Zenica

FOTO: ZDK- Održana svečana akademija povodom Dana državnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona, održana je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Čestitke prisutnima i građanima ovog kantona uputio je premijer Mirnes Bašić, naglasivši da je zasjedanje ZAVNOBIH-a, održano na današnji dan 1943. godine, jedan od najvažnijih datuma za državu Bosnu i Hercegovinu, jer je na tom zasjedanju potvrđen njen državni kontinuitet i jednakost svih građana.

Naglasio je da su to temeljne ideje koje bi morale uvijek i nanovo okupljati sve one koji žele dobro državi BiH i njenim narodima, a koji su, kako je rekao, kroz historiju često morali zbijati redove kako bi se branili od napada sa svih strana.

-Tako je bilo i početkom devedesetih, pet decenija nakon ZAVNOBIH-a, kada je armija bh. patriota stala u odbranu naše domovine. U toj borbi mnogi od njih su platili najveću cijenu – svojim životima. Stoga na ovaj dan našim herojima, šehidima i poginulim braniteljima, odajemo najvišu počast i poručujemo da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena. Naša je dužnost da baštinimo tekovine borbe za Bosnu i Hercegovinu i da vodimo brigu o njihovim porodicama, što ovaj kanton itekako pokazuje u praksi – rekao je premijer Bašić.

Istakao je da više od dvije i po decenije od završetka agresije ne jenjavaju napadi “onih koji teže novim podjelama, ali sada neratnim sredstvima”.

-Oni su kočničari svih pozitivnih procesa, ali im s ovog mjesta poručujem da smo spremni braniti našu državu, jer mi rezervnu domovinu nemamo – rekao je premijer ZDK.

Delegacija Vlade i Skupštine koju su predvodili premijer Bašić i predsjedavajući Ćazim Huskić ranije je položila cvijeće i odala počast na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima „Kameni spavač“ u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno