Politika

Foto: Zeničani na skupovima AKP-a u Turskoj

Zeničani na skupovima AKP-a u Turskoj
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničani na skupovima AKP-a u Turskoj – Parlamentarni izbori u Republici Turskoj koji su održani 1. novembra su bili veoma značajni za stabilnost i dalji razvoj Republike Turske. Na izborima u junu 2015 godine, AK Partija nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira Vladu. Nije se uspjela napraviti koalicija između političkih stranaka koje su osvojile mandate u parlamentu, te je zbog toga predsjednik Republike Turske Recep Tayip Erdogan po prvi put u historiji Republike Turske raspisao vandredne parlamentarne izbore.

U međuvremenu su počeli napadi terorističke organizacije PKK na području jugoistočne Turske. Teroristička grupa DAIŠ je samoubilačkim terostističkim napadima u Suruču i Ankari dodatno destabilizirala političku situaciju u Republici Turskoj.

Zbog svega navedenog, vandredni parlamentarni izbori su bili veoma značajni i na kojim su se glasači opredjeljivali između političke stranke AKP koja je nizala uspjehe tokom 13 godina od kada su na vlasti i tokom kojih su napravili velike rezultate na ekonomskom, obrazovnom, međunarodnom planu i drugih političkih partija koje tokom 11 izbornih ciklusa bezuspješno pokušavaju da dobiju veliku podršku glasača u Republici Turskoj od dolaska AKP na vlast. Takođe, i jedan broj evropskih država, kao i režima sa Bliskog istoka priželjkivalo je politički pad AK Partije.

Sa velikom pažnjom se pratila politička situacija u Turskoj i u BiH, u kojoj ima na hiljade simaptizera AK Partije i njenih lidera Recepa Tayipa Erdogana i Ahmeta Davutoglua. Veliko prisustvo turskih institucija u BiH i realizacija stotine projekata širom BiH koji su od koristi narodima BiH dodatno je privuklo simpatije stanovnika BiH za AKP u BiH.

Zbog velikog značaja vandrednih parlamentarnih izbora u Turskoj, nekoliko simaptizera AKP ( Mujo Aganović, Jasmin Imamović i Mirsad Šišić), odlučili su se na putovanje u Republiku Tursku, i prisustvovanju završnici kampanje AKP i proslavi pobjede u koju su bili sigurni.. Mujo Aganović i Jasmin Imamović već godinama rade na jačanju prijateljskih veza između BiH i Republike Turske. Tokom te dugogodišnje saradnje sa institucijama Republike Turske razvila su se velika prijateljstva i saradnja.

Simpatije prema AKP i liderima Recepu Tayipu Erdoganu i Ahmetu Davutoglu koji liče na svoj narod i koji rade za svoj narod su veoma izražene na području BiH, Balkana, Bliskog istoka, Afrike i dr. Zbog značaja parlamentarnih izbora odlučili smo dati svoj skromni doprinos u kampanji AKP svojim prisustvom zadnjih nekoliko dana kampanje. Mujo Aganović je za ovu priliku napravio i video poruku u kojoj na jedan emotivan način govori o podršci AK Partiji i turskom narodu. Tokom naše posjete Republici Turskoj bili smo u Istanbulu i Ankari.

U Istanbulu smo se susreli sa predsjednikom AKP Istanbul Selim Temurci i sa njegovim saradnicima. Prisustvovali smo u centrali AKP Istanbula edukaciji stručnih timova koji će pratiti regularnost parlamentarnih izbora. Nekoliko stotina advokata i pravnika je prisustvovalo edkukaciji, koja je pokazala da je AKP odlično organizovana i sofisticirana politička stranka koja u svojim redovima ima stručne, poštene i veoma obrazovane ljude.

Tokom nekoliko dana boravka u istanbulu susreli smo se sa zvaničnicima općine Kucukcekmece, Zeytinburne i velikim brojem prijatelja koji su nam bili odlični domaćini. Iz Istanbula sam se uputili u glavni grad Republike Turske gdje se u općini Sindžan u Ankari održavao zadnji predizborni skup AKP. Na predizbornom skupu je bilo prisutno oko 50.000 simpatizera AKP. Na skupu su bili prisutni premijer Ahmet Davutoglu i istaknuti zvaničnici AK Partije, parlamentarci, načelnici općina i mnogi drugi. Naša delegacija je imala tu čast da nas na binu zajedno sa ostalim visokim zvanicama pozove predsjednik AK partije Ahmet Davutoglu.

Član delegacije Mujo Aganović – gazija, odličan poznavalac prilika u Republici Turskoj, na insistiranje Premijera govorio je prisutnim simpatizerima. Tom prilikom od strane Premijera smo pozvani da sutradan poslije objavljivanja rezultata izbora zajedno proslavimo pobjedu u centrali AK Partije u Ankari. 1.Novembra, počeo je izborni dan. Izlaznost je bila 86 %i.. U izbornoj utrci je učestvovalo 16 političkih stranaka koje da bi ušle u parlament Republike Turske trebaju preći izborni cenzus od 10 %. Samo 4 političke partije su uspjele preći visoki izborni prag od 10 %.

Na kraju izbornog dana, rezultati su pokazali da je turski narod ubjedljivim rezultatom izabrao AK Partiju da nastavi ekonomski prosperitet, pozitivnu ekspanziju u svim oblastima života u republici Turskoj AK partija je dobila podršku od 45,5 % glasača tj. 317 mjesta u parlamentu Republike Turske. Taj rezultat je dao mogućnost da AK partija sama formira Vladu i da u četverogodišnjem mandatu nastavi snažan razvoj Republike Turske. Članovi delegacije iz BiH su se navečer ( 1.novembar), odazvali na poziv premijera Davutoglu i posjetili su centralu AKP gdje su imali tu čast i priliku da se pojave na balkonu centrale AKP i da oko 60.000 simaptizera pozdrave i čestitaju veliku izbornu pobjedu AK Partije.

Mujo Aganović simbolično je u naše ime i u ime hiljada simpatizera AK Partije iz BiH pozdravio prisutne i čestitao veliku pobjedu AK Partije. Tom prilikom Jasmin Imamović je držao zastavu BiH kao znak podrške iz BiH, narodu Republike Turske i njihovim političkim predstavnicima-AKP, koji svojim radom, projektima i uspjesima dostojno prestavljaju turski narod. Članovima delegacije iz BiH je ukazana velika čast što su učestvovali na proslavi AK Partije, gdje su imsli priliku da se susretnu sa velikim brojem visokih zvaničnika AKP ( sa premijerom Davutoglu, zamenikom premijera Ali Babacanom, zamjenikom premijera Bulent Arinc, državnim parlamentarcem Mustafa Aktaš, gradonačelnikom Ankare Melih Gokcek i mnogim drugima)..

Tokom boravka u Ankari posjetili smo i sjedište TIKA (turska razvojna agencija), i susreli se sa generalnim direktorom Serdar Cam i njegovim najbližim saradnicima i tom prilikom se zahvalili što je razvojna agencija TIKA u BiH realizovala stotine projekata korisnih društvenoj zajednici i što i dalje nastavlja realizirati projekte u BiH.

Cilj naše tročlane delegacije je bio da svojim prisustvom, na skroman način iskažemo ljubav i poštovanje prema prijateljskom i bratskom narodu Republike Turske i prema političkoj partiji i njenim liderima (Recep Tayip Erdogan, Ahmet Davutoglu), koja svojim rezultatima, odgovornošću, sposobnošću, moralnošću, vraća nadu milionima ljudi širom svijeta da postoji politika, politička partija, lideri koji rade i djeluju za dobrobit svoga naroda i mira i prosperiteta u svijetu. Naš odlazak u Republiku Tursku i prisustvovanje ovim bitnih dešavanjima za Republiku Tursku pa i za mnoge druge države za nas je bio veliki događajj koji će se pamtiti cijeloga života.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno