Rekreacija

FOTO: Zenički horizonti 2022- JUG

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklog vikenda 4. turom horizonata zvanično su završeni tradicionalni ovogodišnji Zenički horizonti. Idejni projekt UP Vedro, poklon našem Gradu i našim sugrađanima, kako bi barem te 4 nedjelje promijenili svakodnevnicu, te vrijeme posvetili sebi, svom zdravlju, odnosno aktivnom odmoru u prirodu na čistom zraku i uz pozitivnu energiju, za razliku od vremena provodenog u gradu. Motiv, satisfakcija za mnoge koji su do tada bili u nedoumici da se odvaže i krenu se baviti planinarenjem.

Jug nas uvijek asocira na sunce, povjetarac u kosi, slobodu, odmor… Toplo, suncem okupano jutro davalo je osjećaj sigurnosti i povjerenja, te je učesnciima ozarilo lica i izmamilo osmijeh. Polazak, prevoz, predstavljanje, formiranje kolone, sve je teklo kao i do sada po planu i programu. Polazna točka pješačenja su bile Vjetrenice, dobro poznati putni prevoj između Viteza i Zenice. Staza se kretala od Vjetrenica prema Kuberu, desno je gledala na jug, masiv Vranice, a lijevo na sjever, zeničanima poznate planine Lisac, Vepar, Smetovi, dok nam je iza leđa ostajao Vlašić. Prekrasne livade Vrhovina i zimzelena borova šuma Kubera sa prelijepim mirisom livadskih cvjetova, behara i smole bora prožimali su svojim aerosolom svaku alveolu pluća učesnika udahnjuči ambijent kakav samo može poželiti svaki planinar. Žamor, smijeh i povremeno šutnja su pokazatelj onoga što je teško dočarati riječima, takve stvari treba doživjeti, osjetiti, udahnuti.

Spust sa Kubera prema Gornjoj Zenici nikome nije predstavljao problem obzirom da je većina učesnika prepješačila sve 4 ture horizonata. Izlaskom iz šume na livade stazom koja vodi između krošnji raznog probeharalog voća do najljepšeg vidikovca Kljun otvara novu dimenziju pogleda na Zenicu. Mnogi je vide kao industrijski grad bez prirodnih ljepota i resursa dok planinari to sve gledaju drugim očima i potvrđuju tezu “sve je u oku posmatrača”. Odmor na Kljunu sa pogledom na Zenicu su voda, hrana i lijek za dušu i srce. Želju da se na vidikovcu zadržimo vječnost prekinuo je tajming izleta i lagani povjetarac koji nas je hladio i pokrenuo da nastavimo hodati dalje. Spust do sljedećeg vidikovca Vučijak i dalje do čaršije gdje se ne 14. kilometru završila staza horizonata očaravao je i ostavljao bez daha sve prisutne. Na Vučijaku smo se sretni i zadovoljni pozdravili i oprostili sa zaničkim horizontima za ovu godinu, a i obećali da ćemo nastaviti hodati i družiti na drugim izletima i avanturama koje nam priprema i priređuje UP Vedro.

Svakako moramo da se zahvalimo na podršci Stanici vodiča Zenica, gospodinu Željku Knezu i Ratku Antunoviću na podršci i pomoći u realizaciji Zeničkih horizonata.

Posebne riječi zahvalnosti upućujemo sponzorima Zeničkih horizonata: “Moj san” i “Zeni Tours”. Hvala svima koji su bili dio ovogodišnjih Zeničkih horizonata.

Hvala novim planinarima, koji su izabrali upravo Zeničke horizonte za svoje prve planinarske korake. Posebna pohvala i čestitke ide zvijezdama horizonata, a to su ☆Zlatan koji je pohodio sve 4 ture horizonata sa svojih nepunih 5 godina, i njegovim drugarima koji su ga hrabro pratili ☆Alminu i ☆Janu. Uz njih je hrabro pohodila i ☆zvijezda Sara, jedina djevojčica u dobi ispod 7 godina, koja je pohodila 1. turu horizonata i to najtežu turu.  Bravo mala raja, vi ste dokaz i motiv da se Zenički horizonti trebaju organizovati i naredne godine.

Pozivamo vas da putem naše web stranice www.vedro.ba, fb i instagram profila pratite naše aktivnosti i pridružite nam se na istim, a jedna od narednih aktivnosti je izlet pod nazivom „U susret Čabulji“.

Vedro!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno