Zabava

FOTO+VIDEO: Adisa Zvekić a.k.a. Diamusk objavljuje treći album  – “Sleepwalkers” nastao u saradnji sa brojnim gostima iz Evrope

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Adisa Zvekić a.k.a. Diamusk objavljuje treći album  – “Sleepwalkers” nastao u saradnji sa brojnim gostima iz Evrope –  Zeničanka Adisa Zvekić a.k.a. Diamusk, bh. umjetnica sa norveškom adresom, objavljuje novi album pod nazivom “Sleepwalkers”. Pred vama je 10 novih autorskih kompozicija snimanih tokom 2018 godine u studijima širom Evrope.

“Sleepwalkers” je treći album pod umjetničkim imenom Diamusk i osmo Adisino izdanje, koje sadrži 10 novih pjesama. Novi album je konceptualno orijentiran na saradnje sa kolegama i kolegicom iz nekoliko evropskih zemalja, tako da svaka pjesma predstavlja i drugačije goste i zemlje iz kojih dolaze, koji su svojim senzibilitetom obojili prepoznatljivi reggae dub zvuk, koji krasi Diamusk radove.

Tačnije, na albumu gostuje čak 10 instrumentalista, a među njima su Nils Petter Molvćr (truba) i Bjřrn Blomberg (flauta) iz Norveške, Mladen Marjanović (gitara) iz benda Igralom iz Srbije, Elektro Hafiz (saz) i sedamnestogodišnji Dino Mangafić (oud i gitara) iz Njemačke, Trajče Velkov (truba / tuba) i Kiril Kuzmanov (saksofon) iz Makedonije, Kenan Glavinić (harmonika), Đani Pervan (bendžo) iz benda Letu štuke i Adela Pervan (violina) iz BiH.

S obzirom na to odakle dolaze autori i gosti, album “Sleepwalkers” je sniman na više lokacija, i to u Bergenu, Oslu, Beogradu, Skopju te Kelnu, Berlinu i Sarajevu, a svi snimci su nastali tokom 2018. godine. Duvačke sekcije od sjevera do juga Evrope, orijentalni žičani instrumenti odsvirani u Njemačkoj od strane mladog talentovanog Bosanca i iskusnog sazlije iz Turske, violina, bendžo i harmonika s Bašcaršije, afro-blues zapadne Sahare iz Beograda…

SANJAMO KROZ ŽIVOT

– “Puno toga se izdešavalo u toku 2018-te i sve je na svoj način uticalo na album i na tekstove. Zvuk je baš onakav kakvog smo zamišljali za ovaj album od početka. Koristeći mogućnosti koje imamo i uz pomoć i podršku svih gostiju, na albumu smo dobili rezultat koji se zove “Sleepwalkers”. “Sleepwalkers”, jer sanjamo kroz život. Jedni sanjaju o boljem svijetu, sanjaju da se može nešto promijeniti, a drugi spavaju dok “brod tone”. Ostatak priče su stihovi koji predstavljaju sažetke mojih misli. Posebno hvala Vladimiru i Alvisu, koji su zajedno sa mnom i Aldinom iznijeli ogromnu težinu ovog albuma. Stvaramo muziku jer drugačije ne možemo.” – kaže o albumu Adisa.

Kao i na prethodnom izdanju, Adisa stoji iza svih tekstova i vokala, s tim da je sada proširen network stalnih muzičara s kojim sarađuje, a tu su Alvis Reid na bass gitari, Vladimir Krkljuš na keys, kao i Aldin na gitarama. Svi skupa potpisuju kompoziciju i aranžmane, Krkljuš je uradio final touch, mastering i potpisan je kao co-producent dok se za sve ostalo pobrinuo Hasanović.  Trenutni plan je da “Sleepwalkers” bude objavljen kao samostalno izdanje, ukoliko se u međuvremenu ne pojavi neko ko bi investirao u vinilnu verziju albuma. “Sleepwalkers” će se na digitalnim servisima pojaviti 21. marta.

Adisa Zvekićje rodena u Zenici (BiH), a muzikom se bavi više od dvije decenije. Jedinstveni i moćni vokalni performans, tekstovi, kao i ukupan autorski rad, činili su vitalni doprinos u bendovima kao što su Gluho Doba Against Def Age, Dubioza Kolektiv i La Cherga.

Iza nje je više od 500 koncerata širom Evrope i osam studijskih albuma. Vlastiti solo projekt pod pseudonimom Diamusk pokrenula je iz svog doma u Bergenu u Norveškoj. Album “Wadada” je izašao 2016. godine za norvešku kucu Fjord Sound Records, dok je “Freedom” iz 2017. objavljen bez oficijelnog izdavača.

Njen rad možete pratiti putem zvaničnog Diamusk sajta, oficijelne Facebook stranice ili preko nekog od streaming servisa, kao što su Soundcloud, BandCamp, Deezer ili Spotify.

Tekstove pjesama sa novog albuma možete preuzeti KLIKOM OVDJE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno