Kultura

FOTO: Vjerski motivi u zlatovezu – izložba

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Vjerski motivi u zlatovezu – izložba – Konac po kanac, vezle su ruke Žena iz Goražda da bi pokazale sve vjerske ikone pronađene u našoj BiH. I kada se zagledate u njihove ručne radove, otkrit će vam Dženan ef. Imamović, da je možda po neki konac ne tako savršeno izvezen, ali kao da s ciljem to i naglašava i govori o nama samima: da nismo savršeni, da ponekada griješimo, ali da duboko u nama postoji želja da budemo bolji, bliži jedni drugima i da taj duh zelimo širiti.

I zato, kada iz daljine pogledate galeriju, ona je jedna savršena poruka mira izvezena zlatnim koncem istomišljenica koje su postigle ono što i jeste cilj ovog projekta- ujedinjenje i jačanje međureligijskog dijaloga kako u Goraždu i Novom Goraždu (RS), tako i širom BiH. O tome nam detaljnije govore i same edukatorke i učesnice projekta.

“Prvi put smo se susrele sa ovom tehnikom i imale smo samo 20 dana, pa smo se sastajale tri puta sedmično i vezle najmanje po četiri sata,” rekla nam je učesnica Nela Čarapić iz Goražda.

U projektu je učestvovalo 16 žena, po osam islamske i pravoslavne vjeroispovjesti. Izložba u Zenici im je treća po redu. Biće otvorena do 3. marta, u zgradi Muzeja Grada Zenica. Prva i druga su bile u Goraždu i Sarajevu.

“Svaka žena je izabrala motiv po svojoj volji i uradila dva rada. U Zenicu smo došli sa 36 radova vjerskih motiva koji promovišu mir, iz islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske,” rekao je sekretar Odbora za međureligijsku saradnju u Goraždu, Tomislav Čarapić.

Pomoć učesnicima su davale edukatorice sa višegodišnjim iskustvom, Nusreta Parganlija, odgajateljica u vrtiću, koja se osam godina bavi vezenjem. Kurseve je pohađala i u gradskoj galeriji u Goraždu, kao i Amila Đozo, koja je i kao dijete radila goblene.

“Prvi dan se osjetila toplina između nas, a već drugi dan su počele intimnije priče. Meni to godi duši, i možda zato naši radovi izgledaju tako lijepo jer su rađeni s toliko ljubavlju,” rekla nam je Pranglija.

“Radovi su meni bili u drugom planu, a u prvom naše druženje, kafica, smijeh i upoznavanje sa porodicama. To je ostavilo dubok trag. A svakako je uspjeh što smo tehniku za koju treba mnogo više vremena, uspjele postići dobar rezultat za kratak period,” kazala je Đozo.

Učesnice su se po prvi put susrele sa ovom tehnikom.

Slavica Marković, iz Vojvodine, koja već pet godina živi u Novog Goraždu, kaže da je za nju ovo bilo jedno novo iskustvo. “Razveselilo me je da se družimo jer za mene je bogatstvo prijateljstvo koje sam ovde stekla i to je nešto prelepo.” Marković inače piše poeziju za koju je u Frankfurtu bila nagrađena za ciklus pjesama. “Vezla sam i kao devojčica tako da sam bila počašćena da budem deo ovog projekta i društva.”

Iz razloga što u životu imamo neke predrasude koje nas isključuju iz normalnog toka u životu, Jovana Kovačević iz Goražda, rekla je da je to glavni inicijator njenog učestvovanja, kao i druženje da bi se čuo glas drugih i prihvatio. “Radila sam motive ne samo svoje vjere, već i islamske.”

Goste iz Goražda je ugostilo Kenan Hodžić, sekretar Odbora za međureligijsku saradnju OMS Zenica.

„Bosna je zemlja mržnje i straha, kako kaže naš veliki književnik i nobelovac Ivo Andrić. Činjenica je da u Bosni i Hercegovini ima više ljudi koji su spremni da u nastupima nesvjesne mržnje, raznim povodima i pod raznim izgovorima ubijaju ili budu ubijeni nego u drugim po ljudstvu i prostranstvu mnogo većim slovenskim i neslovenskim zemljama,” rekao je Hodžić i dodao da želi da nas ovakve, na izgled male ali uistinu velike stvari, utvrdite u našem uvjerenju da se čovjeka dostojni odnosi između različitih nacija i vjera moraju zasnivati na uzajamnom poštovanju i iskrenom saosjećanju. Da moramo uložiti dodatni napor da razvijemo osjećanja povjerenja, simpatije i naklonosti. I konačno, da zajednički život može postojati samo u Istini.

Zlatnim koncem je ispisani mir rukama žena. “Zaista, mnogo toga divnog i originalno bosansko-hercegovačkog nastalo je upravo prožimanjem različitih kultura, religija i naroda koji ovdje žive,” kazao je Hodžić.

“Bilo nam je lijepo i žao nam je što se završilo,” rekla je Jasminka Obačanin.

“Ali mi već planiramo nova druženja,” kazala je Jasmina Marković.

Tekst i foto: Dijana Muminović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno