Zenica

FOTO: Zenica je prije 55 godina izgradila čelični soliter, među prvima u Jugoslaviji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije 55 godina na području Zenice počela je gradnja nekih od najbitnijih infrastrukturnih projekata među kojima je gradnja vodovoda Krušćica kojim se i danas snabdijevaju građani Zenice, ali i čeličnog solitera koji je bio među prvim takvim izgrađenim objektima u Jugoslaviji.

Arhiv bh. gradova uvijek donosi zanimljive podatke i činjenice bitne za određeno mjesto i njene stanovnike. U bogatoj historiji grada Zenice, grada industrije Jugoslavije, ali i danas s obzirom da je zenički ArcelorMittal jedan od najvećih izvoznika u BiH, upisani su brojni projekti koji su realizovani i koji su promijenili 60-ih godina život građana čeličnog grada.

Godina 1968. bila je jedna od najznačajnijih za Zenicu, a neki od projekata koji su tada realizirani i danas su najbitniji u ovom gradu. Prije 55 godina započela je gradnja prvog čeličnog solitera u Zenici čiju je izgradnju finansirala Željezara Zenica s ciljem rješavanja stambenih problema radnika, a u izgradnji su učestvovale firme iz Zagreba i Zenice. Useljen je godinu dana poslije.

Zgrada sa 15 spratova i 105 stanova bila je među prvima takve vrste u Jugoslaviji.

Radilo se i na podizanju kulture na viši nivo te je odlukom skupštine muzejska zbirka osnovana 1966. godine proglašena Muzejom grada koji je imao arheološku, historijsku i etnološku zbirku. Prema informacijama iz knjiga koje govore o urbanizaciji Zenice Mirze Džananovića i Mirsada Đulbića, zbirke su bile smještene u zgradama medrese, Hadži Mazića kući, Sinagogi i Spomen kući u Šerićima kod Zenice.

U augustu prije 55 godina započela je i gradnja vodovoda Krušćica – Zenica, jednog od najbitnijih za građane Zenice, dužine nešto više od 20 kilometara. U 2012. godini je izgrađena mala hidroelektrana (MHE) umjesto rasteretnog bazena koja je energiju vode pretvorila u električnu te proizvodi 3,63 GWh.

Među projektima koji su realizirani prije tačno 55 godina je i izgradnja moderne zgrade Metalurškog fakulteta u Zenici, ali je izvršena i integracija metalurških i metaloprerađivačkih preduzeća iz Zenice, Ljubije, Vareša, Ilijaša i Mrkonjić Grada 1968. godine u “Rudarsko-metalurški kombinat Zenica” poznatiji kao RMK Zenica koji je u jednom trenutku imao oko 37.000 uposlenih.

Projekti koji su građeni na području industrijske Zenice prije 55 godina, ali i ranije, svjedok su razvoja i rasta jednog mjesta gdje je pored rada bila značajna i kultura i slobodno vrijeme, a danas, 2023. godine Zeničani još uvijek uživaju i uživat će u plodovima tog vremena.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno