjena, ugledne međunarodne institucije zajedno sa lokalnim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora su pokrenuli projekt koji je primarno usmjeren prema djeci i drugim ranjivim kategorijama našeg društva s ciljem lakšeg prevazilaženja kriznih situacija.

O projektu, koje provodi Društvo Psihologa FBiH u partnerstvu sa UNICEF Bosna i Hercegovina, Federalnim ministarstvom za rad i socijalnu poltiku a uz podršku USAID Bosnia and Herzegovina,  nešto više nam je rekao prof.dr Elvis Vardo, koordinator na projektu ispred Društva psihologa:

‘’Sam projekat koji je već sada u svojim u završnim fazama implementacije, je prvenstveno usmjeren na promjenu kvaliteta roditeljske brige o djeci u vrijeme pandemije i generalno u kriznim situacijama gdje smo se suočili sa činjenicom da su okolnosti posebno otežane u slučaju ranjivih kategorija roditelja (kroz projekat su identifikovane ranjive kategorije roditelja)’’

Cilj je da roditelji imaju koristi od poboljšanih politika i praksi koje su prilagođene porodicama u njihovim naporima za ekonomski oporavak , posebno kroz poboljšani pristup hitnoj skrbi za djecu, uključujući  i brigu za djecu s teškoćama u razvoju.

Nizom aktivnosti nastoji se uticati na promjene, a u saradnji sa svim segmentima društva, vezanim za navedenu problematiku. Od pogođenih različitim kriznim momentima, zatim institucija, odgovornih službi pa sve do poslodavaca.  Zato smo i osmislili slogan OHRABRIMO PORODICU‘’

Koliko ste zadovoljni implementiranim?

’Svjesni smo da su ovo počeci.  Sama analiza zakonskih okvira kao i rezultati dobiveni tokom rada u fokus grupama ukazuju na to da postojeći zakonski akti ne prepoznaju kriznu situaciju, pa samim tim ne uviđaju ni potrebe ugroženih kategorija koje se u datom trenutku nalaze pod rizikom. Krizne situacije ozbiljno narušavaju njihovo funkcionisanje ali je utvrđeno da su ove kategorije svakodnevno suočene sa izazovima te je neophodna sveobuhvatnija podrška društvenog sistema u cilju sprečavanja problema u porodičnom i poslovnom životu te očuvanju cjelovitosti i funkcionalnosti porodice.

Još jednom hvala UNICEF Bosna i Hercegovina i USAID Bosnia and Herzegovina  koji su prepoznali važnost teme i podržali ovaj projekat. Mi smo sa nizom aktivnosti nastojali uticati na pozitivne  promjene, a u saradnji sa svim segmentima društva, vezanim za navedenu problematiku. Da zajedno ohrabrimo porodicu. Kroz projekat smo omogućili da su  stručni saradnici iz 20 institucija socijalne zaštite obučeni za pružanje socijalne i psihološke podrške u kriznim situacijama. Program obuke su razvili eksperti iz Društva psihologa u FBiH i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji ga je i odobrio. Stečena znanja su primjenjena na preko 300 ljudi iz identifikovanih ranjivih kategorija roditelja što je osnažilo njihove psihološke kapacitete za adekvatnijim suočavanjem sa kriznim situacijama. Uradili smo i niz različitih promotivnih aktivnosti. Nužno je da svi zajedno nastavimo ohrabrivati porodicu

Nedavno ste organizovali i i Panel diskusiju- Politike i prakse bh.kompanija usmjerenih ka dobrobiti ranjivih kategorija porodica ?

Neke od preporuka koje su proizašle iz projekta jesu i prepoznavanje potreba ranjivih porodica unutar kompanija kroz uspostavljanje sistema podrške te je neophodna bliska saradnja javnog  i realnog sektora na izradi i provođenju niza mjera sa ciljem osnaživanja porodica u potrebi.  Dodatno,  pokazalo se, da fleksibilnost radnog vremena i mjesto realizacije radnih zadataka nisu prepreka za učinkovitost u obavljanju posla,  te je izvodivo omogućiti fleksibilnije radno okruženje i time zaposlenim roditeljima i starateljima olakšati  brigu o porodici, bez uticaja na obavljanje poslovnih zadataka.  S tim u vezi okrenuli smo se i poslodavcima te je jedna od posljednji aktivnosti na projektu bila i organizacija panela, sada mogu reći vrlo uspješnog. Čuli smo dosta dobrih praksi i razmijenili ideje. Ohrabrila nas je činjenica da smo  okupili tri partnera na projektu, osam javnih institucija i preko 20 biznisa koji su zajedno zaključili da moramo nastaviti sa ohrabrivanjem porodice u svakom smislu i bez čekanja sljedeće krize.

 Sve aktivnosti se provode u sklopu projekta „Interdisciplinarna podrška djeci, ugroženim roditeljima, starateljima i profesionalcima za oporavak od krize tokom pandemije COVID-19 “, koji provodi Društvo Psihologa FBiH u partnerstvu sa UNICEF Bosna i Hercegovina, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i uz podršku USAID Bosnia and Herzegovina

 

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno