Ostali sportovi

FOTO: Završen 49. Međunarodni šahovski turnir “Bosna 2019” – Zapažen nastup Zeničana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Završen 49. Međunarodni šahovski turnir “Bosna 2019” – Zapažen nastup Zeničana – Od 27.04.2019. do 03.05.2019.u Sarajevu, u Hotelu “Saraj”, održan je 49.Međunarodni šahovski turnir “Bosna 2019”. Na turniru je učestvovalo 104 igrača iz Bosne i Hercegovine, Azerbejdžana, Irske, Islanda, Turske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Ukrajine.

Među 104 igrača bilo je i 8 velemajstora (GM), 11 internacionalnih majstora (IM) i 14 FIDE majstora (FM).

Prvo mjesto zauzeo je IM  iz Azerbejdžana Ulvi Sadikhov sa 7,0 poena, drugi je bio GM Denis Kadrić (BiH), takođe, sa 7,0 poena, a treći GM Borki Sredojević (BiH), takođe, sa 7,0 poena, ali sa nešto slabijim dodatnim kriterijima za 2. i 3.mjesto.

Na turniru su učestvovali i šahovki majstori iz Zenice. Internacionalni majstor Goran Trkulja sakupio je 6 poena iz 9 partija i zauzeo odlično 18.mjesto. Mladen Šain osvojio je 1.mjesto u specijalnoj nagradi igrača od 0 do 1800 rejtinga i u plusu je odličnih 113 poena rejtinga. Također treba napomenuti da je on i najbolji igrač po zarađenim rejting poenima. Mlada šahovska nada Zenice, Dino Marković, ovaj put na turniru je imao posebnu ulogu. Naime, Dino je bio pomoćni sudija na turniru i opravdao očekivanja.

Tempo igre bio je 90 minuta plus 30 sekundi za svaki odigrani potez, te su nakon 40.poteza igrači dobijali 30 minuta na satu. Igrao se švicarski sistem od 9 kola.

Turnir će biti prijavljen kod FIDE za standard rejting listu. Direktor turnira je bio FM Rešad Tutić.

Glavni sudija na turniru bio je IA Miralem Mirza, a pored Marković Dine (pomoćnog sudije) bili su još i IA Boris Budimir, IA Emin Kemura  i Muharem Višnjić.

I još jedna činjenica za Bosna Open. To je drugi turnir u Evropi po trajnosti. Samo ispred njega je “Tata Steel”, turnir u gradu Wijk aan Zee u Nizozemskoj.

E.Imamović

Foto Boris Budimir



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno