Ostali sportovi

FOTO: Završeno 20. kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH u šahu – Četiri medalje za zeničke šahiste iz ŠK Čelik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Završeno 20. kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH u šahu – Četiri medalje za zeničke šahiste iz ŠK Čelik – U periodu od 09. do 12.5.2019.godine održano je 20.kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH u šahu.

Turnir se održavao u Dvorovima u hotelu  „Sveti Stefan“, a organizator je bio Šahovski savez RS.

Na turniru je učestvovalo 117 šahista i šahistkinja iz cijele BiH.

Takmičenje se odvijalo u 7 uzrasnih grupa, odvojeno, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Čak 23 kluba su podijelila 42 medalje na jubilarnom 20. kadetskom i juniorskom prvenstvu BiH u šahu.

Najuspješniji su bili članovi Škole šaha “Skakač” iz Banjaluke, sa 3 zlatne i jednom srebrenom medaljom, najviše medalja (5) osvojila teslićka Mladost, a četiri medalje su osvojili šahisti ŠK Čelik iz Zenice.

Među učesnicima su bili i mladi šahisti zeničkog ŠK Čelik, njih osam, predvođeni trenerom intermajstorom Goranom Trkuljom, kao i jedna šahistkinja iz ŠK Napredak Zenica.

Evo plasmana šahista ŠK Čelik na prvenstvu:

Druga mjesta i srebrene medalje osvojili su Lorena Čerkez  u kategoriji do 10 godina (Ž-10) i Evel Karalić u kategoriji do 18 godina (M-18). Evel Karalić je dijelio 2. i 3.mjesto, ali nakon razigravanja pobijedio je 2:0 Stanković Dragana i zauzeo 2.mjesto!

Treća mjesta i bronzane medalje osvojili su Orhan Bečić u M-10 i Dino Marković u M-20 (Dini Markoviću je u zadnjem kolu nedostajalo sportske sreće, pošto mu je i remi bio dovoljan za osvajanje 1.mjesta u grupi, ali nakon poraza, zbog slabijeg dodatnog kriterija, Dino je na kraju zauzeo 3.mjesto).

Šesta mjesta osvojili su Lana Zakić u Ž-12 i Zara Ibrahimagić u Ž-8.

Sedmo mjesto osvojio je Daris Osmanhodžić u M-8, a deveto mjesto Edvin Bešlić u M-14.

Adna Agičević iz ŠK Napredak Zenica zauzela je 7.mjesto u kategoriji Ž-16.

-Lorena Čerkez i Evel Karalić izborili su plasman na predstojeće Svjetsko ili Evropsko prvenstvo.

Prvoplasirani u svim kategorijama dobili su pehar, a po tri prvoplasirana takmičara u svim kategorijama su dobili diplome i medalje. Pobjednik (pobjednica) bira na kojem od dva prvenstva želi nastupiti. Prvak i prvakinja do 20 godina stekli su pravo nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Direktor turnira bio je Vlado Stojanović, a sudije na turniru su bili: Nedeljko Ilić, Muharem Višnjić, Mirza Miralem, Ivo Petrović i Petar Bogut. Tempo igre je bilo 60 minuta po igraču. Juniori imaju samo Svjetsko prvenstvo, koje će se održavati u Indiji. Mlađe kategorije imaju Evropsko prvenstvo u Slovačkoj, Bratislava. Svjetsko prvenstvo do 12 godina po grupama je u Kini, a preko 12 godina grupe u Indiji.

E.Imamović

Foto Vedad Šestić i Elvedin Bečić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno