Košarka

FOTO: Velika pobjeda košarkašica Čelika u derbiju u Areni na oproštaju Aldijane Iriškić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Velika pobjeda košarkašica Čelika u derbiju u Areni na oproštaju Aldijane Iriškić – Gradska Arena „Husejin Smajlović“ u Zenici, centralni teren. Početak u 19 sati. Gledalaca oko 400.

U utakmici 22.kola bh. košarkaške lige za sezonu 2018/2019 (zadnje kolo ligaškog dijela prvenstva), košarkašice Čelika su bile domaćini ekipi ŽKK Play Off iz Sarajeva. Veliku pobjedu u ovom meču ostvarila je mlada domaća ekipa Čelika, pod vođstvom trenera Nedžada Mulića.

Rezultat: KŽK Čelik – ŽKK Play Off  70:66   (19:12), (25:19), (16:6), (10:29);

Sudije su bili:  Prvi sudija Mila Čavara, sudija 1 Hasan Bajgorić, sudija 2 Dženan Hasić, delegat Miodrag Vujović.

Sastav ekipe Čelika i poeni:

Sedina Halimić 10, Anida Ćorović (cap) 15, Nedžla Kovačević 11, Amina Ćehajić 10, Zerina Čičak 7, Amila Husejnović 7, Ajla Selimović 3, Ena Jovanović 2, Emana Pašalić, Ajša Mulić, Aldijana Iriškić 5. (Trener Nedžad Mulić);

Najefikasnije u domaćoj ekipe bile su Anida Ćorović 15, Nedžla Kovačević 11, te Sedina Halimić i Amina Ćehajić po 10 poena.

Najviše poena kod Play Off-a  postigle su Azra Alispahić 17 poena + 12 skokova i Azra Nikšić 16 poena.

U derbiju starih rivala Čelika i Play Off-a, bivših bh. šampiona, uspješnije su bile domaće košarkašice Čelika. Na ovoj utakmici od košarke se oprostila Aldijana Iriškić, odigravši svoje posljednje dvije minute u najdražem dresu,  jedna od najboljih košarkašica Čelika i bivša bh. reprezentativka.

Bila je dugogodišnji kapiten KŽK Čelik za koji je nastupala 10 sezona i u tom periodu osvojila dvije titule prvaka BiH i četiri Kupa BiH. Pored Čelika Iriškić je nastupala za ŽKK Jedinstvo Tuzla, MBK Ružomberok Slovačka, ŽKK Hemofarm Srbija, ŽKK Rijeka Hrvatska.

Tok utakmice:

Zeničanke su u ovaj meč ušle veoma motivisane, kako bi u sudaru bivših bh.šampiona sezonu završile trijumfom i kako bi se revanširale za poraz u Sarajevu u prvom dijelu lige. U prvoj polovini dionice ekipe se smjenjuju u vođstvu, a onda domaće prave seriju od 9:0 i od rezultata 10:12, rezultat je 19:12, što je i rezultat na kraju prve dionice.

I u drugoj dionici domaće održavaju prednost, povećavaju je do + 13 poena na kraju druge dionice (44:31), što  je rezultat na poluvremenu.

Na dvije minute prije kraja druge dionice u igru je ušla i “slavljenica” Aldijana Iriškić, koja je stigla upisati i pet poena, jednu trojku i dva poena, te podići cijelu dvoranu na noge i podsjetiti prisutne na trenutak kakva je igračica bila.

Na poluvremena utakmice uslijedila je mala svečanost. Aldijana Iriškić primila je poklone od predsjednice kluba Senaide Tabić, zatim gostujuće ekipe iz Sarajeva, ali i od strane OKK Čelik, te svojih mnogobrojnih prijatelja i bivših saigračica. Nastavljeno je fotografisanjem sa mnogim prijateljima, gledaocima…

 

U trećoj dionici domaće stalno povećavaju prednost na 15, 17, 19, 21, 23, 25, a na kraju treće dionice je + 23 poena za Čelik (60:37).

Na početku zadnje dionice je 63:39 i domaće održavaju visoko vođstvo i na pet minuta do kraja utakmice rezultat je 68:48. U zadnjim minutama trener Mulić je uveo u igru igračice sa manjom minutažom, što su gošće iz Sarajeva iskoristile maksimalo i dobile zadnju dionicu sa 10:29, ali to nije bilo dovoljno da skroz stignu visoko vođstvo Zeničanki. Završilo je rezultatom 70:66 za Čelik, potpuno zasluženo.

KŽK Čelik je završio prvenstvo na omjeru od  9 pobjeda i  11 poraza, 29 bodova  i osmo mjesto na tabeli, dok Play Off ima 12 pobjeda i 8 poraza, 32 boda.

Inače, protekla 22 kola prvenstva bez poraza je završila samo ekipa ŽKK RMU Banovići, aktuelni šampion BiH.

 Rezultati 22.kola:

Brčanka – Sloboda 84:71

Čelik – Play Off  70:66

Željezničar – RMU Banovići  41:98

Jedinstvo – Leotar 03  86:73

Orlovi – Rudar Sport  93:36

(Slobodna je bila ekipa Mladi Krajišnik)

Tekst i foto galerija

E.Imamović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno