Zenica

FOTO+VIDEO: 70 godina Mješovite srednje industrijske škole

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO+VIDEO: 70 godina Mješovite srednje industrijske škole – U prostorijama Industrijske škole Zenica održana je manifestacija povodom 70 godina rada škole.

Mješovita srednja industrijska škola, koja je nekoliko puta tokom svog postojanja mijenjala ime, osnovana je 3. maja 1948. godine.

Uloga ove obrazovne institucije je bila školovanje kadrova za potrebe kombinata Željezare Zenica.

Danas, Mješovitu srednju industrijsku školu pohađa 451 učenik u 23 odjeljenja, a nastavu održava dvadesetak stručnih profesora.

Također, ova škola vrši obrazovanje odraslih, tačnije stručno usavršavanje za potrebe tržišta.

Prisutnima se obratio i direktor škole, Fadil Hodžić, koji je istakao važnost ovog jubileja i značaj škole.

“Velika mi je čast biti direktor ove obrazovne institucije, koja kroz historiju predstavlja značajan dio Zenice. Kroz svoj rad ova škola je iškolovala na desetine hiljade učenika. Veoma mi je drago da danas, na ovoj manifestaciji prisustvuju i penzioneri, njih dvadesetak koji su svoj radni vijek proveli u ovoj školi obrazujući kvalitetne kadrove. Trenutni vlada veliki interes za određena zanimanja kao što su bravar i zavarivač. Nadam se da ćemo uskoro imati i nove smjerove u našoj školi, jer naprimjer na tržištu vlada veliko interesovanje za CNC operaterima. Velika mi je čast također reći da naša škola ima izvrsnu saradnju sa Privrednom komorom ZDK, ali i sa lokalnim kompanijama.

Ovo je prilika da rezimiramo šta smo uradili i da postavimo nove ciljeve, a naš zadatak je da pripremimo učenike za rad u strukama, obrazujemo kvalitetan kadar i da ih osposobimo za nastavak obrazovanja na fakultetu.

U proteklom periodu imali smo velika ulaganja na održavanju škole, nabavci novih mašina i opreme. Škola trenutno obrazuje učenike u pet struka i to mašinskoj, rudarsko-geološkoj, metalurškoj, hemijsko-tehnološkoj i saobraćajnoj struci.

Učenici ove škole ostvaruju fantastične rezultate na takmičenjima kao što su Festival rada srednjih stručnih škola. Upravo naša škola će ove sedmice biti domaćin Federalnog Festivala rada srednjih stručnih škola.

Dramska sekcija i fudbalska ekipa škole ima zaista sjajne rezultate. Tako je dramska sekcija učestvovala na festivalu drame u Zenici i Konjicu gdje je ostvarila zapažene rezultate, a fudbalska ekipa donosi priznanja i medalje redovno sa općinskih, kantonalnih i federalnih takmičenja. U saradnji sa šahovskim klubom “Čelik” organizovali smo i prvi šahovski turnir naše škole.

Uokviru projekta “Prilika+” koju realizujemo u saradnji sa Privrednom komorom, Švicarska je izdvojila donaciju koja nam u mnogo čemu pomaže u obrazovanju bravara i zavarivača. Nadamo se da će u ovom projektu sa Švicarskom pružiti se još opcija i prilika, kako bi usavršili naše kadrove.

Nakon 26 godina potpisali smo i ugovor sa kompanijom ArcelorMittal, gdje učenici završnr godine naše škole rade praksu u ovoj kompaniji. Veliki broj njih će nakon završetka škole i prakse biti zaposleno u ovoj kompaniji.

Pored ArcelorMittala imamo potpisan ugovor sa još 30 kompanija gdje naši učenici vrše praktičnu nastavu.

Želim da se zahvalim Ministarstvu što nam pomaže i daje vjetar u leđa, kompanijama koje prepoznaju korist obučavanja mladih kadrova i pomažu nam da naši učenici vrše praktičnu nastavu i nastavnom osoblju koje daje sve od sebe da bi ova škola zadržala kvalitet” istakao je direktor Fadil Hodžić.

Nakon govora direktora i zvanica, članovi recitatorske, dramske i drugih sekcija ove škole su održali svoje tačke, a neki članovi nastavnog osoblja (bivši i sadašnji) nagrađeni su prigodnim poklonom.

U holu škole su prezentovani radovi smjerova Mješovite srednje industrijske škole, gdje su se posjetioci mogli uvjeriti u rad učenika ove škole.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno