Info

FOTO: Završen projekat “Gradimo mostove između roditelja i djece”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradimo mostove između roditelja i djece

“Imati lijep vrt iziskuje trud.

Da bi vrt bio uništen, potrebno je samo ne raditi ništa.

Odgojiti dobro dijete iziskuje trud.

Da bi se dijete pokvarilo, potrebno je samo ne raditi ništa.

Imati zdravu vezu iziskuje trud.

Da biste vezu oslabili, potrebno je samo ne raditi ništa.” N. A.

“Gradimo mostove” naziv je projektne aktivnosti koja je održana u organizaciji dva udruženja roditelja: “Mreža roditelja” iz Zenice i “DaMaR” iz Zavidovića.

Tri dana, grupa od trideset roditelja i mladih  imala je priliku družiti se, edukovati, stvarati jednu pozitivnu priču i širiti kapacitete kvalitetnog djelovanja u porodici.

Komunikacija, rješavanje sukoba, asertivno ponašanje te tradicionalna i savremena porodica teme su koje su obrađivane. Predavači su bili članovi udruženja roditelja iz Zenice i Zavidovića te uvažena psihologinja Aida Ganović.

Učesnici su proveli korisno vrijeme, pored predavanja i prezentacija, gledajući film čija priča vodi kroz sazrijevanje tinejdžera i izazove sa kojima se mladi i roditelji suočavaju.

Posebnu čar ovom druženju dala je debata na temu “Roditelji (ne) znaju šta je najbolje za njihovu djecu.” Poštujući jedni druge, izlažući argumente za i protiv i učestvujući sa potpunom predanošću, afirmacija i negacija otvorile su vrata jednom drugačijem pogledu na odnos između roditelja i djece.

Budimo inspiracija i podrška jedni drugima, dopustimo pad kako bi izrasli u bolje ljude, vrijednost čovjeka zavisi od njegovog odnosa prema najbližima, manja djeca trebaju veće granice, a veća djeca manje granice, dozvolimo djeci da misle i poštujmo njihovo mišljenje, razumimo brigu, ljubav i kapacitet roditelja dio su poruka predavača.

Imajući na umu da su veoma rijetke zajedničke aktivnosti roditelja i djece, roditelji iz ovih udruženja su se odlučili na ovakav zajednički poduhvat kako bi stvorili sigurno okruženje za ove dvije skupine, za razmjenu mišljenja i zajedničko razvijanje vještina.

Ova dva udruženja djeluju u svojim zajednicama s ciljem podrške roditeljima, jačanja njihovih kapaciteta i pružanjem alata za suočavanje sa izazovima roditeljstva. U svom radu, kroz različite aktivnosti, targetiraju teme koje se tiču prevencije neželjenih oblika ponašanja, jačanje otpornosti mladih, roditelja i zajednice na negativne pojave, uključujući i nasilni ekstremizam.

Podjelom zahvalnica učesnicima i predavačima završena je trodnevno, kvalitetno druženje sa porukom da i neugodni, ali iskreni razgovori stvaraju zdrave odnose.

Ovaj zajednički projekat dvije grupe roditelja iz Zenice i Zavidovića realiziran je u sklopu projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini” kojeg finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Međunarodna organizacija za migracije IOM, misija u Bosni i Hercegovini.

Zajedničkim snagama dva udruženja roditelja, „Mreža roditelja“ iz Zenice i „Damar“ iz Zavidovića, uspješno su realizovala zajednički projekat “Gradimo mostove“.

Ovaj projekat imao  je za cilj doprinos smanjenju neželjenih oblika ponašanja, a samim tim i doprinos prevenciji nasilnog ekstremizma i radikalizma, te utjecanje na faktore koji vode ka istom. Okupio je 12 roditelja i 12 mladih osoba iz obje zajednice. Glavna aktivnost ovog  projekta je bila organizacija seta  radonica za roditelje i mlade iz Zenice i Zavidovića na temu komunikacije, rješavanja konfliktnih situacija, te važnosti dobre komunikacije sa adolescentima. Izuzetnu motiviranost za aktivno učešće svih 24 učesnika postignuta je prije svega dinamičnim radom šest certificiranih trenera oba udruženja, zajedničkim gledanjem filma o adolescenciji i kvalitetnom diskusijom o istom, a potom i debatom grupa roditelja i mladih. Radionice su izvođene dva dana, dok je treći dan bio posvećen interaktivnom predavanju psihologinje Aide Ganović.

Svi učesnici su bili zadovoljni učešćem u ovom projektu, koji im je, kako rekoše, osim znanja i vještina donio i nova poznanstva.

*Realizacija ovog projekta podržana je u okviru projekta  “Podrška mladima u lokanim zajednicama u Bosni i Hercegovini”,

 kojeg finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira @iombih



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno