Posuđeno

Foto: Život poslije života – Dom penzionera

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Foto: Život poslije života – Dom penzionera –  Hotel Dom penzionera smješten je u samom centru Zenice, u naselju Babina rijeka, a raspolaže s pedeset dvije udobno opremljene sobe. U neposrednoj blizini hotela nalaze se tereni za sport i rekreaciju, te staza za jogging i biciklizam, uz obalu rijeke.
Hotel nudi i mogućnost iznajmljivanja poslovnog ureda sa svim uslugama. Pored frizerskog salona, pružaju se i dodatne usluge, kao što su pranje i hemijsko čišćenje odjeće.
Ali ono što je nas zanimalo je kako izgleda život ljudi u ovom domu, ili, kako smo ga mi nazvali, “život poslije života“. 
”Život poslije života” FOTO : S.Učanbarlić
 Na samom ulazu dočekale su nas dvije socijalne radnice, koje su nas povele u obilazak penzionera. U domu smo upoznali mnogo zanimljivih osoba koje su nam posvjedočile da svoje dane provode veoma spokojno i mirno, gledajući sportsku prognozu, igrajući šah, šetajući i slično.
Jedna od osoba s kojom smo razgovarali je sedamdesetčetverogodišnji Romeo. Ovaj inžinjer rudarstva, koji je nekad držao pod svojim okom 450 radnika, rodom je iz Bugarske, a u Bosni živi već 65 godina.
 On naprosto voli Bosnu i za nju veli da mu se duboko urezala u srce, što potvrđuje njegova anegdota da je, odmah nakon završetka rata, došao u Zenicu i stao na sred Kamberovića, kleknuo i poljubio zemlju. Svoje penzionerske dane uglavnom provodi prateći sportsku prognozu sa svojim prijateljem Nikolom, te uz laganu popodnevnu šetnju. Uslugom, hranom i podrškom ne samo da je zadovoljan, nego je i oduševljen, a brižnost svih socijalnih radnika prema njemu i ostalim penzionerima posebno ističe.
 Kad smo već kod inžinjera ovog rudarskog grada, imali smo priliku upoznati i gospodina Ramiza, koji je bio jedan od prvih inžinjera zeničke željezare. On je također jedna od najstarijih osoba u domu, a ima oko 90 godina. Ramiz je i jedan od najstarijih posjetitelja BNP Zenica, a kaže kako uživa gledajući predstave koje su pripremili zenički glumci i da do sada, od kad je u domu, nije propustio ni jednu predstavu.
Da je ljubav vječna i nesicrpna govori nam bračni par Popović, koji je zajedno punih 65 godina. Svoje dane provode veoma mirno, brinući se jedno o drugom i sjećajući se mladih dana. Najdraže im je, a sigurno i svim ostalim penzionerima, kad dođu njihova djeca i unučad u posjetu, vrate im osmijehe na lice i podsjete ih na ono što ih još drži živima.
Na njihovim licima očito se vidi zadovoljstvo svim uslugama koje dobijaju, te i mi mislimo da radnici rade odličan posao, brinući o ovim ljudima, koji su mnogo toga uradili za mlađe naraštaje.
Za Ulicamamo : Selver Učanbarlić .


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno