Info

Foto: Vlada nije prihvatila zahtjeve boraca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada nije prihvatila zahtjeve boraca – Na današnjim mirnim protestima pred zgradom Vlade FBiH nije postignut dogovor između boraca i predstavnika vlasti.

Pet boraca koji su ušli u zgradu Vlade FBiH kako bi pregovarali sa predstavnicima vlasti, nezadovoljni su i ogorčeni ishodom pregovora i kako kažu “stid ih je što su uopće ulazili da pregovaraju”. Vidno izrevoltirani, pojedini borci su zaprijetili da će blokirati dijelove Federacije na povratku svojim kućama, ukoliko se njihovi zahtejvi ne ispune, ali su i pored toga pozvali građane da im se pridruže u dostojanstvenim i mirnim protestima.

– Ako ne usvoje rezoluciju, imat će revoluciju – poruka je ogorčenih boraca.

Okupljeni borci sve vrijeme su uzvikivali “Gladni smo”, a podsjetili su i na činjenicu da četnici koji se okupljaju u Višegradu i provode svoju ideologiju, već 10 godina imaju dodatak od 420 KM, a borci iz Federacije BiH ne mogu ostvariti ni minimalnih 320 KM.

Borci su tražili federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Salke Bukvarevića, zahtijevajući da na njegovo mjesto dođe neko ko će voditi brigu o njima i njihovim pravima.

Zahtijevali su i registar boraca kako bi se ustanovio njihov tačan broj, s obzirom da ih je po završetku rata registrovano 260.000, a danas ih je 400.000.

Ratni veterani, obučeni u uniforme i s ratnim zastavama pristizali su autobusima iz raznih dijelova BiH, uprkos hladnom vremenu i snijegu koji neprestano pada.

Oni su ranije najavili masovno okupljanje ispred zgrade Vlade FBiH od koje traže riješavanje statusa najugroženijih pripadnika boračke populacije.

Velika kolona bivših boraca pristigla je ispred zgrade Vlade FBiH. Tu su borci iz Sarajeva, Ljubuškog i drugih dijelova BiH.

Pripadnici Prve dobrinjske brigade, njih stotinjak, vodili su računa da sve protekne dostojanstveno i u mirnoj atmosferi. Protesni skup se odvijao emotivno, mogle su se čuti ratne pjesme, a bivšim borcima su se pridružili i građani koji su u mirnoj atmosferi pružali podršku borcima.

Iz Srednjobosanskog kantona (SBK) pristiglo je 25 autobusa sa bivšim borcima, a samo iz Novog Travnika stiglo je pet autobusa. Svi oni su došli u Sarajevo da traže svoja izgubljena prava, a većina njih je nezaposlena i vodi bitku za život.

Pročitana je Rezolucija ispred 10 kantona boračkih udruženja u kojoj su istaknuti zahtjevi bivših boraca.

Borci su tražili da se pažnja obrati na činjenicu da je od završetka rata 1995. godine, do danas, samoubistvo izvršilo 7.000 boraca. Neki su to učili vješanjem, neki skokom sa zgrade, a najteže je, ističu borci, kada zbog nebrige društva izvrše samospaljivanje.

Borci su također zahtijevali i borački dodatak, s obzirom da, kako tvrde, Republika Srpska obezbijedila svojim borcima dodatak od 406 KM, a riječ je o genocidnoj tvorevini koja je odgovorna za rat u BiH.

Današnjem skupu prisustvovao je i Ivo Kosić, bivši borac iz Orašja, koji je sa 19 godina stao u odbranu BiH. Nezaposlen je, a kako bi se prehranio, primoran je kopati raku u koju će neko biti sahranjen.

– Nikome nije drago doći po ovako lošim uvjetima i smrzavati se na ulici, ali nas je na ovo natjerala muka i nebriga država – kazao je Kosić novinarki Faktora.

(E. D. Š./Faktor.ba/Foto: I. Šebalj)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno