Zenica

FOTO+VIDEO: AMZ danas dobio integralnu okolinsku dozvolu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kompanija ArcelorMittal Zenica je danas dobila integralnu okolinsku dozvolu za sve pogone. Ona je skup naredbi, dokumenata i obaveza koje AMZ treba ispuniti u narednih pet godina u oblasti ekologije i zaštite okoline uključujući višemilionske investicije.

Dozvolu na kojoj se radilo više od dvije godine je direktoru zeničkog AMZ uručila federalna ministrica okoliša Edita Đapo, a ceremoniji su prisustvovali i zvaničnici grupacije ArcelorMittal koje je predvodio g. Lutz Bandusch i drugi uvaženi gosti.

Generalni direktor AMZ Biju Nair prije zvaničnog obraćanja medijima federalnu ministricu Editu Đapo je upoznao o investicijama i planovima kompanije za naredni period kako bi poboljšali kvalitet okoliša u Zenici.

“Imamo planove i za hibridni filter broj dva unutar ove dozvole, a zajedno sa gradom radit ćemo i na poboljšanju drugih okolišnih projekata kao što su otpadne vode i pogoni Energetike. Uzeli smo veliku odgovornost, ovo je teško vrijeme u čeličnoj industriji, ali imali smo odgovornost da ispunimo obaveze. Naše poslovanje je transparentno i ko god želi vidjeti realizaciju naših projekata dobrodošli su u kompaniju”, izjavio je Nair.

“Investitori trebaju ulagati ne samo u sopstvenu proizvodnju već i u zaštitu okoliša. Ni ja ni naša vlada nećemo pristati na investicije koje štete građanima na bilo koji način. U ovom konkretnmo slučaju mi ne smijemo zbog profita bilo koje kompanije da dopuštamo uništavanje zdravlja djece, penzionera, bolesnika i ostalih građana kancerogenim česticama”, naglasila je federalna ministrica.

Kompanija ArcelorMittal Zenica je dobila novu integralnu okolinsku dozvolu od federalne ministrice okoliša i turizma, Edite Đapo, koja je osobno uručila dozvolu menadžmentu Kompanije. Dozvola, koja pokriva sve dijelove fabrike za proizvodnju čelika, postavlja dogovoreni okvir rada fabrike u narednih 5 godina i propisuje plan za daljnje smanjenje utjecaja pogona i postrojenja kompanije na okoliš.

Govoreći na ceremoniji u Zenici, ministrica je tom prilikom izjavila:

,,Okolinska dozvola za kompaniju ArcelorMittal Zenica sadrži realizirane mjere zaštite okoliša, i ključni element – nove mjere sa dinamikom i rokovima njihove realizacije. Sve je to rađeno sa ciljem da dobijemo što kvalitetniji dokument koji će u narednih 5 godina, od dana uručenja operatoru, na najbolji način i što više smanjiti emisije zagađujućih materija u okoliš i doprinijeti održivom razvoju kako Grada Zenice, Zeničko-dobojskog Kantona, Federacije BiH, Bosne i Hercegovine i šire.”

Današnjem događaju su, između ostalih, prisustvovali i kantonalni ministar prostornog uređenje, prometa i komunikacija i zaštite okoliša, Fahrudin Brkić, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, kao i Lutz Bandusch, generalni direktor ArcelorMittala – Dugi proizvodi – sektor rebrasti betonski čelik i valjana žica.

Biju Nair, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica je rekao:

,,Drago nam je što smo dobili ovo zvanično odobrenje za naš operativni status i priznanje za značajne investicione programe koji su u toku. Želim da se zahvalim ministrici za današnje uručenje dozvole. Ogromna i vidljiva poboljšanja u zaštiti životne sredine su već postignuta zahvaljujući projektima koje smo implementirali, a daljnji napredak će se dešavati s nastavkom naših aktivnosti na ovom planu, što podrazumijeva nova, izuzetno velika investiciona ulaganja Kompanije u okolišne projekte.

Prije našeg dolaska ovdje 2004.godine, decenijama seokolišnim problemima posvećivala vrlo mala ili skoro nikakva pažnja. Kompanija ArcelorMittal Zenica je posvećenapoboljšanju zaštite životne sredine kao što je posvećena iizgradnji dugoročne i održive budućnosti  proizvodnju čelikau Zenici i osiguranju radnih mjesta. Današnji događaj je još jedan važan korak u tom pravcu.“

G-din Nair, je također dodao:

“Kompanija trenutno surađuje sa lokalnim vlastima na razvoju dugoročnog rješenja za grijanje grada putem nove zajedničke kompanije koja će instalirati moderne gasne kotlove. Trenutni sistem, preko kojeg ArcelorMittal dostavlja gradu toplotnu energiju, je instaliran prije mnogo godina i zbog toga je neefikasan i nepouzdan.

Nadamo se da će sporazum uskoro biti postignut, a rezultat će biti znatno čistiji zrak u Zenici i mnogo pouzdanija dostava toplotne energije,” izjavio je g-din Nair.

Sa proizvodnim aktivnostima u Zenici, u Federaciji, i u Prijedoru, u Republici Srpskoj, ArcelorMittal je vodeći pokretač privrede u regiji. Ove dvije kompanije zajedno zapošljavaju 3,150 ljudi i još 10,000 indirektno, preko više od 600 dobavljača. Od 2004. ArcelorMittal je u Bosnu i Hercegovinu uložio više od 190 miliona Eura od kojih je preko 50 miliona Eura uloženo u projekte za zaštitu okoliša a 3 miliona Eura u projekte razvoja lokalne zajednice.

Pogledajte i poslušajte izjave gradonačelnika Fuada Kasumovića, ministrice Đapo i direktora Naira.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno