Info

FOTO: Veliki skup na Vlašiću povodom manifestacije “Dani pobjede, dani ponosa” stigli Komšić, Bećirović, Kavazović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine na Vlašiću je počela manifestacija ‘Dani pobjede, dani ponosa’.

Na Spomen park Galica stigli su i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, predsjendik SBIH Semir Efendić, te ostali mnogobrojni gosti.

Danas će biti podignuta i najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine, dimenzija 5×10 metara na jarbolu koji je visine 17.5 metara.

Načelnik Travnika Kenan Dautović za Vijesti.ba kaže da je zadovoljan urađenim.

– Ideja je moja. Spomen park Galica i Ljuta Greda. To je sada jedan kompleks kojim se obilježava najveća pobjeda Armije RBIH, oslobađanje Vlašića, odnosno popularna “Vlašićka operacija”.

Dautović je i sam učestvovao u operaciji kao komandant brigade.

– Kompletan događaj je emocija. Ovdje nije učestvovao samo Sedmi korpus i njegovi brigade, nego Prvog, Trećeg i Četvrtog Korpusa Armije RBIH te gardijska brigade iz sastava Generalštaba. Vidjećemo se nakon duže vremena na mjestu gdje se bitka odvijala, kaže Dautović za Vijesti.ba

Manifestacija se održava u znak sjećanja na jednu od najvažnijih i najveličanstvenijih pobjeda jedinica ARBiH predvođenih generalom Mehmedom Alagićem tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata i suprotstavljanja agresiji u periodu od 1992. do 1995.

Podsjetimo, borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23.marta 1995.godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.

vijesti.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno