Naše

FOTO: Vijećnik Babajić objavio dokument zbog kojeg je (vjerovatno) trebao biti smijenjen

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijećnik u Gradskom vijeću Zenica Almir Babajić (SDP), koji je do prekida posljednje 10. sjednice GV obavljao dužnost Predsjedavajućeg, podnio je ostavku uz obrazloženje da više nije u mogućnosti da “vodi sjednice”. Iako je u obrazloženju naveo da su za njegovu odluku “zaslužni” i pozicija i opozicija, te da više nije u mogućnosti da “uspostavi red i ima autoritet”, gradonačelnik Fuad Kasumović je, do dnaas se mislilo ničim izazvan, izjavio da “bi Babajić ionako bio smijenjen, jer je svašta dopustio na sjednicama”.

Nastavak “fajta” je uslijedio tokom nastavka sjednice, kad je Kasumović ustvrdio da nikada nije izjavio “da mu nije bitno da se tačke usvajaju, nego da se treba “fajtati” jer to narod voli pred izbore”. Neočekivano, Babajić mu je uzvratio, nabrojavši čak i svjedoke te izjave, nakon čega mu je gradonačelnik uzvratio da je “političar ograničenih mogućnosti”.

I dok su mnogi pokušavali da ustanove zbog čega je došlo do takvog “dijaloga”, iako je Babajić konstantno pokušavao da “spusti loptu” i koristi pristojan riječnik, na drugoj strani nije bilo baš tako. Dan nakon sjednice, Babajić je na službenoj prezentaciji objavio dokument čiji sadržaj otkriva mnogo toga, ako se zna šta je prethodilo ovosedmičnom zasjedanju Gradskog vijeća.

– Možda jesam “političar ograničenih sposobnosti” ali mi je možda upravo to ograničenje pomoglo da ostanem čista obraza! – Babajićev je status uz koji je objavio dokument koji mu je politički “prelio čašu” kod gradonačelnika.

Naime, nakon izvještaja revizora o utrošenom milionu KM “više” od ugovorenih obaveza u pojedinim građevinskim radovima, Tužilaštvo ZDK je “formiralo predmet” na osnovu prijave, ali sada je izvjesno da je Babajić, zatražio OBJAŠNJENJE od gradonačelnika i resornih službi.

Za one koji još uvijek ne znaju političko uređenje BiH, Federacije, Kantona i Grada Zenica, Gradsko vijeće je ZAKONODAVNA vlast, a Uprava IZVRŠNA, te je u svakoj parlamentarnoj demokratiji posao zakonodavne vlasti da pita, traži odgovore i preispituje izvršnu vlast. nažalost, svi raniji pokušaji da se nešto PITA, zatraži odgovor ili jednostavno traži ozbiljna informacija o bilo kojem potezu, završavala je političkim “odstrelom” neistomišljenika, kojih je sve više i više, čak i među dojučerašnjim “uzornim političarima”.

Obzirom na vrstu “dijaloga” između vijećnika Babajića i gradonačelnika Kasumovića, očigledno je da se neće završiti na ovome. Obzirom da novi predsjedavajući nije stavio van snage ovaj dokument, a odgovor o sudbini sredstava zanima mnoge, vjerovatno će, po svemu sudeći, biti uslišena gradonačelnikova navodna “molba” Babajiću i naredne sjednice GV će ponovno biti “fajtanje” umjesto rješavanja konkretnih problema građana Zenice.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno