Ljudi

Foto: Vranduk ostao bez majstora Hasana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Vranduk ostao bez majstora Hasana – Na Ahiret je, iznenada, preselio Hasan Čamdžić iz Vranduka, u 76.godini života. Bio je poznati vrandučki majstor, gotovo, za sve popravke alata, uređaja, kao i za njihovu izradu, tako da je Vranduk ostao bez svoga dobrog majstora Hasana.

-I tog zadnjeg „radnog“ dana izašao je iz svoje radionice dva sata prije smrti, kaže nam uplakana supruga Aiša. Pokazala nam je njegovu skromnu radionicu iz koje su izlazili njegovi ručni radovi i opravljene stvari.

Inače, njegov životni put bio je vrlo težak. Bez oca je ostao u osmoj godini života.

Kao radnik na pruzi doživio je tešku nesreću 1982.godine u svojoj 42.godini života. Od doživljenih povreda morao je u invalidsku penziju, a trebalo je uzdržavati suprugu domaćicu i troje djece. Nakon kakvog, takvog oporavka moralo se nastaviti raditi sa ograničenim sposobnostima, ali sa ogromnom voljom za život i rad.

Postao je i priučeni majstor za sve moguće popravke i izrade u skromnoj radionici. Izrađivao je razne predmete,  ukrase i suvenire od drveta, metala i drugog, koji se mogu kupiti u suvenarnici, koja se nalazi uz tvrđavu u Vranduku. Na daleko su poznate njegove makete vrandučke tvrđave, džamija, zaprežnih kola, razne korpe, sepeti, brodovi, razne kuće i drugo. Popravljao je sve alate, uređaje poput zidnih satova, ručnih satova i drugo.

Za svoj dugogodišnji ručni rad ovaj, uvijek skromni ljudina, dobijao je više nagrada na takmičenjima za ručni rad i na raznim izložbama.

Ukopan je na Dan Arefata uoči ovogodišnjeg Kurban Bajrama na mezarju u Vranduku. Posljednjem ispraćaju na Ahiret prisustvovao je pristojan broj rodbine, komšija i prijatelja.

Iza njega su ostali supruga Aiša, te kćerka Samira i sinovi Ibrahim i Amir.

Neka mu Allah džellešanuhu oprosti sve grijehe i podari lijepi Džennet.

Tekst i foto E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno